Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ansvarig politiker berättar: Därför togs besluten om skolan i Ruda och förskolan i Långemåla

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY KOMMUN

– Fakta ersätts av valda sanningar i debatten om organisationsförändringar inom skolan, säger Mahmoud Al Mokdad (C), som är ordförande i utbildningsutskottet i Högsby kommun.

”De senaste veckorna har debattvågorna gått höga när det gäller de förslag till organisationsförändring av skolverksamheten i Högsby kommun som presenterats. Förändringar av detta slag skapar alltid mycket känslor och oro, det är något som man måste ha respekt för”, skriver Mahmoud Al Mokdad i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

”Tyvärr så har fakta i debatten ersatts av valda sanningar, inte minst från den politiska oppositionen”

Mahmoud Al Mokdad (C), ordförande i utbildningsutskottet i Högsby kommun

– Tyvärr så har fakta i debatten ersatts av valda sanningar, inte minst från den politiska oppositionen. Jag vill med detta lyfta fram vilka avvägningar som ligger till grund för de beslut som tagits. Målet med dessa beslut är att skapa en skolorganisation i Högsby kommun som är hållbar och som tar ansvar för våra barn och elevers rätt till en likvärdig utbildning med hög kvalité i ändamålsenliga och trygga lokaler, säger Mahmoud Al Mokdad.

Han skriver:

Organisationsförändring Ruda skola

Under en längre tid har utbildningsförvaltningen tittat på olika alternativ när det gäller organisationsförändringar inom skolan. Elevunderlaget har tyvärr varit vikande vilket har gjort att det har varit svårt att garantera en undervisning med en fullgod kvalitet. Det är dock viktigt att påpeka att de pedagoger som jobbar i skolan i Ruda gör ett utomordentligt arbete – men i längden blir det svårt att behålla kvalitén när elevunderlaget minskar.

Att frågan nu har blivit ”akut” i Ruda och behövt en snabb hantering beror uteslutande på att det har gjorts en besiktning av Gula villan i Ruda och lokalerna har blivit utdömda.

– När besiktningsprotokollet kom blev detta också en arbetsmiljöfråga och den behöver hanteras skyndsamt. Det handlar om både personalens och elevernas arbetsmiljö och den tar vi på största allvar, säger Mahmoud Al Mokdad.

”Samtidigt behöver vi vara medvetna om kommunens ekonomiska situation, som är hårt ansträngd”



”Processen med organisationsförändringen i Ruda har hanterats av utbildningsförvaltningens tjänstepersoner. De har haft en nära dialog med politiken under ärendets beredningsprocess. Det har varit två informationsmöten där representanter för både majoritet och opposition har varit inbjudna till”, skriver han.

”Olika alternativ”

– Under dessa möten så har vi fört diskussioner om olika alternativ. Samtidigt så behöver vi vara medvetna om kommunens ekonomiska situation, som är hårt ansträngd. Tyvärr så uteblir konstant ett ökat stöd från Tidö-regeringen trots att kommuner och regioner runt om i Sverige tydligt klargjort vilka resurser som behöver skjutas till.  Med det som bakgrund och med våra elevers bästa för ögonen så landade vi att beslutet att flytta mellanstadiets elever till Fröviskolan är det bästa utifrån de förutsättningar som finns, säger Mahmoud Al Mokdad.

– För oss kommer alltid våra elever rätt till en bra och kvalitativ utbildning och en god arbetsmiljö att vara prioriterat, betonar han.

”Utbildningsförvaltningen har gjort bedömningen att omorganisationen är en verksamhetsförändring som kan genomföras genom ett beslut på förvaltningsnivå”, skriver Mahmoud Al Mokdad.

”God demokratisk process”

– För att ändå få en så stor demokratisk bredd som möjligt beslutade vi oss ändå för att lyfta upp ärendet till kommunstyrelsen, där alla partier är representerade med antingen ordinarie ledamot eller ersättare. Det är viktigt att vi har en god demokratisk process i dessa frågor, säger han.

Han skriver vidare:

Nedläggning av förskolan i Långemåla

Förskolan i Långemåla har en tuff ekonomisk situation till följd av kraftigt minskat antal barn och tyvärr så ser det inte ut att vända. I dag finns det 17 barn på förskolan och tittar vi ett drygt år framåt i tiden så kommer det att endast vara 6 barn på förskolan hösten 2024, baserat på den statistik av födslar och inflyttning som vi har tillgång till.

”Även i det här fallet så handlar det om en kombination av ekonomi och kvalitet”

– Även i det här fallet så handlar det om en kombination av ekonomi och kvalitet. Att hålla i gång förskolan i Långemåla med ett så litet antal barn som det väntas bli 2024 innebär att vi tvingas ta både ekonomiska- och personella resurser från andra verksamheter. Då tycker vi att det är bättre att vi samlar de resurserna för att höja kvalitén på verksamheten, vi är övertygade om att det gynnar barnen mest både på kort och lång sikt, säger Mahmoud Al Mokdad.

Öppet en timma längre

– Förskolebarnen på förskolan som stängs 2023 kommer att flytta till en och samma förskola, så länge inte vårdnadshavaren gör något annat val. Dessutom integreras verksamheten med förskoleklass och fritidsverksamheten, där stort samarbete med pedagoger kan utföras. Inte minst så kan vi hålla öppet en timma längre för förskolan jämfört med om de hade varit kvar i Långemåla, som troligtvis tvingats att hålla ännu kortare öppettider, understryker han.

Mahmoud Al Mokdad (C)
Mahmoud Al Mokdad (C). Foto: Centerpartiet

+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS