DEBATTARTIKEL
Sverige måste sätta ner foten innan EU dikterar våra avståndskrav för vindkraft.
En ny rapport från EU-kommissionens Joint Research Centre (JRC) hävdar att potentialen för landbaserad vindkraft i Europa är långt större än tidigare bedömt.
För att realisera detta krävs dock att fler länder minskar skyddsavstånden mellan vindkraftverk och bostäder – något som hotar svenska kommunernas självbestämmande och vår demokrati.
WindEurope, en mäktig lobbyorganisation med säte i Bryssel, driver på för kortare skyddsavstånd och förändrad lagstiftning inom EU.
Svensk Vindenergi, som är medlem i WindEurope, har i över 15 år försökt inskränka det kommunala vetot.
”Ökad risk”
Hittills har de misslyckats, men nu finns en ökad risk att beslut fattas på EU-nivå som tvingar Sverige att anpassa sin lagstiftning genom nya direktiv.
Rapporten menar att större turbiner kan fördubbla elproduktionen och minska antalet turbiner i en vindpark med 25 %.
Vad den inte nämner är att dessa jätteturbiner också innebär ökade underhållskostnader, större påverkan på närliggande bostäder med invånarnas ekonomi och hälsa på spel.
”Vad betyder detta för svenska medborgare? Det betyder att vindkraftslobbyn sannolikt kommer att trycka på för kortare skyddsavstånd i hela EU”
Madeleine Staaf Kura, Vindkraftsupplysningen
Ett avgörande inslag i rapporten är att kortare skyddsavstånd dramatiskt skulle öka utbyggnadspotentialen.
Vid 500 meters avstånd blir den som störst, medan ett skyddsavstånd på 2 000 meter nästan eliminerar möjligheten att bygga vindkraft i tätbefolkade länder som Tyskland, Polen och Danmark.
För Sverige, med sin lägre befolkningstäthet, hävdar rapporten att även 2 000 meter skulle ge en ”betydande potential”.
Men vad betyder detta för svenska medborgare?
Det betyder att vindkraftslobbyn sannolikt kommer att trycka på för kortare skyddsavstånd i hela EU.
Om Bryssel inför bindande regler kan Sverige tvingas rätta sig efter dessa, oavsett lokala beslut eller invånarnas vilja.
Det är uppenbart att vindkraftsindustrin arbetar långsiktigt för att förändra regelverken på EU-nivå.
Om Sverige inte sätter ned foten nu, riskerar vi att förlora vår bestämmanderätt över vår landsbygd, vår energipolitik och våra demokratiska rättigheter.
”EU ska inte diktera villkoren”
Regeringen och våra folkvalda kommunpolitiker måste tydligt motsätta sig alla försök att införa kortare skyddsavstånd som en bindande EU-regel.
Lokala beslut måste värnas och respekteras.
Sveriges energipolitik ska inte dikteras av WindEurope och Svensk Vindenergi.
Istället bör Sverige driva på för en energipolitik som tar hänsyn till medborgarnas rättigheter, rättssäkerhet och en stabil elförsörjning.
Sverige måste agera nu.
Tystnad riskerar att tolkas som ett godkännande.
EU ska inte diktera villkoren för vår landsbygd och kommunernas självbestämmanderätt.
Madeleine Staaf Kura

Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se