Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Läsare: ”Mamma är betydligt rikare än sin nya man”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FRÅGA JURISTEN

Juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn svarar på läsarnas frågor. Denna vecka handlar frågan om arv, bouppteckning och bodelning.


Hej! Min mammas nye make gick bort för ett tag sedan. När mamma och pappa skiljde sig övertog hon fastigheten. Det är ganska många år sedan nu. Fastigheten har sedan dess ökat rätt rejält i värde. Räknar man marknadsvärdet idag innebär det att mamma är betydligt rikare än sin nya man. Blir det en likadelning mellan dem nu, så att hans barn tar hälften av allt eller finns det något sätt så att mamma kan behålla sin del? De hade inget testamente.

Tack för din fråga!

I det fall du beskriver, så som jag förstår det, är det en part (din mamma) som är rikare än den andra parten (hennes nye man). I sådana fall, när den ena går bort, kan den efterlevande åberopa 2 § i 12 kapitlet i Äktenskapsbalken.

Genom att åberopa den, det bör ske i samband med bouppteckningsförrättningen, åstadkommer man en delning som innebär att var och en behåller sitt. Annars blir det en likadelning av allt giftorättsgods (det som inte är enskild egendom) sedan skulderna blivit betalda eller medel avsatts för betalning av dem.

Istället för 50-50 blir det istället fördelning utifrån ägandet. Om din mamma, som exempel, äger 70% av deras samlade nettoförmögenhet behåller hon 70% (sin egendom) vid bodelningen och den avlidnes del blir resterande 30%.

Den andel som blir den avlidnes genom bodelningen är det som utgör arvet efter honom. Eftersom han har barn sedan tidigare blir det de som erhåller den andelen, annars får din mamma den delen med fri förfoganderätt. Även om det skulle varit din mamma som hade erhållit andelen hade det funnits en poäng med att hon åberopade paragrafen (§) eftersom det skulle ha gjort arvet efter henne större.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS