EKONOMI
Barnbidraget täcker en allt mindre del av kostnaden för barn. Urholkningen blir särskilt kännbar för ensamstående föräldrar. Enligt Swedbank så är bidraget nu nere på den lägsta nivån sedan banken började mäta hushållens ekonomi 1974.
– Swedbank har följt hushållens ekonomi sedan 1974 och vi har aldrig sett en lägre nivå på andelen kostnader som täcks av barnbidraget. Många ensamstående föräldrar är beroende av barnbidrag för att få ekonomin att gå ihop. De drabbas särskilt hårt när bidragen urholkas, säger Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på Swedbank i ett pressmeddelande.
Justeras inte med inflatgionen
Barnbidraget justeras inte automatiskt med inflationen. Senast det höjdes var i mars 2018, från 1 050 till 1 250 kronor per månad. Efter höjningen täckte barnbidraget 36 procent av kostnaden för en 10-åring, idag täcker det 25 procent. För att ge samma tillskott till barnfamiljer som det gjorde 2018 skulle barnbidraget i år behöva vara 1 800 kronor per månad.
– I fasta priser har barnbidraget minskat med 21 procent sedan höjningen 2018. Har man som ensamstående förälder dessutom underhållsstöd från Försäkringskassan har även det minskat med 18 procent i fasta priser sedan senaste höjningen i juli 2021. Dessutom försvinner det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag vid halvårsskiftet, säger Madelén Falkenhäll.
Ensamstående föräldrars finansiella hälsa har försämrats det senaste året. 27 procent har svårt att få ekonomin att gå ihop överhuvudtaget. Nästan hälften har behövt ta av sitt sparande till nödvändiga utgifter och 18 procent har behövt låna till det mest nödvändiga, enligt Swedbanks index för finansiell hälsa.