Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

TOTAL CHOCK: Pensionärparets elräkning för december månad – 26 758 kronor

ANNONS

ENERGIKRISEN

Pensionärsparet Sven och Berit fick först en elräkning på 19 225 kronor för november månad och var mycket oroliga för decemberfakturan.

När fakturan för december landade i brevlådan så blev chocken total: 26 758 kronor. ”Vi får väl gå på gatan om det fortsätter på det viset”, säger Sven uppgivet till Oskarshamns-Nytt.

Sven och Berit fick en chock när de öppnade elräkningen för november månad. Elförbrukningen landade på totalt 3 632 kWh och priset landade på 5,2934 kr/kWh. Totalsumman landade således på hela 19 225 kronor och 48 öre. Räkningen slukade nästan hela parets gemensamma månadsinkomster.

– Vi är två pensionärer. Jag får 10 700 plus tjänstepension, och min fru får 1 000 kronor mindre än jag. Om bådas löner går till elräkningen och säg att vi inte äter (hur länge klarar sig en människa utan att äta?), hur ska vi då kunna betala andra räkningar som amortering, räntor, hemförsäkring och bilförsäkringar, bensin, bilskatt, vatten, telefonabonnemang, mobiltelefoner, Internet, sotning med mera, säger Sven.

Spara på elen

Paret blev oroliga för hur mycket elräkningen för december skulle landa på och gjorde flera åtgärder för att spara på elen.

– Vi bor i en villa från 1930-talet och värmen försvinner lätt. Vi har sänkt värmen så mycket det går och eldar med ved några timmar om kvällarna. Vi går runt här hemma med dubbla kläder på oss, säger Sven.

Vad har ni för uppvärmning?

– Vi har elkassett som försörjer huset. Huset har vattenburen värme med radiatorer i alla rum och det måste vara varmt så att elementen inte fryser, säger Sven.

Elförbrukning 2021-2022
På parets faktura finns en sammanställning av elförbrukningen för 2022. Där syns en tydlig minskning av förbrukningen i december månad.

Total chock

Med sina åtgärder lyckades paret sänka förbrukningen med cirka 1200-1300 kWn jämfört med 2021 men när decemberfakturan landade i brevlådan för någon vecka sedan blev det nattsvart.

Elräkningen landade på hela 26 758 kronor och 40 öre. Chocken var total.

– Det är inte rimligt att ha en så hög kostnad kostnad. Om det vore i något annat land i resten av världen så skulle det blivit uppror för länge sedan. Vi Svensson är väl tama. De har väluppfostrat oss. De tämjde oss att lyda. Skall Svensson vakna någon gång och hävda sin rätt att överleva? Någon gång kommer Svensson att vakna så att de som styr oss inser att det är allvar, säger Sven.

Hur känner ni inför kommande elräkningar? Vintern är ju inte över än.

– Vi får väl gå på gatan om det fortsätter på det viset. Vem klarar sådana utgifter bara på el? Det finns mängd med andra utgifter på ett hushåll har, avslutar Sven uppgivet.

Elräkning december 2022
Chockräkningen från Vattenfall landade på 26 758 kronor och 40 öre för december månad. Vintern är inte över och risken är att paret får elräkningar på uppemot 20 000 kr per månad även i januari, februari och mars med. När vintern är över så kan parets totala kostnad för el under november till mars värsta fall landa på uppemot 100 000 kronor om de höga elpriserna håller i sig.

Sven och Berit heter egentligen något annat.

FAKTA / PARETS ELFÖRBRUKNING

  • Villan från 1930-talet ligger i elområde 3.
  • Årsförbrukningen ligger på ca 30 800 kWh.
  • Paret har ett fastprisavtal på 1 år.
  • Leverantör av el och elnät är Vattenfall.
  • Elräkning för november 2022: 19 225, 48 kronor.
  • Elräkning för december 2022: 26 758,40 kronor.

Foto: Privat & Freepik (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS