BONUS
Användningen av vitt snus har ökat markant i Sverige under de senaste åren, särskilt bland ungdomar och unga vuxna. Samtidigt pågår diskussioner inom EU om att införa striktare regleringar för denna typ av produkter.
Under de senaste åren har användningen av vitt snus, med märken som till exempel loop snus, ökat dramatiskt i Sverige. Medan många i äldre generationer väljer traditionellt tobaksbaserat snus, är trenden med vitt snus, även kallat nikotinpåsar, särskilt märkbar bland yngre och kvinnor. Enligt CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) var ökningen av den totala konsumtionen av vitt snus hela 81 % mellan år 2021 och 2022.
CAN:s rapport anger dessutom att det vita snuset utgjorde cirka en fjärdedel av den totala svenska snuskonsumtionen 2022 – och siffror från Folkhälsomyndigheten och CAN avseende år 2022 och 2024 visar att utvecklingen inte mattats av.
Enligt siffrorna uppgår andelen svenskar mellan 16-84 år som använder vitt snus dagligen till 5 procent. I de yngre målgrupperna är siffrorna dock betydligt högre. Bland män upp till 29 års ålder använder 11 procent nikotinpåsar dagligen, medan samma siffra bland kvinnor uppgår till hela 15 procent. Detta att jämfört med fem respektive tio procent år 2022.

Vad ligger bakom den ökade användningen?
Det är ett flertal faktorer som har bidragit till att det vita snuset har blivit så populärt. För det första har marknadsföringen varit omfattande. Ofta har den dessutom riktats via sociala medier och digitala kanaler, där vitt snus framställts som modernt, diskret och attraktivt för unga konsumenter. Den estetik och det kommunikationssätt som används där har utformats för att appellera till unga vuxna.
Utöver det har det breda utbudet av smaker stor betydelse. Det finns vitt snus i smaker som mint, frukt och bär. Det tilltalar en målgrupp som inte lockas av det traditionella, bruna snuset. En annan viktig anledning är att många inte uppfattar vitt snus som lika hälsoskadligt som traditionellt snus eller cigaretter, eftersom produkten inte innehåller tobak.
Hur EU ser på vitt snus idag
Dagens EU-lagstiftning behandlar tobaksprodukter strikt och förbjuder sedan länge försäljning av traditionellt svenskt snus inom unionen. Sverige är det enda undantaget från detta förbud, tack vare ett särskilt avtal som ingicks i samband med vårt EU-inträde. Vitt snus, som klassificeras som en tobaksfri nikotinprodukt, har dock inte inkluderats i det generella snusförbudet. Det får därför säljas i flera av EU:s olika medlemsländer.
Även om det ännu inte finns några övergripande regleringar avseende det vita snuset, på EU-nivå, så har en del av medlemsländerna dock tagit konkreta steg redan nu, för att begränsa tillgången. Nationella förbud har till exempel genomförts i Nederländerna och Belgien, främst baserat på en ambition att skydda ungdomar från risken att utveckla nikotinberoende. Liknande förbud finns regionalt även i delar av Tyskland och Frankrike, vilket inneburit att försäljningen har stoppats där.
Finland, Danmark, Italien, Litauen, Polen och Tjeckien har istället valt att reglera försäljningen genom särskilda begränsningar snarare än totalförbud. Det handlar om sådant som krav på märkning, begränsning av nikotinhalt och restriktioner kring marknadsföringen. Även Norge och Island, som ju inte ingår i EU, följer liknande regleringar.
Förslag på nya EU-regleringar
Den fråga som nu är aktuell, och som kan få stora konsekvenser för både tillverkare och svenskar som skaffat vanan att använda vitt snus, är om EU kommer att införa nya regler för denna typ av produkt. Diskussioner förs nämligen om detta, som ett led i att harmonisera lagstiftningen kring tobaks- och nikotinprodukter mellan medlemsländerna. Det är Nederländerna som, tillsammans med flera andra länder, har föreslagit restriktioner som skulle innebära tydliga begränsningar.
Förslaget innefattar exempelvis regler som begränsar vilka smaker som ska få tillåtas, innebärande att enbart neutrala, icke smaksatta varianter skulle få säljas. Målet med detta begränsningsförslag är att minska popularitet av vitt snus bland ungdomar. Man diskuterar dessutom att införa ett tak för nikotinhalten i produkttypen. En annan aspekt gäller krav på att förpackningarna måste vara neutrala – logotyper, grafiska element och tilltalande färger skulle alltså bannlysas.
Därtill diskuteras det, enligt ett läckt dokument, om att vitt snus för första gången ska omfattas av EU:s tobaksdirektiv, även om det inte innehåller tobak. I det läckta dokumentet föreslås även att skatten ska baseras på nikotininnehåll eller vikt, snarare än styckpris.
Möjliga konsekvenser för Sverige
Om de regleringar som nu diskuteras i EU träder i kraft kan det få stora effekter för Sverige och svenskarna. Vi har idag en av de största marknaderna för vitt snus och en stor andel av de dosor som säljs har dessutom speciella smaker eller hög nikotinstyrka.
Om begränsningar införs vad gäller smaksättning så skulle det kunna minska produktens attraktionskraft och leda till minskad försäljning. De skulle ha stor påverkan för lönsamheten hos de svenska företag som har specialiserat sig på att producera och distribuera just smaksatta nikotinprodukter.
Även begränsningar av nikotinstyrkan kan komma att innebära ett tapp i försäljningen, särskilt vad gäller de som idag använder högre nikotinhalter. Kravet på neutrala förpackningar skulle dessutom kunna förändra konkurrenssituationen mellan olika varumärken. Detta eftersom det skulle begränsa möjligheterna till marknadsföring.
Men kan vi svenskar inte få beviljat ett undantag då, på liknande sätt som vi fick för vårt traditionella, bruna snus? Svaret på den frågan är med största sannolikhet nej. Begreppet “traditionellt” har nämligen stor betydelse, liksom det faktum att vi inte längre kan ställa krav i samband med ett inträdande i EU – vi är ju redan medlemmar.