Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Tjäna pengar till laget

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Idrott är tveklöst vår viktigaste folkrörelse, särskilt för barn och ungdomar. Enligt statistik från SCB ägnar sig 7 av 10 barn i ålder 12–15 åt organiserad idrott minst en gång i veckan och i gruppen 16–18 gör ungefär varannan det. Men idrott kostar pengar och ungdomsidrotten har få intäktskällor.

För att så många som möjligt ska kunna fortsätta att sporta är det därför viktigt att hitta olika vägar till att tjäna pengar till laget.

Tuffa tider för föreningslivet

Försämrad ekonomi i samhället, högre elpriser och räntor ställer stora krav på idrottsklubbar och föreningar. När lokaler och annat blir dyrare kan klubbarna tvingas höja terminsavgifterna, vilket leder till att många familjer helt enkelt inte har råd att låta sina barn ägna sig åt alla de fritidsaktiviteter de önskar. Det blir en ond spiral som är svår att bryta, och det är barnen som får betala priset, särskilt barn med resurssvaga föräldrar.

Därför gäller det att tänka i nya banor och försöka samla pengar till idrottsverksamheten på olika ställen. Förutom att ha en ständig dialog med kommunen, som ju är ytterst ansvarig för att de lokala ungdomarna har en meningsfull fritid, kan man söka bidrag både hos statliga organisationer och privata fonder och stiftelser.

Klubbkassan går åt

För är det något inga klubblag eller idrottsföreningar har problem med så är det att hitta ändamål för klubbkassan. Först och främst har man den löpande verksamheten, där både lokaler och transporter blivit väsentligt dyrare den senaste tiden. Många kostnader har man dessutom oavsett om verksamheten går för fullt eller är i lågsäsong. Till exempel kostar en idrottshall pengar vare sig den används eller inte, kostnader för uppvärmning och underhåll försvinner inte även om den står tom.

När fasta kostnader blir allt mer betungande finns det sällan ett överskott att lägga på cupresor, träningsläger och annat som ungdomarna sätter pris på. Även om de indirekt drar nytta av att kommunen bidrar till att täcka räntekostnader är det ju inte därför de börjat spela fotboll, ishockey eller tennis.

Sälja delikatesser

Ett både roligt och lärorikt sätt att tjäna pengar till laget är att sälja delikatesser. DelikatessKungen erbjuder sedan mer än 30 år försäljningssamarbeten till klubbar, föreningar och skolklasser som säljer företagets produkter. Ungdomarna säljer exklusiva delikatesser som lagrad cheddarost, lufttorkad salami med extra hög kötthalt, ekologisk olivolja och handgjorda chokladpraliner. Försäljningen är helt provisionsbaserad, så för varje produkt man säljer blir det mer pengar till laget, att spendera på idrottsläger eller att åka och spela cuper och tävlingar i andra delar av Sverige eller till och med utomlands.

Ungdomarna säljer varorna på sin egen hemort, genom att till exempel knacka dörr i sina bostadsområden, eller genom att uppvakta lokala företagare som kan använda delikatesserna som presenter till kunder och leverantörer. Eller på internet genom kampanjer i sociala medier. Varje säljare får en egen webbshop med en länk de kan sprida till vänner och bekanta. Alla gillar god mat och att hjälpa ungdomar i ens närområde att förverkliga sin drömresa. Eftersom delikatesserna, som inte går att köpa i butik utan endast säljs av idrottsklubbar och skolklasser, är paketerade i fina presentförpackningar är de perfekta att köpa in som gåvor, i vetskapen att man samtidigt stödjer det lokala föreningslivet.

Hittills har tusentals grupper finansierat träningsläger, cupresor och skolresor genom försäljningen. Många inte bara en gång, utan flera, när de upptäckte hur kul och lönsamt det är. Och så är det ju något speciellt med att tjäna sina egna pengar och slippa vara beroende av föräldrar eller kommunala byråkrater för att kunna ägna sig åt sin idrott.

Foto: Imgur

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS