DEBATTARTIKEL
Att bredda bilden är inte oansvarigt – det är nödvändigt.
Lucas Lodge (M) menar i sin replik att trygghetsundersökningar är ett ovärderligt verktyg i det brottsförebyggande arbetet.
Det håller vi med om, samtidigt som vi säger att just trygghetsundersökningen inte redovisar hela sanningen.
Men att påstå att vi i vår debattartikel ifrågasätter deras existens eller syfte, eller att vi skulle ”avfärda” trygghetsundersökningen är en grov misstolkning av vad som faktiskt skrevs i vår debattartikel, vilket alla bör gå tillbaka och kontrolläsa.
Men låt oss förklara detta ännu en gång.
Vårt inlägg handlade om ett större perspektiv: att trygghet inte bara mäts i siffror, utan upplevs i människors vardag, samt att svenskarna anpassat sig för att skapa sin egen trygghet när samhället inte längre kan, vilket styrks av undersökningar från Brottförebyggande rådet (BRÅ).
När barn blir rånade, när narkotika hittas i förskolans sandlåda och när styckmord sker i vår lilla stad – då är det inte oansvarigt att fråga sig om trygghetsundersökningar verkligen fångar hela verkligheten.
”Oansvarigt”
Det är snarare oansvarigt att låta bli.
Det är märkligt, och faktiskt oroande, att Lucas Lodge vill misstänkliggöra politiker som försöker ge en mer nyanserad bild av trygghetsläget.
Detta särskilt när vi lutar oss mot fakta – från Brottsförebyggande rådet ska tilläggas – för att visa hur människors beteendemönster förändrats i takt med att samhällets trygghet försvagats.
”Det handlar inte om ”magkänsla”, det handlar om verklighet presenterad i analys och fakta”
Ted Nyberg (SD) och Leif Axelsson (SD)
Det handlar inte om ”magkänsla”, det handlar om verklighet presenterad i analys och fakta.
Trygghetsundersökningar är värdefulla, men de visar inte allt.
Att bredda bilden och ta med invånarnas anpassningar – som att undvika vissa platser, sluta röra sig kvällstid eller låta bli att anmäla brott – borde vara en självklar del av en ärlig politisk analys.
Men att öppna för sådana perspektiv kanske inte passar in i Lodges bild av ett fungerande Oskarshamn, särskilt inte när valet närmar sig.
Oskarshamn förtjänar mer än ett kommunalråd nummer två som slår ifrån sig bredare och nyanserade fakta – särskilt när de kommer från samma myndigheter han själv lutar sig mot i sin replik.
”Inte oansvarigt”
Vi ska inte bara stirra oss blinda på siffror – vi ska lyssna på folkets vardag.
Vi uppmanar er alla än en gång: Fråga era äldre om de känner igen sin stad, eller sitt land.
Det är inte oansvarigt att bredda bilden. Det är att ta ansvar för helheten.
Ted Nyberg (SD)
Ordförande, Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun
Leif Axelsson (SD)
Oppositionsråd i Oskarshamns kommun

Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se