Omgång 11

Oskarshamns AIK – Lunds BK 4-1(1-0)

Mål OAIK: Zakaria Sawo, Oskar Stejdahl, Sadmir Zekovic, Anton Ekeroth

Mål Lund: Filip Bohman.

Tre säkra poäng och fortsatt serieledning för Oskarshamns AIK via 4-1 (1-0) mot Lunds BK.

– Killarna gör det bra, jag kan inte vara annat än nöjd, säger OAIK-tränaren Agim Hasani.

Som brukligt på hemmaplan så började OAIK bra mot tabellåttan Lund.

Man kom ut med bra energi och satte direkt press på Lund.

Redan efter fem minuter kunde det ha varit 1-0 när OAIK skapade ett hårt tryck mot Lundmålet.

Filip Jägerbrink hade ett vasst skott strax utanför och med dryga kvarten spelad var han nära ännu än gång.

Fint spel på högerkanten och passning snett-inåt-bakåt där Jägrerbrink dök upp.

Han fick dock avsluta med vänstern och målvakten gjorde en fin räddning.

”Jag blev lite förvånad över hur lågt Lund låg, de gav oss nästan matchen och det kändes mest som en tidsfråga innan vi skulle göra mål”

AGIM HASANI, HUVUDTRÄNARE I OSKARSHAMNS AIK

– Jag blev lite förvånad över hur lågt Lund låg, de gav oss nästan matchen och det kändes mest som en tidsfråga innan vi skulle göra mål, säger Agim Hasani.

Målet kom i den 22:a minuten.

OAIK fick frispark bara metern utanför straffområdet, Zakaria Sawo sköt, muren var inte speciellt tät och bollen satt otagbart i målvaktens högra hörn.

1-0 är ett faktum. Foto: Peter A Rosén

Lunds taktik var tydlig; vara kompakta bakåt och försöka vända snabbt när chansen dök upp.

Dessutom så flyttade man upp hela laget så fort man fick frispark på offensiv planhalva, sedan lyfte man in bollen i straffområdet. Det blev farligt några gånger men då var OAIK-målvakten Michael Hartmann med på noterna.

Tempot sjönk en del efter hand i halvleken och några mer mål blev det inte före paus.

”Bräcklig ledning”

– Vi skapar tillräckligt för att göra spelmål i första halvlek och 1-0 är alltid en bräcklig ledning, så vi var inte hundra procent nöjda i paus.

– Det blev lite stressigt spel från vår sida sista delen av första halvlek och så vill vi inte ha det. Vi pratade om det i paus och sa att vi skulle gå ut och köra slut på dem i början på andra, säger Agim Hasani.

Det gjorde man verkligen. Andra halvlek hann knappt börja innan Oskar Stejdahl skickade in 2-0. Han fick en fin passning av Olle Lindqvist utanför straffområdet, tog emot och placerade säkert in bollen.

Oskar Stejdahl. Foto: Peter A Rosén

– Oskar stänger i princip matchen där, det var ett mycket vackert mål. Jag tycker att Oskar har fått för lite uppmärksamhet hittills, han är en fantastiskt skicklig fotbollsspelare som är oerhört viktig för oss, berömmer Agim Hasani

Tio minuter in på halvleken kändes det som om ridån gick ner för Lund.

OAIK:s eget kvicksilver Kgotso Masangane sprang ifrån försvaret och blev omkullknuffad i fritt läge i straffområdet. Straff och Sadmir Zekovic var säkerheten själv från elva meter och 3-0 var ett faktum.

Här blir det straff. Foto: Peter A Rosén
Sadmir Zekovic gjorde inget misstag från elva meter. Foto: Peter A Rosén
Skönt OAIK-jubel efter straffmålet. Foto: Peter A Rosén

– Den straffen blev vi glada för, vi får väldigt sällan straff trots att vi är så ofta i offensivt straffområde.

Det blev lite passivt i OAIK och Lund var nära reducering med tjugo minuter kvar, men en vass räddning av Michael Hartmann där han fick sträcka ut ordentligt räddade målet från påhälsning.

Reduceringen kom dock bara minuter senare och den var inte Agim Hasani nöjd med.

”Besviken”

– Jag är besviken på hur vi släpper in det målet, vi måste samla upp spelarna bättre i den situationen. Det får vi ta med oss. Men man kan inte vara för missnöjd när vi sedan definitivt avgör matchen nästan direkt efter.

Inbytte Anton Ekeroth satte nämligen 4-1 bara några minuter efter Lunds reducering.

Snabbt inkast, en rusch på vänsterkanten, in i straffområdet och ett välplacerat avslut.

Där dog matchen och OAIK kunde kontrollera hem en ny hemmaseger, den sjätte i rad i årets seriespel. Det var närmre 5-1 än en reducering för Lund.

OAIK-spelarna svarade alla för en genomgående bra insats.

”Mycket bra”

Extra plus går till nämnde Oskar Stejdahl, Kgotso Masangane och säkra sista utposten Michael Hartmann.

– Michael är en mycket bra målvakt och en typisk ”topplagsmålvakt”, han har inte alltid så mycket att göra, men han är alltid på tårna när det gäller. Han har gjort fina, betydande räddningar i alla matcher han stått och han sprider lugn och trygghet i laget, avslutar Agim Hasani

Lite smolk i glädjebägaren är att Filip Jägerbrink fick en varning och är avstängd i nästa match som spelas på bortaplan mot IFK Malmö nästa söndag.

Drygt 200 personer såg matchen på Arena Oskarshamn under lördagseftermiddagen. Foto: Peter A Rosén
OAIK-klacken. Foto: Peter A Rosén
Sadmir Zekovic i en kampsituation. Foto: Peter A Rosén