Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Allt dyrare att skilja dig – skilsmässorna minskar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

PRIVATEKONOMI

Förra året valde 21 465 par att skilja sig, vilket är 2 182 färre än året innan och 4 154 färre än 2020. En minskning som är jämnt fördelat över landet. Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt och många kanske skjuter på beslutet när oron över ekonomin är större än vanligt. “En skilsmässa innebär att de ekonomiska förutsättningarna förändras rejält, för ett genomsnittligt par kan det i år röra sig om drygt 7 000 kronor eller mer per månad”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Att det rådande ekonomiska läget för många hushåll kan vara en bidragande orsak till att årets skilsmässostatistik pekar nedåt stärks av en undersökning Länsförsäkringar tidigare genomfört. Resultatet visar att 76 procent av medel- och höginkomsttagare tror att ekonomi kan vara en bidragande anledning till att man väljer att stanna kvar i relationen.

Ekonomiskt kännbart

Länsförsäkringar har räknat ut vad en skilsmässa kostar för en familj med två hemmaboende barn varav det yngsta är 10 år och jämfört med två boenden där barnen bor varannan vecka hos vardera föräldern.

– Pengar och ekonomi kan bli besvärligt den dagen man är ensam om att stå för utgifterna. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boende- och övriga utgifter. Det kan också vara svårt att överhuvudtaget få lån med höga bostadspriser och krav på kontantinsats och amortering, säger Emma Persson.

Uträkning

Familjen A: Bor hela familjen i villa med ett gemensamt lån på 3 000 000 kr till en kostnad på 17 505 kr/person. Båda flyttar till varsin BR med 2 000 000 kr var i lån till en kostnad på 22 824 kr/person. Så mycket dyrare: 6 807 kr

Familjen B: Bor hela familjen i villa med ett gemensamt lån på 1 500 000 kr till en kostnad på 16 403 kr/person. Båda flyttar till varsin BR med 1 000 000 kr var i lån till en kostnad på 20 960 kr/person. Så mycket dyrare per månad: 7 596 kr

Om uträkningen – Länsförsäkringar har räknat med en bostadsrätt om 75 kvadrat som är belånad till 70%. Försäkringsbolaget har räknat med en ränta på 3,6% och en avgift på 3 500 kr för BR och avgifter för villan på 1 500 kr per månad. Vi har inte räknat in amortering på respektive boende. Kostnader för mat, hushåll, kläder och hygien är tagna från Konsumentverket.

Uträkningen inkluderar inte kostnader för själva isär-flyttningen såsom nya möbler och husgeråd, resor för barnen om föräldrarna väljer att bosätta sig långt ifrån varandra, semesterresor och ofta dubbla kläduppsättningar för barnen, i alla fall vissa baskläder.

TIPS / INFÖR EN SEPARATION

Det går att förbereda sig för en skilsmässa. Länsförsäkringar har samlat några tips från som kan vara bra att följa innan separationen:

  • Våga prata om de svåra ämnena, till exempel en eventuell separation innan det är ett faktum. Om ni har pratat om det innan det sker är det oftast lättare att ta sig igenom.
  • Se över er gemensamma ekonomi. Hur ni fördelar pengarna och hur mycket ni betalar individuellt kan vara avgörande för om ni har en jämställd gemensam ekonomi eller inte. Läs på om procentuell uppdelning baserad på inkomst eller andra sätt att jämna ut skillnader.
  • Skaffa ett sparande till gemensamma aktiviteter, det säkerställer att ni båda bidrar till att kunna göra saker tillsammans och innebär att ingen hela tiden behöver bjuda eller bli bjuden.
  • För att förhindra att bostaden ska stå som hinder för att kunna lämna en relation bör man se över familjens ekonomiska upplägg och justera eventuella orättvisor redan under äktenskapet- eller samboförhållandet.
  • Diskutera pengar, utgiftsfördelning och vem som äger vad. Se exempelvis till att den som är hemma mer med barnen kompenseras för det och säkerställ att inte bara den ena parten får bilen eller andra tillgångar efter separationen.
  • Med jämna mellanrum är det bra att gå igenom vad som händer om ni skiljer er. Det finns flera förebyggande åtgärder att ta till, som att stå i bostadskö eller att den som tjänar lite mindre har möjlighet att spara till ett frihetskapital.
  • Om ni behöver skriva juridiska avtal, ta hjälp av en familjejurist så att det blir korrekt.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS