Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Anna Ekström: Regeringen ska utreda ett eventuellt förstatligande av skolan

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Konsekvenserna av ett eventuellt förstatligande av skolan i Sverige ska utredas.

Det berättade utbildningsministern Anna Ekström (S) i en intervju med Oskarshamns-Nytt.

Vår tidning ställde följande fråga:

Kan ett förstatligande av skolan leda till en jämlikare skola i Sverige?

– När man pratar om ett förstatligande av skolan, så är jämlikhet ofta en sak som man lyfter fram. Samtidigt är det en svår fråga – för ingen vet vad ett förstatligande innebär.

– Skolan har aldrig varit statlig i Sverige. Den har varit kommunal ända sedan 1800-talet. Det har alltid varit så att både kommunen och staten har bestämt olika saker inom skolområdet.

“Väldigt viktig fråga”

– Vad kommunen ska bestämma och vad staten ska bestämma, det är en väldigt viktig fråga. Under 20 års tid, då jag jobbade med skolan, så diskuterade man om skolan ska förstatligas eller inte. Men jag har aldrig hört någon definiera vad ett förstatligande skulle innebära. Faktum är dock att jag ska titta på det, svarade Anna Ekström, som berättade att konsekvenserna av ett eventuellt förstatligande ska utredas inom kort.

Hon tycker att det ska bli väldigt intressant att se om ett förstatligande skulle kunna leda till en förbättrad jämlikhet inom den svenska skolan.

– Men när vi talar om jämlikhet, så brukar vi prata mycket om friskolor också. Det är en väldigt viktig fråga. Ska friskolorna ingå i ett förstatligande eller inte? Eller ska de drivas på samma sätt även i fortsättningen? Det är en väldigt viktig sak att ta ställning till, om man diskuterar ett förstatligande.

Kan det vara dags att ta bort friskolorna?

– Friskolor finns i alla länder. Och friskolor har funnits i Sverige i alla tider. Om jag kliver ur ministerrollen, så kan jag säga att vi socialdemokrater gick till val på att vi vill begränsa vinsterna i skolan.

– Där har vi dock en ganska stor riksdagsmajoritet emot oss. I januariavtalet, som vi har skrivit, har vi lovat att inte gå vidare i den frågan under den här mandatperioden.

– Men som parti tycker Socialdemokraterna att vinster i skolan är något som är väldigt problematiskt. Vi tycker att pengarna ska gå till elever, undervisning och elevhälsa. Inte till vinster, svarade Anna Ekström.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Sveriges utbildningsminister Anna Ekström (S). FOTO: SVERIGES RIKSDAG
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS