Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Beskedet: Sverigedemokraterna säger ja till en ny hockey- och evenemangsarena i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna säger ja till förslaget om att bygga en ny hockey- och evenemangsarena, med plats för 4 310 betalande åskådare, i Oskarshamn.

Det berättade partiet på en pressträff utanför Be-Ge Hockey Center (den befintliga ishallen i Oskarshamn) på torsdagsförmiddagen.

Mattias Bäckström Johansson (SD), Ted Nyberg (SD) och Leif Axelsson (SD)
Mattias Bäckström Johansson (SD), Ted Nyberg (SD) och Leif Axelsson (SD). Foto: Sverigedemokraterna

– Arenautredningen har nu kommit och vi har varit tydliga hela tiden i arenafrågan. Där vi från Sverigedemokraterna under lång tid lyft fram det i våra förslag till investeringsbudget och i interpellationsdebatter. Sedan arbetet påbörjades för snart en handfull år sedan har frågan fastnat i först en förstudie för en ombyggnation, under föregående mandatperiod i en bredare översyn i flera arenautredningar och sen arenautredningen. Det är nu angeläget att det inte skjuts flera år framåt i tiden med ytterligare utredningar, säger Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.

“Viktigt att betona”

– Det är viktigt att betona att det inte enbart handlar om en satsning på ishockey. Denna investering ger förvisso goda förutsättningar för ishockeyn på elitnivå, men framför allt för ungdomar och etablering på damsidan, nystart för racketsport i kommunen, ett steg framåt för fotbollen och friidrotten med faciliteter i nära anslutning till befintliga tävlingsplatser jämte en modern ridanläggning som det har väntats på alldeles för länge. Vilket även innebär nya mötesplatser för medborgarna och för näringslivet, vilket stärker Oskarshamn på många fronter, säger Ted Nyberg (SD), som är ordförande för Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun.

– Vår bedömning är att det är precis detta som mervärdespengarna är avsedda för och som skapar stora mervärden. Däremot inte att använda direkt för arenabyggen eller liknande, men för de mervärden som skapas brett för dessa idrotter och mötesplatserna, säger oskarshamnaren Mattias Bäckström Johansson (SD), som bland annat är partisekreterare för Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna ställer sig därför bakom arenautredningens förslag och kommer rösta för att det genomförs. För oss är det samtidigt viktigt att en finansiering inte sker genom att höja skatten eller neddragningar inom den kommunala kärnverksamheten. Vi är inte helt nöjda med placering, vi tänker på bristen på alternativ i utredningen – vilket lyftes av oss när beslutet togs, men där det nu inte finns mer tid att spilla, säger Mattias Bäckström Johansson.

Utöver själva arenan omfattar satsningen också ett nytt racketcenter, en efterlängtad ridanläggning, en anläggning för kastgrenar samt ombyggnation av idrottsparken och Be-Ge Hockey Center.

Den totala investeringen landar på 787,5 miljoner kronor.

Vill inte höja skatten

SD betonar alltså vikten av att hitta en hållbar finansiering utan skattehöjningar eller neddragningar i den kommunala kärnverksamheten.

Partiet vill, bland annat, slopa överskottsmålet, använda medel avsatta för mervärdesavtalet och förlänga avskrivningstiden för att täcka de ökade driftkostnaderna.

Enligt de beräkningar som presenteras kommer den nya arenan och kringinvesteringarna innebära en total driftkostnadsökning på 64,8 miljoner kronor per år. Med vissa befintliga kostnadsposter inräknade landar den egentliga merkostnaden på 55,8 miljoner kronor årligen.

“Helt avgörande”

Detta är ett av de största investeringsbesluten i kommunens historia och helt avgörande för vår
attraktivitet som kommun. Ett steg som ger goda förutsättningar för ishockeyn på elitnivå, men framför allt för ungdomar och etablering på damsidan, nystart för racketsport i kommunen, ett steg framåt för fotbollen och friidrotten med faciliteter i nära anslutning till befintliga tävlingsplatser jämte en modern ridanläggning som det har väntats på alldeles för länge. Vilket även innebär nya mötesplatser för medborgarna och för näringslivet, vilket stärker Oskarshamn på många fronter. Det är uppenbart projekt som bidrar till ett stort mått av attraktivitet och som under många decennier framöver kommer skapa mervärden för unga och meningsfulla aktiviteter. Helt i linje med de ambitioner som finns i mervärdesavtalet för att stärka och där det är dags att använda mervärdespengarna för mervärden som kommer att existera i lång tid framöver
“, skriver Sverigedemokraterna i sitt beslutsunderlag.

Fotomontage: Oskarshamns kommun (överst)

+1
20
+1
3
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
26

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS