Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

34 länder riktar gemensamt uttalande till Internationella olympiska kommittén

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SPORT

34 idrottsministrar gjorde på måndagen ett gemensamt uttalande som riktar sig till Internationella olympiska kommittén, IOK. IOK uppmanas att omvärdera sitt övervägande att låta ryska och belarusiska idrottare delta i internationella tävlingar, så länge som Rysslands krig i Ukraina pågår.

– Det är anmärkningsvärt att IOK överväger att tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta i de kommande olympiska spelen eftersom detta bidrar till att normalisera Rysslands aggressionskrig. Under hela den här perioden har den svenska idrottsrörelsen agerat tydligt i frågan vilket är mycket bra. Att nu också många länders regeringar går samman och markerar mot IOK:s öppning är en tydlig signal som jag förutsätter att IOK lyssnar på, säger socialminister Jakob Forssmed som ansvarar för idrottsfrågor.

Jakob Forssmed, socialminister
Jakob Forssmed, socialminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Förväntas ta ställning inom kort

Den 10 februari träffades idrottsministrar på Storbritanniens initiativ i ett möte där även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade. Detta föranleddes av att Internationella olympiska kommittén överväger att låta ryska och belarusiska idrottare delta i nästa olympiska spel, under neutral flagg och utan nationalsång. Mötet var enigt om att fördöma Rysslands och Belarus krigsföring mot Ukraina.

IOK:s exekutivkommitté förväntas inom kort ta ställning till om idrottare och ledare från Ryssland och Belarus ska få delta eller inte vid OS i Paris 2024 och i så fall under neutral flagg. IOK har uttalat att inget slutgiltigt beslut har fattats i frågan.

Nu gör idrottsministrarna ett gemensamt uttalande där de tydligt framhåller bland annat att det inte är rätt tidpunkt för att tillåta att ryska och belarusiska idrottsmän och ledare får delta i internationella tävlingar samt att de uppmanar IOK att inte tillåta det att hända.

FAKTA / LÄNDERNA BAKOM UTTALANDET

Alla länder som har signerat uttalandet till IOK tillsammans med Sverige:

ÖsterrikeBelgienKanada
KroatienCypernTjeckien
DanmarkEstlandFinland
FrankrikeTysklandGrekland
IslandIrlandItalien
JapanKoreaLettland
LiechtensteinLitauenLuxembourg
MaltaHollandNya Zeeland
NorgePolenPortugal
RumänienSlovakienSlovenien
SpanienStorbritannienUSA

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS