Oskarshamns-Nytt ON-logo
Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Är det tryggt eller otryggt i Oskarshamn? Så svarar justitie- och inrikesministern Morgan Johansson (S)

ANNONS

OSKARSHAMN

Är det tryggt eller otryggt i Oskarshamn?

Den frågan ställer ON till justitie- och inrikesministern Morgan Johansson (S) efter hans besök hos polisen i stan på fredagen.

– Den bilden jag fick är att folk i Oskarshamn i allmänhet känner sig väldigt trygga, vilket också trygghetsmätningar visar. Det är ett tryggt område. Och polisen har, i det brottsförebyggande arbetet, ett tydligt fokus på de ungdomar som riskerar att hamna snett. Polisen har ett bra samarbete med kommunen, svarar han.

Justitie- och inrikesministern Morgan Johansson (S). Foto: Peter A Rosén

Morgan Johansson och hans partikamrater vill arbeta hårt för att det ska förbli tryggt.

”God samverkan”

– Det är precis därför vi förstärker brottsbekämpningen över hela landet, understryker han.

I Kalmar finns det kriminella gäng. Vad är det som talar för att vi inte får kriminella gäng i mindre städer som Oskarshamn?

– Att polisen inriktar sig på att ta dem som begår de här brotten, svarar Morgan Johansson.

– Och god samverkan, mellan kommunen och polisen, så att vi inte får den gängbildningen – utan att vi stoppar det innan, inflikar Andreas Erlandsson (S), som är ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamn.

”Det är viktigt att polisen och kommunen kraftsamlar för att trycka tillbaka dem omedelbart. Det upplever jag verkligen att man gör i Kalmar”

MORGAN JOHANSSON (S), JUSTITIE- OCH INRIKESMINISTER

– Vi har, som sagt var, sett det i Kalmar. Det är viktigt att polisen och kommunen kraftsamlar för att trycka tillbaka dem omedelbart. Det upplever jag verkligen att man gör i Kalmar. Jag har varit där mycket, säger Morgan Johansson.

Oppositionen brukar påpeka att ni har haft åtta år på er att ta tag i brottsligheten. Hur ser du på det?

– Nej, men vi tillträdde ju i en situation då alldeles för få poliser utbildades. Vi startade två nya utbildningar – i Borås och i Malmö. Nu har vi fler poliser än någonsin. Det tar två och ett halvt år att utbilda en polis. Och nu kommer kullarna ut.

”Till 2024 räknar jag med att vi kommer att ha ungefär 38 000 anställda inom myndigheten”

MORGAN JOHANSSON

– Med den utvecklingen som vi ser nu, så kommer vi att klara vårt mål om 10 000 fler anställda inom polisen 2024. Till 2024 räknar jag med att vi kommer att ha ungefär 38 000 anställda inom myndigheten. Den här regeringen har satsat mer på rättsväsendet och polisen än vad någon annan regering har gjort. Bara i det här polisområdet har antalet poliser ökat med 100 sedan 2019.

Alliansregeringen, som regerade mellan 2006 och 2014, har en skuld i att det blev som det blev?

– De skar ned kraftigt på polisutbildningen. De skar ned den med över 90 procent på två år – för att kunna finansiera sina skattesänkningar. Så blir det när man sänker skatten och inte har en finansiering för det. Då tar man ut det på något. Plötsligt var statskassan tom – och då tog man det, bland annat, på polisutbildningen.

– När vi tillträdde 2014, så började vi den här resan.

Säg att ni går fram rejält i valet – och att vi får en S-ledd regering. Vad kan vi då förvänta oss av er under den kommande mandatperioden?

– Två saker. Vi har två stora program som vi jobbar med. Det är 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet, som kommer att innehålla fler straffskärpningar – men också förebyggande arbete. Det andra är att vi har ett 40-punktsprogram mot mäns våld mot kvinnor.

”Och, till skillnad från oppositionen, så kommer vi att kunna finansiera våra insatser”

MORGAN JOHANSSON

– Och, till skillnad från oppositionen, så kommer vi att kunna finansiera våra insatser. Vi fokuserar på det – och kombinerar det inte med stora skattesänkningar, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson är övertygad om att en S-ledd regering kan få ned antalet skjutningar i landet.

”Nu tar vi fler än någonsin”

MORGAN JOHANSSON

– Nu tar vi fler än någonsin. Vi har nästan 8 000 i häkte och på anstalt. Vi tar fler och fler – vi låser in dem, och vi dömer dem till hårdare fängelsestraff. Vi har skärpt straffen. Problemet just nu, är att för varje kille vi tar så står det minst en till där som är beredd att kliva i de tomma skorna. Så det räcker inte att gripa och ta dem som begår brott. Vi måste strypa nyrekryteringen till gängen också. Och då kan det handla om andra insatser – som socialtjänst, fritidsverksamhet, skola och jobbmöjligheter. Oppositionen pratar bara om den ena delen – det vill säga straffskärpningarna och brottsbekämpningen. Där har vi redan visat att vi kan leverera. Men vi har också en politik för att förebygga brott, det är skillnaden mellan oss och oppositionen, säger Morgan Johansson, som under en kortare promenad mellan Kristinebergs centrum och fritidsgården i samma stadsdel pratade om otrygghet och förebyggande arbete med företrädare från kommunen.

Med på promenaden fanns Ann-Sofie Lagercrantz (chef för ungdomsenheten och samordnare för Brottsförebyggande rådet i kommunen), Andreas Erlandsson, Anton Sejnehed (bildningsnämndens ordförande och Socialdemokraternas ordförande på det lokala planet), Yvonne Bergvall (S), Felicia Lind (ungdomscoach) – och två livvakter, med flera.

Morgan Johansson (S) på promenad i Kristineberg. Foto: Peter A Rosén

Inne på fritidsgården samtalade Morgan Johansson med fritidsledaren Linda Lotsengård och ett flertal ungdomar, som brukar vara på fritidsgården. Linda Lotsengård berättade om den framgångsrika verksamheten i de stora och fina lokalerna.

Justitie- och inrikesministern Morgan Johansson (S) samtalar med fritidsledaren Linda Lotsengård på fritidsgården i Oskarshamn. Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, och Yvonne Bergvall (S), ordförande i fullmäktige i Oskarshamn, lyssnar. Foto: Peter A Rosén

– Det har varit stängt hela sommaren – men vi öppnar igen nästa vecka, konstaterade hon.

De trevliga ungdomarna bjöd Morgan Johansson på en intressant rundvandring.

”Mitt andra hem”

– Det här är mitt andra hem. Jag känner mig trygg här, sa en av ungdomarna.

– Jag blir väldigt glad när jag hör det, sa ministern.

– Ja, personalen är bra, sa en av de andra ungdomarna.

Morgan Johansson (S) är mycket nöjd med samtalen på fritidsgården i Kristineberg. Foto: Peter A Rosén

Linda Lotsengård konstaterade att det är mångkulturellt i Kristineberg.

”Jag tycker att det är en fantastiskt härlig stämning här på kvällarna”

LINDA LOTSENGÅRD, FRITIDSLEDARE I OSKARSHAMN

– Jag tycker att det är en fantastiskt härlig stämning här på kvällarna. Alla är välkomna – och det är en väldigt trygg och härlig plats att vara på, sa hon.

Fritidsgården i Kristineberg, som till och med är öppen på lördagar, fick nya lokaler för två år sedan.

Morgan Johansson samtalar med ungdomar på fritidsgården i Kristineberg. Foto: Peter A Rosén

Morgan Johanssons besök i Oskarshamn avslutades med dörrknackning, tillsammans med ett flertal partikamrater, i Kristineberg – som är Oskarshamns största stadsdel.

Morgan Johansson knackade dörr i Kristineberg under fredagseftermiddagen, tillsammans med ett stort antal partikamrater. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS