Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Pontus Welin (L): ”Det kom som en chock”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Socialdemokraterna har suttit vid makten i Oskarshamns kommun i ett sekel, sedan demokratins intåg ungefär.

Det räcker, tycker Pontus Welin (L).

Han hoppas på ett historiskt skifte i höst.

På riksnivå består högeroppositionen av Moderaterna och Kristdemokraterna – med Sverigedemokraterna och Liberalerna som någon form av stödpartier.

”Jag kan tänka mig en liknande konstellation även på kommunnivå”

PONTUS WELIN (L)

– Jag kan tänka mig en liknande konstellation även på kommunnivå. På regional nivå har vi också sagt att vi vill se ett M-KD-L-styre (vilket i praktiken innebär att man måsta ha SD:s stöd), säger Pontus Welin, som nyligen tog över som andre vice ordförande i socialnämnden, då Ingemar Lennartsson (KD) tog klivet upp och blev oppositionsråd efter Mathias Karlsson (som lämnade Liberalerna och bildade ett nytt parti, Kustlandspartiet).

Pontus Welin (L), Oskarshamn
ON intervjuar Pontus Welin (L) på Badholmen i Oskarshamn. Här med Gotlandsfärjan i bakgrunden.
Foto: Peter A Rosén

Ni blir beroende av Sverigedemokraterna – hur ser du på det?

– Ja, jag vill inte samarbeta med dem på det sättet – men däremot har jag full förståelse för att man måste vara pragmatisk när det kommer till kommunala frågor där vi tycker likadant. Jag tänker exempelvis på att vi vill ha någon form av språkkrav inom äldreomsorgen – och där vet vi att SD har samma åsikt. Jag anser att det är en liberal fråga – och därför har jag inga problem med att driva igenom det tillsammans med Sverigedemokraterna. Det handlar främst om att vårdtagarna ska kunna kommunicera med personalen och känna sig trygga med vår verksamhet.

Det är sakfrågorna som avgör?

– Ja, men vi står fortfarande väldigt långt ifrån varandra – även kommunpolitiskt.

– Vi har gått ut och sagt att vi kan samtala med alla partier, egentligen.

Men inte Socialdemokraterna?

– Jo, även med dem – men vi förordar en M-KD-L-styrd kommun. Även Centern är jättevälkommen. Vi ligger väldigt nära varandra ideologiskt och värderingsmässigt – men de har dragit en annan slutsats kring hur man kan bedriva sakpolitik.

Centerpartiet flirtar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i kommunen…

– Ja, precis. Och vi har suttit i ett valtekniskt samarbete med Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men vi står långt ifrån Vänsterpartiet.

”Jag hoppas och tror på ett maktskifte”

Hur går det i kommunvalet i höst?

– Jag hoppas och tror på ett maktskifte. Jag tror att vi kan locka ett antal besvikna borgerliga väljare från Moderaterna.

Ni har fem mandat för närvarande. Hur många siktar ni på nu?

– Vi vill behålla dem vi har – och vi förstår att det blir en utmaning. Det är klart att en del kommer att rösta på Mathias Karlsson och Kustlandspartiet, som går ut med sakfrågor som kan locka väljare. Men kan man vara säker på att man tycker som dem när det dyker upp sakfrågor under en mandatperiod, när det inte finns någon ideologisk förankring i partiet? Vi tycker att det behövs ett liberalt parti, som tydligt profilerar sig som borgerligt. Så vi vill täppa till hålet med moderatröster.

Hur ser du på det som hände när Mathias Karlsson lämnade Liberalerna och bildade Kustlandspartiet?

– Det kom som en chock när vi fick beskedet. Det hände under en period då vi inte hade haft så många möten, på grund av pandemin. Inget ont om Mathias, han har gjort mycket gott för Liberalerna – men jag önskar att det kunde ha skötts på ett snyggare sätt. Han bildade ju Kustlandspartiet ett bra tag innan han gick ur Liberalerna. Vi har inget emot Kustlandspartiet på det sättet – men det var olyckligt att det blev som det blev.

Vilka är de viktigaste frågorna för Liberalerna i kommunen?

– Skolan, helt klart. Det är vår främsta fråga. Vi vill satsa mer pengar där. Vi vill se fler vuxna i skolan – elevcoacher, speciallärare, heltidsmentorer och sociala team, för att möta alla elever utefter deras behov.

Har ni några konkreta vallöften?

– Vi kommer att presentera konkreta vallöften i augusti – men om vi sitter med i ett majoritetsstyre, så lovar vi ökade resurser till skolan. Vi vill att fler ska gå ut med gymnasiebehörighet.

”Det är fortfarande under all kritik”

– Näringslivsfrågorna är också viktiga för oss. Just nu ligger Oskarshamn på plats 230 bland 290 kommuner i företagsrankingen. Och då har vi dessutom klättrat ganska mycket. Det är fortfarande under all kritik, tycker jag. Det är bara Emmaboda kommun som är sämre än Oskarshamn i Kalmar län.

Vilka åtgärder krävs där?

– Det handlar om att göra Oskarshamns kommun till en attraktiv plats att starta företag på. Det gäller att underlätta för företagen och ha en vänligare attityd gentemot dem. Vi vill också se regelförenklingar och sänkta tillsynsavgifter.

– Företagen skriker dessutom efter rätt kompetens, så det är viktigt att säkerställa att rätt kompetens finns i Oskarshamns kommun.

”Vi ser att det är möjligt att sänka skatten”

Höjd, sänkt eller oförändrad skatt?

– Den vill vi sänka. Vi ville ha en lägre skattesats redan innan skattehöjningen som kom efter folkomröstningen om återöppnandet av äldreboendena i Misterhult. Men vi står också inför en hel del investeringar. En ny skola och en ny arena. Vimmerby har ett öre mer i skatt än Oskarshamn – alla andra kommuner i länet har lägre skatt. Vi ser att det är möjligt att sänka skatten. Det är också en attraktivitetsfråga – om man ska bosätta sig i en kommun med Kalmar läns högsta skattetryck eller inte. Medborgarna får mer köpkraft med lägre skatt, vilket gynnar våra lokala företag. Så jag tror inte att det är en kostnad, utan snarare en investering.

Hur ser du på mandatperioden som snart är slut?

– Den har – helt klart – varit speciell, med tanke på pandemin. Vi har haft många digitala sammanträden. Sedan tycker jag att vi har haft ett ganska renodlat socialdemokratiskt styre i kommunen. Jag hade förväntat mig mer moderatpolitik i och med att Socialdemokraterna styr tillsammans med Moderaterna. Synd att vi inte fick se mer moderatpolitik. Nu på slutet kom LOV (lagen om valfrihetssystem) inom hemtjänsten fram – vilket var ett av vallöfte från Moderaterna. Men det är inte infört än.

– Jag tycker att vi liberaler har varit ganska aktiva under mandatperioden – vi har skrivit en hel del motioner. Åtta stycken, om jag har räknat rätt. Men det politiska arbetet handlar inte bara om motioner.

Hur ser du på situationen för de olika nämnderna i kommunen?

– Jag tycker att nämnderna har gjort ett bra jobb. Socialnämnden har haft det tuffast och brottas med ett stort underskott, vilket också är förståeligt – med tanke på de lagstyrda placeringarna. En placering kan kosta upp till 14 000 kronor per dygn. Det är svårt att budgetera för de kostnaderna.

”Vi måste ha en skola i framkant i hela Kalmar län”

Hur ska man få fler att flytta till Oskarshamns kommun?

– Vi har motionerat både om en kulturmiljöplan och en skärgårdsstrategi. Men det handlar inte bara om vår fina natur – utan även om skolan, förstås. Vi måste ha en skola i framkant i hela Kalmar län – många barnfamiljer tittar på det, på grund av att vi tyvärr inte har en statlig skola. Det är kommunerna som styr där. Så det gäller att vi kan locka med en attraktiv skola och ett rikt föreningsliv.

– Många jobbar i kommunen, men väljer att pendla från en annan kommun. Hur ska vi få dem att vilja flytta hit? Det är en viktig fråga. En annan sak är att tillhandahålla attraktiva tomter för nybyggnation. Vi har haft lediga tomter under en längre tid – och de får rea ut dem, på grund av att ingen vill köpa dem. Det krävs helt enkelt för mycket arbete innan de kan börja bygga, och då blir det för dyrt.

Ett flertal undersköterskor har skickat insändare till ON under sommaren. Merparten av dem är missnöjda med hur äldreomsorgen fungerar i kommunen. Hur ser du på det?

– Över lag tycker jag att socialförvaltningen fungerar bra. Men undersköterskeyrket måste bli attraktivare. Det gäller att se över eventuella lönesatsningar och göra det attraktivt att jobba som undersköterska. Vi behöver få in fler till yrket, så att inte belastningen blir för tung under semestertider.

– Jag skulle gärna se att man anställde fler, som inte är undersköterskor. Då kan de göra de enklare sysslorna. Det är också en bra ingång för dem som inte är så bra på språket. De får ett arbete och en chans att lära sig språket – samtidigt som den utbildade personalen kan ta hand om omsorgsarbetet.

Du tänker att undersköterskorna ska slippa tvätta, laga mat och städa?

– Ja, jag har hört många vittnesmål om att man gör mycket annat – som man inte är utbildad för. Så är det även inom läraryrket, kan jag berätta, så det finns problem på flera håll, säger läraren Pontus Welin.

”För det första tycker jag att det är synd att inte staten är huvudman för skolan”

Skolan är din paradgren, förstås. Finns det något mer att säga där?

– För det första tycker jag att det är synd att inte staten är huvudman för skolan – men nu är det en kommunal angelägenhet, och då är det extra viktigt att vi har ett parti som tar skolan på allvar i kommunerna. Och där vill vi vara i framkant. Vår skolbudget är överlägset störst. Vi vill säkerställa att det finns tillräckligt med resurser för att möta elevernas behov.

– Vårt förslag om sociala team ska garantera att eleverna som har olika former av svårigheter får den hjälp som de behöver. De ska få professionell hjälp. Det ska finnas möjligheter till mindre undervisningsgrupper.

”Glöms ofta bort”

– Men eleverna som ligger före alla andra glöms ofta bort i det här sammanhanget. De är understimulerade. Det är viktigt att satsa på dem också. Man får inte glömma bort att det finns olika grupper i skolan. Vi skulle gärna vilja se heltidsmentorer i skolan. Det är inget som politiken kan styra över – däremot kan politiken avsätta pengar som gör det möjligt för rektorerna att anställa heltidsmentorer, som kan ta mentorsbiten. Så att lärarna kan vara lärare – och slippa en massa dokumentationsarbete som vi inte är utbildade för att ägna oss åt.

Inom förskolan vill Liberalerna ha mindre barngrupper, betonar Pontus Welin.

– Jag vet att kommunen jämförelsevis ligger okej till där – men vi vill ha ännu mindre grupper. Vi vill dessutom göra det ännu flexiblare för föräldrarna att välja hur de 15 timmarna ska fördelas. Det är en resursfråga. Stockholm har inte ens dragit ned det till 15 timmar – de ligger på 40 timmar. Så på sikt skulle jag kunna tänka mig att gå den vägen också.

Hur ser ni på ungdomarnas behov, generellt sett, i kommunen?

– Jag tycker att Oskarshamns kommun är ganska duktiga på att kommunicera med ungdomarna och fråga vad de vill ha. Norra kajen har, exempelvis, blivit ett jättebra ställe för ungdomarna.

Hur ser du på bostadsbyggandet?

– Jag sitter med i Byggebos styrelse och det var kul att se när hyreshuset på Mejeriplan i Oskarshamn blev klart. Där kunde vi se att bostadsmarknaden blev flexiblare. Många från villor flyttade in till lägenheter, vilket skapade en ruljangs. Det finns bostäder för alla inkomstgrupper. Och det är viktigt att kommunen tillhandahåller bostäder för alla.

– Men jag skulle vilja se att det fanns en möjlighet att köpa attraktiva tomter, för dem som har den kapaciteten.

Hur ser du på landsbygdsfrågorna?

– Jag tycker att det är viktigt att inga orter drabbas av en avbefolkning, vilket sker på många platser i landet. Det är viktigt att man kan arbeta, leva och bo på landsbygden. Det vore kul med fler företagsetableringar i våra småorter. Och det är kopplat till näringslivsfrågorna – att göra det attraktivt för företag att komma till vår kommun.

”Det är viktigt med en levande landsbygd”

– Men för att företag ska etablera sig på landsbygden, så måste det också bo folk där. Det handlar också om att lyssna på invånarna i de mindre orterna, så att de känner att de får något för sina skattepengar – och att det inte är för mycket fokus på centralorten hela tiden. Det är viktigt med en levande landsbygd.

Socialdemokraterna har presenterat ett vallöfte, där partiet lovar att satsa omkring åtta miljoner kronor i en medborgarbudget om S är kvar vid makten efter valet (Misterhult, Figeholm, Fårbo, stadsdelarna Kristineberg och Södertorn i Oskarshamn, Påskallavik, Bockara och Kristdala får cirka en miljon kronor var – de olika satsningarna spikas efter en medborgardialog på varje ställe). Hur ser du på det förslaget?

– Det är inget som vi ställer oss bakom. Jag ser helst att kommunen klarar av sina kärnverksamheter först och främst – innan man börjar lova en massa. Det är klart att det känns roligare att bo på landsbygden när det talas om den här typen av satsningar, men vi vet fortfarande inte vad pengarna ska gå till.

– Det är valår också, säger Pontus Welin och ler.

Vilka småorter besökte du senast?

– Figeholm, Kristdala och Fårbo. Hitta ut-kontrollerna finns ju i hela kommunen, säger Pontus Welin och skrattar.

– Jag har besökt alla orter – men inte under det senaste året.

Hur ser du på miljöfrågorna på det lokala planet?

– De är viktiga. Som kommun ska vi vara med på elektrifieringsomställningen. Men det räcker inte med att sätta upp ett par laddstolpar på varje parkeringsplats och vara nöjd med det. Ska vi verka för att fler ska köpa elbilar, så måste vi också skapa möjligheter för hyresgäster att ladda sina bilar vid sina bostäder. Det är viktigare än att subventionera el på stan – även om det också är viktigt, för turisterna exempelvis, som ska kunna ladda bilen när de kommer hit.

Hur tänker du kring vägfrågorna?

– Vi var motståndare till hastighetssänkningen från 50 till 40 – och det är vi fortfarande. Enligt de nationella riktlinjerna är 50 alltjämt bashastigheten i tätorter.

– Man har även höjt från 30 till 40 utanför skolor – det tycker vi inte heller om. Där kunde det ha fått vara 30.

Hur ser ni på Oskarshamns sjukhus?

– Vi kommer alltid att stå upp för Oskarshamns sjukhus. Det är en regional fråga och nyligen satsade man 180 miljoner kronor på en ny magnetkamera på radiologen. Vi ska vara stolta över vårt sjukhus – det hamnar ju på pallen varje år, så gott som, när det kommer till landets bästa mindre sjukhus. Det är fantastiskt. Och det är viktigt att vi har ett fungerande sjukhus.

Hur ser du på arbetslösheten i kommunen?

– Den är låg – och en alltför låg arbetslöshet tyder på att det finns brist på kompetens. Arbetslöshet är aldrig bra, men är man nere på 2–3 procent, så finns det andra problem som man måste ta tag i.

Hur ser ni på kulturfrågorna?

– Jag tycker att det är extra viktigt att satsa på barn och ungdomar – och jag är nöjd med de pengar som läggs på kulturen i dagsläget.

Den nya hockeyarenan vill ni fortfarande bygga på Fredriksbergsområdet (gamla soptippen)?

– Ja, det var vi överens om tidigt. Jag tycker inte att tennishallsområdet är en dålig plats, men jag tycker att Fredriksberg är lite bättre. Vi får se hur det blir med de där ekarna vid tennishallen. Väldigt tidigt förvarnade vi om att det finns skyddsvärda ekar där. I Fredriksberg finns det bara fyra stycken, på en yta som är fyra gånger större.

– Vi tycker att man kan sanera den gamla soptippen i samband med att man bygger den nya arenan.

”Jag tycker definitivt inte att de ska sänkas”

Hur ser du på politikerarvodena?

– Nu ska jag vara lite kontroversiell. Jag tycker definitivt inte att de ska sänkas – snarare tvärtom, faktiskt. Det finns inte många som vill bli politiker – folk står inte i kö, direkt. Mindre än 0,1 procent av befolkningen är politiskt engagerade. Det är ingen bra demokratisk grund att stå på.

”Stort politikerförakt”

– Det finns ett stort politikerförakt i samhället – vilket kan förklara varför en del undviker att engagera sig politiskt, oavsett vilket parti de sympatiserar med. Pengar är absolut inte allt – men skulle vi ha högre arvoden, så skulle nog fler kunna tänka sig att engagera sig politiskt. Politiker måste också kunna försörja sig.

”Med en bredare bas blir spetsen bättre”

– Jag vill ha fler engagerade politiker i alla partier. Med en bredare bas blir spetsen bättre. Vi kan titta på några landslag i de mindre sporterna, som kanske inte står sig så bra internationellt – på grund av att vi inte har någon bred bas att stå på. I fotboll och hockey ligger vi jättebra till, tack vare att vi har en bred och stor bas. Då blir även spetsen bra. Jag har samma teori när det kommer till politiken. Har vi många politiker, så får vi också en bra spets. Där är arvodena en liten del av det. Duktiga politiker i samtliga partier kan tvätta bort politikerföraktet som finns i samhället i dag.

Hur ser din vision/målbild ut för kommunen?

– Som liberal har man inget färdigt drömsamhälle att sträva efter. Vi vill hela tiden förbättra samhället och skapa möjligheter för människor att utforma sina egna liv. Vi blir aldrig färdiga med att göra Oskarshamns kommun till en bättre plats.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som person?

– Jag är nog ganska lugn och inkännande. Lite nördig, kanske. Jag snöar lätt in på frågor. Och när jag gör det, så måste jag lära mig allt om ämnet i fråga.

Vad är det som driver dig som politiker? Vilka är dina hjärtefrågor?

– Skolfrågorna och utbildningspolitiken, helt klart.

Personligt / Pontus Welin

Ålder: 32 år.

Bor i: Oskarshamn.

Uppvuxen i: Åby, utanför Norrköping.

Familj: Fru och två barn.

Utbildning: Utbildad till gymnasielärare. ”Men nu jobbar jag på högstadiet på Vallhallaskolan i Oskarshamn.”

Politiska uppdrag: Andre vice ordförande i socialnämnden, ledamot i kommunstyrelsen, ledamot i fullmäktige och styrelseledamot i Byggebo. Var ledamot i tekniska nämnden förra mandatperioden.

Fritidsintressen: ”Det blir mycket sport. Spelar discgolf ibland. Familjen gillar att åka på utflykter i naturen. Hitta ut är något som jag gillar att ägna mig åt. Det finns inte på kartan att jag missar en kontroll under ett år. Det är en rolig grej. Man får se många nya platser, vilket är extra roligt för mig som inte är härifrån”, säger Pontus Welin, som berättar att han även har snöat in på norrsken. ”Jag kollar en del på det. Valutahandel är ett annat intresse som jag har.”

Vad läser du helst? ”Självförverkligande böcker, som handlar om hur man kan växa som person.”

Vad tittar du helst på? ”Sport, serier och debatter är kul. Tittar helst på fotboll. Har följt damerna i EM.”

Vad lyssnar du helst på? ”Ljudböcker. När det gäller musik så blir det allt möjligt.”

Favoritmat? ”Hamburgare i alla dess former.”

Vad dricker du helst? ”Öl är gott.”

Favoritlag inom sportens värld? ”Arsenal och IFK Norrköping i fotboll och Vita Hästen och IK Oskarshamn i hockey.”

Husdjur? ”Ett akvarium. Men jag är uppvuxen med nio chihuahuaer. Mamma hade kennel.”

Favoritfärg? ”Blå.”

Vad gör du helst en ledig dag? ”Jag är gärna ute i en naturskön miljö om vädret tillåter. Hitta ut är ett intresse, som sagt var. Tycker även om att grilla något gott och umgås med familjen.”

Hur mycket sover du? ”Det är väldigt olika – men det brukar bli mellan sex och åtta timmar per natt.”

Vad skulle du göra om du var osynlig under en dag? ”Jag tror att jag skulle vilja tjuvkika lite på hur barnen har det. Eller ta en sväng till Vita huset. Det skulle vara intressant.”

Vilket förhållande har du till sociala medier? ”Jag har Facebook – men jag skriver inte så mycket där. Har Snapchat också.”

Om du var tvungen att gå med i ett annat parti, vilket skulle du välja då? ”Värderingsmässigt och ideologiskt så ligger jag nog närmast Centerpartiet – men i dagens läge så hade det kanske blivit Moderaterna. Liberalismen finns ändå i deras ideologi – mer liberalkonservativt, dock, men något av de två partierna.”

Vilka politiker umgås du helst med på det lokala planet? Vilka kan du tänka dig att fika med? ”Jag kan tänka mig att fika med representanter från alla partier – det är jätteroligt att diskutera olikheter. Men Lena Granath (V) är trevlig och sympatisk. Och Ingemar Lennartsson är rolig och trevlig. Även Rolf Lindström (M) är sympatisk.”

Favoritårstid? ”Sommaren.”

Favoritställe i kommunen? ”Uvö i Oskarshamn, där man kan blanda skog- och markmiljön med både skärgård och hav och allting. Havslätt är också fint.”

Hur skulle du vilja beskriva din kontakt med invånarna i kommunen? ”Jag tycker att jag är inkännande och lättsam att prata med. Det är roligt när andra vill diskutera om tankar, idéer och lösningar.”

Vad skrattar du åt? ”Riktigt dåliga ordvitsar. Dem kan jag skratta åt länge.”

Tror du på Gud? ”Ja, på mitt sätt. Jag är med i Svenska kyrkan.”

Tror du på ett liv efter döden? ”Nej, jag gör nog inte det, trots att jag tror på Gud.”

Vad är meningen med livet, enligt dig? ”Att nå sina mål och ha kul.”

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS