Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sverige världsledande inom innovation: ”Mycket glädjande”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

När världens mest innovativa länder rankas i FN:s immaterialrättsorganisation WIPO:s årliga mätning Global Innovation Index placerar sig Sverige på andra plats. Det är sextonde året i rad som Sverige rankas som topp tre i världen. ”Vi är redan världsledande men behöver växla upp för att behålla positionen”, säger Ebba Busch, energi- och näringsminister.

Global Innovation Index undersöker 132 länders innovationsmöjligheter och resultat utifrån 80 indikatorer. Förutom kriterier som patent och varumärkesansökningar, mäter indexet indikatorer för bland annat export av högteknologi, politiskt klimat, utbildning, vetenskapliga publikationer, infrastruktur och idéskapande. Rankingen har publicerats årligen sedan 2007 och sedan 2008 har Sverige rankats som topp tre i världen varje år.

– Det är mycket glädjande att Sverige idag rankas som världens näst mest innovativa land. Vi är redan världsledande men behöver växla upp för att behålla positionen. Att vi har en stark innovationskraft i Sverige är helt avgörande för vår konkurrenskraft på den globala marknaden och skapandet av nya jobb. Dessutom ger det oss goda möjligheter att fortsätta vara drivande inom den gröna omställningen, där innovation i form av ny teknik och nya tjänster kommer att vara avgörande, säger Ebba Busch, energi- och näringsminister i en kommentar.

Sverige i världstoppen

Peter Strömbäck, generaldirektör Patent- och registreringsverket om Sveriges placering i toppen:

– Det är fantastiskt att Sverige fortsätter att placera sig i världstoppen. Innovation driver tillväxt och företag som tar tillvara och utvecklar sina immateriella tillgångar har goda förutsättningar att växa. PRV har under många år arbetat med att öka kunskapen om de immateriella tillgångarnas värde bland både företag, forskare, universitet och högskolor. Vår placering stärker varumärket Sverige, vilket gynnar handel och öppnar för att fler företag vill etablera sig här.

Världens 10 mest innovativa länder 2023

  1. Schweiz
  2. Sverige  
  3. USA
  4. Storbritannien
  5. Singapore 
  6. Finland 
  7. Nederländerna
  8. Tyskland
  9. Danmark
  10. Sydkorea
Ebba Busch
Ebba Busch (KD). Foto: Kristdemokraterna

”Det är mycket glädjande att Sverige idag rankas som världens näst mest innovativa land”

Ebba Busch, energi- och näringsminister

Källa: Patent- och registreringsverket

Foto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS