SVERIGE
Elbilen har lyfts fram som en viktig del för att nå Sveriges klimatmål, men tilltron till hur snabbt omställningen kan ske minskar – det visar årets upplaga av Omställningsrapporten från Circle K. Störst är förändringen bland de bilägare som inte själva bytt: andelen bensin- och dieselbilsförare som tror på ett elbilsskifte redan till 2030 har rasat från 28 till 10 procent på bara ett år.
Elektrifieringen av bilflottan är avgörande för att nå de uppsatta 2030-målen, och med mindre än fem år kvar börjar tiden rinna ut. Att omställningstakten saktat in blir tydligt även bland bilägare som blivit mer skeptiska till utvecklingstakten, där allt färre tror på en snabb omställning.
Framtidstron ökar
Andelen bensin/dieselbilsförare som tror att en majoritet av bilarna på svenska vägar kommer att vara eldrivna redan 2030 har sjunkit markant, från 28 procent förra året till 10 procent i årets undersökning. Andelen som tror att elbilar aldrig kommer bli dominerande har ökat under samma period, från 12 till 16 procent.
– Vi har genom åren sett en tydlig nedåtgående trend gällande svenskarnas tro på när elbilen kommer dominera, särskilt bland de som inte kör eldrivet. För att fler ska känna sig trygga i omställningen krävs både långsiktiga villkor och satsningar som minskar trösklarna – inte minst när det gäller kostnad och tydliga incitament. Rapporten visar också att framtidstron ökar när man väl gjort bytet själv, säger Johan Söderberg, Director Fuel & E-mobility på Circle K i ett pressmeddelande.
Kostnaden är både drivkraft och hinder
Många bilägare som inte bytt till elbil lyfter kostnaden som både främsta drivkraft och största hindret för ett byte. Att hålla nere kostnaden för drivmedel (69 procent), lägre klimatpåverkan (65 procent) samt att man inte tror att det kommer finnas annat än elbilar att köpa i framtiden (53 procent) uppges av bensin- och dieselbilsförare som de främsta fördelarna med elbilen. När det kommer till anledningar att inte byta är inköpspriset det dominerande hindret – 73 procent anger det som anledning.
– Rapporten visar att de som kör elbil är nöjda med sitt val. Men som med allt nytt finns det fördomar och okunskap. Ska fler våga ta steget behöver laddningen vara lika enkel som att tanka – tillgänglig, tydlig och pålitlig. Detta jobbar vi med dagligen och det är tydligt att elbilisterna märker det. Parallellt med våra satsningar behöver politiken säkra nätkapacitet, ledtider och långsiktighet, fortsätter Johan Söderberg.
Kvinnor mer positiva
I rapporten syns en tydlig skillnad mellan könen när det kommer till huvudargument för att byta till elbil. Kvinnor lyfter klimataspekten i betydligt högre utsträckning än män. 60 procent av männen och 70 procent av kvinnorna anger lägre klimatpåverkan som ett huvudargument. Män lyfter främst kostnaden för drivmedel som argument för att byta till elbil, 70 procent, jämfört med 68 procent bland kvinnor.
Insikter ur Omställningsrapporten 2025:
- Elbilsägare mest nöjda – och mest lojala: nästan alla som kör elbil är nöjda med sitt val (97 procent) och planerar att fortsätta med el även vid nästa bilköp (82 procent)
- Hybridbilsägare lutar åt el – men är splittrade: 94 procent är nöjda med sitt val, mer än hälften vill fortsätta med hybrid (53 procent) och nära var fjärde planerar att byta till elbil (23 procent).
- Bensin- och dieselbilsägare mer osäkra: 83 procent är nöjda idag, men bara var tredje planerar att hålla fast vid bensin/diesel (32 procent). Var fjärde känner sig fortfarande osäker på vad de kommer välja nästa gång (23 procent), mer än en av åtta (12%) planerar att byta till en elbil och nära var tionde uppger att de inte tänker köpa en ny bil alls (9 procent).
- Vardagliga behov styr: nära varannan (47 procent) bensin- och dieselbilsägare är positivt inställda till elbilar men många tvekar ändå inför ett byte. Förutom inköpskostnad av elbil är det praktiska behov som laddmöjligheter (48 procent) och elbilens funktion i kyla (40 procent) som påverkar valet.
FAKTA / Omställningsrapporten 2025
Rapporten baseras på omfattande undersökningar och intervjuer med forskare och experter. Syftet är att ta tempen på den svenska omställningen. Här kan du läsa hela Omställningsrapporten 2025 (pdf).