INSÄNDARE
Veganer påstår att de inte vill döda eller utnyttja djur, men hur ser verkligheten ut?
Produktion av grödor i monokultur resulterar i död jord utan det fundamentala mikrolivet.
Miljardtals liv i mikrolivet, insekter, pollinatörer och fåglar dör ut – hela näringskedjor inklusive vår egen art drabbas.
Grundvattnet hotas, produktion av konstgödning förstör miljön, naturtillgångar och släpper ut växthusgaser som aldrig försvinner.
Gruvdrift och utarmning av jorden följer. Hur många arter som dör i detta ekosystem bekymrar inte veganer, eller de fossila tekniklösningar detta kräver.
”Inte genetiskt anpassad”
Vår art är inte genetiskt anpassad för en fröbaserad kost. Vi kan inte tillgodogöra oss vegetabiliskt protein lika effektivt som animaliskt. Låt oss jämföra bönor och nötkött i form av entrecôte enligt Livsmedelsverkets databas:
Bönor innehåller 67 kcal/hg medan entrecôte innehåller 165 kcal/hg.
För att få 100 kcal behövs 1,5 hg bönor jämfört med 0,6 hg entrecôte. Om 1 kg av vardera kräver lika mycket energi att producera, behövs det 2,5 gånger mer energi för att producera 100 kcal från bönor jämfört med entrecôte. Köttet är alltså mer än 2,5 gånger mer klimatsmart än vegetabilier, och på köpet får vi ett hållbart jordbruk.
En 70 kg människa behöver minst 0,5 g animaliskt protein per kg eller cirka 200 g kött/fisk per dag. Bönor innehåller mindre än hälften så mycket protein per 100 g jämfört med kött. Dessutom saknar vegetabiliskt protein livsnödvändiga aminosyror, varför man måste äta omkring 5 gånger mer för att tillgodose behovet.
Medan 200 g kött innehåller tillräckligt med protein för en människa, krävs 0,5 kg torkade bönor för att få motsvarande mängd protein. För att få tillräckligt med livsnödvändiga aminosyror behöver man äta minst 5 gånger mer, alltså 2,5 kg torkade bönor per dag.
Torkade bönor måste dessutom blötläggas och kokas två gånger för att minska giftiga antinutrienter, vilket resulterar i cirka 8 kg kokta bönor per dag. Bönor innehåller 45 g kolhydrater per 100 g torkad vikt, vilket ger 1125 g kolhydrater per dag – 2,3 gånger mer än Livsmedelsverkets rekommendation på 480 g per dag för män.
Blodet innehåller normalt 1,5-3 g glukos. Vid mer än 25 g glukos i blodet riskerar man akut glukosförgiftning.
Bönor stressar kroppens försvarssystem mot hyperglykemi onödigt mycket.
Det behövs alltså omkring 12,5 gånger mer bönor än kött, vilket kräver mer än 10 gånger mer fossil energi. Äter man andra grönsaker med mindre protein och energi än bönor krävs ännu mer fossil energi.
”Mycket klimatsmartare”
Vegetabilier kräver mer konstgödsel (= fossilt bränsle) medan kor är självgående gräsätare med naturlig gödselfunktion. Fötterna kan återställa våra jordbruksmarker medan vegetabilieodling utarmar jorden. Kött är därmed mycket klimatsmartare än bönor.
”Slutsatsen blir: Ät mer naturbeteskött i samklang med naturen och rädda planeten!”
Mats
Slutsatsen blir: Ät mer naturbeteskött i samklang med naturen och rädda planeten!
Inget kommersiellt odlat innehåller i närheten av de vitaminer och mineraler som finns i animalier från djur som uteslutande ätit gräs, klöver och örter som växer av sol och regn. Det finns inget veganskt alternativ som kan jämföras, vare sig näringsmässigt eller miljömässigt.
Påståendet att rött kött är ”farligt” är ohållbart. Det finns inga trovärdiga evidensbaserade studier som stöder detta. Samma sak gäller myten om att mättat fett är farligt – en seglivad lögn från Ancel Keys som tyvärr fortfarande följs av Livsmedelsverket.
I Sverige har vi idag cirka 2,5 miljoner hektar odlingsbar jord. Tyvärr förstörs mycket av denna när jorden bearbetas med plog. Vi kan ha cirka 1,3 miljoner hektar vall per år, vilket ger vintermat till cirka 2,6 miljoner nötdjur, utan att minska odlingen av grödor för mänsklig konsumtion. På sommaren kan dessa djur beta i naturbetesmarker.
Om ett nötdjur slaktas vid två års ålder ger det cirka 300 kg slaktvikt. Med 1,3 miljoner slaktade naturbetande nötdjur per år skulle vi få cirka 390 miljoner kilo kött. Det skulle ge varje svensk 40 kilo riktigt producerat nötkött per år, helt i samklang med naturen. Idag äter vi cirka 25 kilo nötkött, import medräknat.
Vi kan alltså i Sverige, utan att ta en kvadratmeter från befintligt jordbruk, med miljövänliga metoder producera nästan dubbelt så mycket näringsrikt nötkött som vi behöver.
Varje bonde som odlar annat än vall för mat till nötdjur borde tänka om. Medier borde arbeta för sanning och ett hållbart jordbruk, inte medverka till monokulturens utbredning, djurplågeri och förstöring av ekosystem.
Man undrar om läkemedelsindustrin har ett finger med i spelet. När ska miljöbovarna och de konventionella lantbrukarna förstå hur deras kemijordbruk dödar mångfald och förstör det biologiska kretsloppet?
Homo sapiens, som anser sig vara den intelligentaste arten på jorden, är ett skämt i jämförelse med andra arter som lever för att upprätthålla ett fungerande ekosystem. Vår art är skyldig till utrotning av cirka 300 000 arter, och takten ökar. Vi förstör allt vi rör vid och förvaltar inte planeten på ett ansvarsfullt sätt.
För att sätta vattenförbrukning i perspektiv: I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn (60 liter för personlig hygien, 30 liter för toalettspolning). En ko dricker 60-100 liter per dygn, men detta vatten kommer oftast från regn, bäckar och sjöar.
”Missvisande”
Att förespråka en kost baserad på odlade grödor som hälsosam och miljövänlig är missvisande. Odling av näringsfattiga vegetabilier med konstgödning och bekämpningsmedel har lite att göra med miljö eller hälsa.
Det leder till gruvdrift, fossila utsläpp, och död för mikroliv, insekter, pollinerare och fåglar – hela näringskedjor påverkas.
Det finns inget kommersiellt odlat som innehåller i närheten av samma mängd vitaminer och mineraler som animalier från djur som ätit gräs, klöver och örter.
Att kalla kritik mot veganism för ”häxjakt” är missvisande.
Faktum är att utan import, konstgödning och bekämpningsmedel skulle veganer få svårt att överleva en kris.
Det tragiska är att alla som värnar om ekosystemet drabbas när balansen rubbas.
Veganismen bidrar till att förstöra ekosystemet mer än något annat.
Det kommersiella jordbruket, både för kött- och vegetabilieproduktion, är ohållbart.
För att äta det som kräver minst fossila bränslen borde vi förstå att en ko i sig inte skapar fossila utsläpp.
Kons metanutsläpp försvinner efter 10-12 år i kretsloppet, medan utsläpp från fossila bränslen som krävs för intensiv odling finns kvar för evigt.
Mats

Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se