SVERIGE
Enligt nya siffror som DN tagit del av avslöjar ett häpnadsväckande faktum: trots Stockholms stads krav på ett avgiftsfritt alternativ betalar hela 97 procent av Easyparks användare en extra avgift för att parkera i huvudstaden. Appen är dock en av flera parkeringsappar som används i hela landet.
Detta lukrativa system, som enligt DN genererar över hundra miljoner kronor årligen för Easypark, kritiseras nu starkt av konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter.
– Easypark tillskansar sig pengar på ett sätt som kommunen inte tänkt, dundrar Maria Wiezell till DN och pekar på att ingen konsument frivilligt betalar för något som borde vara gratis.
Resultatet är att bilisterna kan få betala upp till 40 kronor extra per parkering i ”administrationsavgift” till Easypark. Företaget tar 15 procent av parkeringsbeloppet i avgift, och minst 4:95. På kortare parkeringstider kan alltså avgiften utgöra en stor del av parkeringskostnaden. Det finns också en prenumerationstjänst som kostar 49 kronor per månad.
97 procent betalar extra avgift
Bakgrunden, som DN tidigare uppmärksammat, är att Stockholms stad i höstas överlät parkeringsbetalningarna till apparna och skrotade sin egen, Betala P. Easypark implementerade då en avgiftsfri version via en krånglig webblösning som bland annat saknade möjligheten att spara kortuppgifter.
Trots att huvudstaden, efter DN:s granskning, krävde förbättringar och Easypark sedermera gjort webblösningen något mer användarvänlig, visar den nya statistiken från kommunen att det haft minimal effekt. I mars betalade fortfarande 97 procent av kunderna den extra avgiften.
Tresiffrigt miljonbelopp
Enligt DN:s beräkningar har Stockholms bilister sedan systemet infördes i september tvingats betala uppskattningsvis 40 miljoner kronor i onödiga avgifter till Easypark enbart för gatuparkeringar. Inkluderas parkeringshus och infartsparkeringar, som sorterar under Stockholm Parkering AB, handlar det sannolikt om ett tresiffrigt miljonbelopp per år som slussas direkt ner i Easyparks fickor.
DN ställer detta i skarp kontrast till konkurrenten Parkster, där 70 procent av parkeringarna sker utan extra avgift via en integrerad app. Deras vd, Lars Andersson, menar i en kommentar till DN att de extra avgifterna hos Easypark snarare beror på okunskap och stressade situationer än ett medvetet val från konsumenterna.
Kritik från Sveriges Konsumenter
Sveriges Konsumenter är ännu tydligare i sin kritik. Maria Wiezell menar att Easypark cyniskt utnyttjar bilisternas tidspress och brist på överblick för att generera enorma intäkter på en tjänst som kommunen avsett skulle vara kostnadsfri. Hon ifrågasätter varför den avgiftsfria parkeringen är gömd i en extern webblösning istället för att vara lättillgänglig i appen, likt hos konkurrenterna.
DN noterar även att Easypark i flera andra kommuner i Stockholmsområdet erbjuder lokala profiler i appen för avgiftsfri parkering – men inte i just Stockholm. På DN:s direkta frågor till Easypark om varför man valt denna lösning och den procentuella avgiftsmodellen har företaget valt att inte svara konkret, utan hävdar att den höga andelen betalande kunder är ”ett kvitto på att tjänsten är uppskattad”.
Ett svar som i ljuset av DN:s avslöjande och konsumentorganisationens kritik framstår som minst sagt cyniskt. Stockholms bilister tycks, enligt DN:s granskning, ovetandes bidra till Easyparks mångmiljonintäkter för en tjänst de i grunden borde få gratis.
Marknadsledande appar
Apparna Easypark och Parkster är marknadsledande och har i stort sett hela marknaden. Easypark har lagt sin avgiftsfria lösning utanför appen, på webben. Den som vill använda Easypark-appen får betala extra avgifter och det finns en prenumeration som kostar 49 konor per månad.
För enstaka parkeringar med Easypark gäller:
- 15 procent påslag på parkeringstaxan.
- 4,95 är det minsta påslaget.
- Taket är 40 kronor.

Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.