Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Behövs det väktare på skolorna i Oskarshamns kommun? Så svarar polisen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

– Ser du att det finns någon anledning till att kommunen bör ha väktare i skolorna? Är det så bråkigt?

Den frågan ställde Jan Johansson, tidigare sverigedemokrat och nu partipolitiskt obunden fullmäktigeledamot, under måndagskvällens fullmäktigesammanträde i Oskarshamn, dit kommunpolisen Petter Sandstedt var inbjuden för att summera resultaten från den senaste trygghetsmätningen.

”Då är mitt enkla svar nej”

Petter Sandstedt, kommunpolis i Oskarshamn

– Då är mitt enkla svar nej. Jag ser ingen anledning till att kommunen ska ha väktare eller ordningsvakter på skolorna. Det bråkas i skolor – det gör det alltid. Men när man lyssnar på elevhälsan och pedagogerna på skolorna, så – nej, det bråkas, men det rör sig inte om något allvarligt, svarade Petter Sandstedt.

Oppositionsrådet Leif Axelsson (SD) gick också upp i talarstolen under den lilla frågestunden.

– Tack för att vi kan känna oss trygga. Men jag, och en del andra, upplever ändå en otrygghet – trots de fina siffrorna som du visade. Det är svårt att ta till sig att det är så tryggt.

– Vi har haft rån mot Ica i Kristineberg, vi har haft rån mot Coop, två mord, oprovocerat våld – där grabbar hoppade ut ur en bil och slog ner en som var ute och gick, samt skadegörelse mot fordon. Och det har förekommit knivar på Oscarsgymnasiet.

”Hur får man ihop detta?”

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun

– Hur får man ihop detta? Hur ska jag kunna känna mig trygg när jag läser om allt det här, Petter? Och man läser om det oprovocerade våldet, då ungdomar går hem från krogen – och så träffar de på någon eller några och blir nerslagna. Sådant matas vi med hela tiden. Då är det svårt att ta till sig de fina siffrorna. Finns det något mörkertal i detta? Och hur jobbar ni förebyggande, så att vi slipper ha det som de har det i en del andra kommuner? Jag tänker på skjutningar och elände, sa Leif Axelsson.

”Risken för att bli utsatt för brott är oerhört liten”

Petter Sandstedt

Petter Sandstedt sa att han till viss del kan förstå att det känns motsägelsefullt.

– Men det här är inte vad jag anser. I trygghetsmätningen får vi svar på vad medborgarna i Oskarshamns kommun anser. Statistik talar för att medborgarna faktiskt har rätt i sin uppfattning. Sedan ska man aldrig sopa känslan av otrygghet under mattan. Man ska ta den på allvar, men man ska också vara medveten om att risken för att bli utsatt för brott är oerhört liten. Jag kan tycka att det är allas ansvar att förmedla den bilden – och jag tänker framför allt på er här inne. Oskarshamn är en trygg kommun, trots att det händer saker.

– Vissa saker kan vi aldrig komma undan. Det går inte att skydda sig mot precis allt. Men att gå hem från krogen, ja, det vet vi. Rent statistiskt är det den farligaste miljön man kan vara i, när man som man går hem från krogen i ett berusat tillstånd. Och då rör det sig sällan om oprovocerat våld, sa Petter Sandstedt.

Marie-Louise Svensson (SD) gick också upp i talarstolen.

Hon ville, precis som partivännen Leif Axelsson, ha svar på det här med mörkertalet.

”Väldigt, väldigt låg”

– Det finns alltid ett mörkertal. Trygghetsmätningen är ett av verktygen som vi har för att komma åt mörkertalet. För i trygghetsmätningen är man anonym. Brottsutsattheten är väldigt, väldigt låg, svarade Petter Sandstedt.

Mathias Karlsson, Kustlandspartiet, undrade vad kommunen kan bli bättre på i samarbetet med polisen.

– Jag är relativt ny i min tjänst som kommunpolis – så jag har inte hela bilden. Men spontant kan jag säga att man absolut inte bör spara på ungdomarna. Där bör man satsa i stället. Ungdomscoacher och ungdomsenheten är en bra satsning. Där tycker jag att man ska satsa vidare. Det känns som att det är rätt väg att gå. Sedan skulle jag personligen kanske vilja ha fältassistenter också i min roll som polis, svarade Petter Sandstedt.

Mattias Bäckström Johansson (SD) klev också upp i talarstolen.

Han ville bland annat veta hur den upplevda tryggheten i Oskarshamns kommun står sig i en jämförelse med de andra kommunerna i länet.

Han undrade också om polisen upplever att den har de resurser och de verktyg som behövs i Oskarshamns kommun.

I nivå med Västervik

– Vi ligger på ungefär samma nivå som Västerviks kommun, när det gäller trygghetsmätningen. Sedan har vi Ölandskommunerna, som är ett unikum. De har inga problem, verkar det som. Vi är fyra från toppen kan man säga. Västervik och Oskarshamn ligger ungefär lika – och så har vi Ölandskommunerna som är överlägset bäst, om man kan säga så, i trygghetsmätningen, sa Petter Sandstedt.

Han fortsatte:

– Har vi rätt verktyg? Nja, jag kan ju alltid säga att vi vill ha mer av allt. Vi saknar vissa komponenter i lokalpolisområde Västervik. Men polisen har valt en organisation där man har centraliserat en hel del. Spaningsverksamheten, exempelvis, som är centraliserad till Kalmar och Växjö. Vi önskar att vi hade spaningsverksamhet här.

– Vi har utredningsgrupper som är centraliserade, när det gäller de grövre brotten. Vi har visserligen personal här, som utreder grova brott – men man har lagt det centralt. Och jag är inte helt övertygad om att det är det bästa.

”Vi har hyfsat med folk i yttre tjänst, uniformerat”

Petter Sandstedt

– Men vi har hyfsat med folk i yttre tjänst, uniformerat. Vi har kompetenta utredare, men de skulle behöva bli något fler. Just nu nysatsar vi på områdespolisen. Jag vet inte hur många gångar man har hört det, men regeringen har sagt att det är områdespoliser vi ska satsa på, inget annat. Och då gör vi det. Man har gått tillbaka till hur det såg ut för några år sedan, när vi hade en gemensam grupp över lokalpolisområde Västervik, för just områdespoliser. I Oskarshamn kommer det att bli tre stycken. Vi har varit två ett tag, sa Petter Sandstedt.

Under dragningen i fullmäktige konstaterade han bland annat att i stort sett alla vålds- och tillgreppsbrott, plus skadegörelser och en del annat, minskar i Oskarshamns kommun (år 2022).

”Har minskat väldigt mycket”

– Cykelstölderna och inbrotten i källare och vind har minskat väldigt mycket. Nu tror vi naturligtvis att det beror på vårt arbete. Vi vill gärna tro det i alla fall. Vi har aktivt jobbat mot de här personerna, som vi vet begår brotten. Men om det är vår förtjänst eller inte, det ska jag inte stå här och säga. Siffrorna ser i alla fall bra ut, sa Petter Sandstedt.

Han berättade också att bedrägeribrotten ligger kvar på samma nivåer som tidigare.

– Däremot ändrar brotten i fråga karaktär hela tiden. Och det är ett bekymmer, betonade han.

– Förra året var det mycket prat om stölder i butik. Statistiskt sett har de inte ökat – men vi har jobbat aktivt mot detta. Vi har gått ut till handlare i Oskarshamn med ett projekt som heter ”Trygg i butik”, där vi hjälper handlarna med att jobba brottsförebyggande. De får tips och råd. Där hoppas vi på en förbättring.

”Vi har också jobbat riktat mot högstadieskolan i centrum, Vallhallaskolan, där vi vet att ungdomar lämnar skolan ibland och går och stjäl – framför allt på Coop”

Petter Sandstedt

– Vi har också jobbat riktat mot högstadieskolan i centrum, Vallhallaskolan, där vi vet att ungdomar lämnar skolan ibland och går och stjäl – framför allt på Coop. Vi får se om vi får en effekt där. Det vet vi inte än, sa Petter Sandstedt.

När det gäller narkotikabrotten, så ser polisen en jätteökning, berättade han.

– Vi tror faktiskt inte att det knarkas mer i Oskarshamn jämfört med hur det såg ut tidigare – däremot jobbar vi väldigt mycket mer med just narkotikabrotten. Dels vill vi komma åt de unga missbrukarna. Men vi vet också att just narkotikamissbruk föder annan brottslighet, då man måste finansiera sitt missbruk.

– Vi har jobbat hårt mot missbrukarna i centrum – och då minskade cykelstölderna. Kan vi få ner narkotikabrottsligheten, så kan vi kanske minska annan brottslighet också, sa Petter Sandstedt.

Han underströk också att det inte finns ett jätteutbrett knarkmissbruk bland ungdomar.

När det gäller trygghetsundersökningen, så har den genomförts varje år sedan 1998.

Ännu bättre siffror

– Den är välansedd. Den har en jättebra svarsfrekvens jämfört med många andra undersökningar. Det här är vad medborgarna i kommunen fyller i, det här är vad man tycker. Och vi i Oskarshamns kommun går från bra siffror till ännu bättre siffror. I problemindexet har vi gått från 1,54 till 1,43. Man kan säga att upp till 2, så är det inget större bekymmer. Kommer man upp mot 5–6, ja, då har vi ett jättebekymmer.

Petter Sandstedt konstaterade dock att det inte ser så bra ut när det gäller unga kvinnors otrygghetskänsla utomhus i Oskarshamns kommun.

”Unga tjejer är otryggare än alla andra, i princip”

Petter Sandstedt

– Där är det mer röda siffror. Men man ska ha med sig att underlaget är 20 personer i den ålderskategorin, 16–29 år, men andra undersökningar som görs – exempelvis LUPP-undersökningen, talar ungefär samma språk. Unga tjejer är otryggare än alla andra, i princip. Det är något som vi måste ta till oss. Men brottsutsattheten är jättelåg i den här åldersgruppen. Det finns ändå en oro som gör att man avstår från aktiviteter.

”Känner sig otrygga”

– De känner sig otrygga när de går ensamma utomhus på kvällarna. Detta måste vi titta på gemensamt, så att vi kan vända siffrorna. Men man ska också ha med sig att det inte är något nytt problem. Det har sett ut så här under flera år, sa Peter Sandstedt, som sammanfattningsvis fastslog att Oskarshamns kommuns problemindex har förbättrats, generellt sett, och det är lågt jämfört med riket i sin helhet.

Utsatthetsrisken när det kommer till mängdbrott – stöld, misshandel och skadegörelse – är låg, betonade han.

– Medborgarna i Oskarshamns kommun är dessutom nöjda med polisens arbete. Det känns positivt för mig, naturligtvis. Trygghetskänslan i Oskarshamn var ännu bättre under 2022, jämfört med 2021. Och tittar man på landsbygden i kommunen, så ser vi oerhört mycket gröna siffror. Där verkar man må väldigt bra. Brottsligheten i Oskarshamns kommun är låg. Tittar man på riket så har vi ungefär 14 000 brott per 100 000 invånare. Här har vi cirka 8 000. Det vanligaste brottet i Oskarshamns kommun är narkotikabrott. Den faktiska utsattheten för våldsbrott är låg. Det säger både trygghetsmätningen och anmälningarna.

Rädda för att gå ut

– Men jag hör ofta att äldre, de som är äldre än 65 eller 70 år, är rädda för att gå ut. Framför allt kvinnor. Jag brukar säga att de inte ska vara rädda för det. Inte alls. Risken att bli utsatt för ett våldsbrott, eller ett överfall, är oerhört låg. Den största risken är att ni blir lurade på pengar, förklarar jag. Där ska man vara uppmärksam i stället. Under sportlovsveckan, vecka 8, kommer polisen att skicka ut en informationsbroschyr till alla över 70 år, i hela Sverige. Utskicket kommer att följas upp med kampanjer, kanske framför allt i sociala medier, sa Petter Sandstedt.

”Just nu fokuserar vi på narkotikaproblemen i Oskarshamns kommun”

Petter Sandstedt

– Just nu fokuserar vi på narkotikaproblematiken i Oskarshamns kommun. Den är reell, men den är inte större här än någon annanstans. Vi försöker i alla fall att jobba mot den. Personalläget ser bra ut. Det är ansträngt som tusan, på grund av att vi skickar folk till Stockholm. Men generellt sett har vi en skaplig resurs nu. Framför allt på den yttre sidan. Vi fick tre nya aspiranter i januari. Vi får nya poliser till sommaren – jag vet inget om det exakta antalet. Den yttre verksamheten rullar i alla fall på väldigt bra. På utredningssidan är det lite svårare att få till en ökning. Men det går bra där också. Just nu är balansen låg, vilket är bra. Vi har inte så många ärenden som ligger på hög. Jag har varit polis i snart 30 år – och jag har aldrig hört det innan, att balansen är låg. Det är positivt. Vi har också kommit i gång bra med myndighetssamverkan – det är mer eller mindre ett krav att vi ska samverka. Det rullar på just nu. Det är kul att jobba, sa Petter Sandstedt.

Arkivfoto: Peter A Rosén (Oscarsgymnasiet)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS