Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

BESLUT: Sverigedemokrat utesluten ur partiet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Sverigedemokraternas partistyrelse har uteslutit Jonathan Sager, Kalmar, ur partiet.

Beslutet klubbades enhälligt och utan diskussion i dag, berättar en intern källa på måndagen.

”Självklarhet”

– Det var en självklarhet att han skulle uteslutas, säger källan.

– Det både medlemsutskottet och nu partistyrelsen gjort är en samlad bedömning av vad som ingick i ärendet och det finns därför ingen anledning att kommentera enskilda delar eller ärendet i sin helhet för min del. Nu har partistyrelsen valt att utesluta Jonathan ur partiet och det beslutet är inget som jag eller någon enskild medlem kan påverka nu. Beslutet är taget och det är det vi får jobba med, säger Anton Liljegren Johansson, Oskarshamn, som är aktiv både inom Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna, när vi ber om en kommentar på måndagseftermiddagen.

Det var den 5 mars som vi berättade att partiets medlemsutskott föreslog uteslutning.

Medlemsutskottet tog beslutet den 26 februari – och Jonathan Sagers medlemskap var avstängt under utredningsperioden.

I personärendet står det att Jonathan Sager, som fyller 22 år i år, ofta använder sig ”av en otroligt hård retorik” och att han ”inte tvekar att gå till rena personangrepp för att få uppmärksamhet” och för att få fram sin mening.

”Personliga angrepp”

I personärendet skriver medlemsutskottet dessutom att Jonathan Sager ”har gått till personliga angrepp, inte bara från talarstolen, utan även mot partikollegor”.

”Bland annat gentemot ungsvenskar i ditt eget distrikt. Särskilt illa är de angrepp du riktat mot länets kontaktperson för Ungsvenskarna (Anton Liljegren Johansson i Oskarshamn, redaktionens anmärkning)”, skriver medlemsutskottet, som konstaterar att distriktsordföranden och länets partiombudsman ”har haft flera samtal” med honom, ”men upplever inte att dessa har lett till någon attitydförändring”.

Enligt medlemsutskottet tar inte Jonathan Sager till sig kritik, ”utan ser samtalen som en debattutmaning”, ”förnekar fakta” och ”går i stället på ännu hårdare”.

”Ansvar mot partiet och väljarna”

”Att företräda Sverigedemokraterna, som medlem, kandidat eller förtroendevald innebär ett ansvar mot partiet och mot väljarna. Därför skall alla medlemmar, kandidater eller förtroendevalda i tillämpliga delar följa partiets principprogram, stadgar, kommunikationsplan samt etiska riktlinjer. Dessa riktlinjer och styrdokument skall ses som en vägledning vid bland annat etiska och moraliska avgöranden”, skrev medlemsutskottet, genom ordföranden Magnus Olsson.

Jonathan Sager var bland annat fullmäktigeledamot, politisk sekreterare, ledamot i integration- och arbetsmarknadsnämnden samt ersättare i kommunstyrelsen i Kalmar kommun.

Ungsvenskar i Kalmar län
Jonathan Sager, längst till höger. Bredvid honom står Anton Liljegren Johansson. Foto: Ungsvenskarna

Grafik: Sverigedemokraterna

+1
14
+1
0
+1
1
+1
6
+1
0
+1
2
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS