Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

BILDEXTRA FRÅN NATIONALDAGSFIRANDET I OSKARSHAMN: Gustav Vasa höll tal till folket

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Mellan 550 och 600 personer var på plats på nationaldagsfirandet i stadsparken i Oskarshamn.

Den gamle tyrannen Gustav Vasa som blev kung i Sverige för exakt 500 år sedan, men som framför allt är hatad av de flesta i Småland, efter allt som hände innan, under och efter Sveriges största inbördeskrig genom tiderna, Dackeupproret mellan 1542 och 1543 höll tal.

Undertecknad hade hellre lyssnat på Nils Dacke – frihetshjälten som bland annat fick öknamnet ”horkarl” av Gustav Eriksson Vasa.

Ja, ja – nog om detta – det var trots allt lite speciellt och kul att se monarken med de hårda nyporna, och det heta temperamentet, marschera in framför scenen i Oskarshamns stadspark, tillsammans med den blågula fanan, hustrun Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (en av totalt tre fruar) och dottern Katarina.

Gustav Vasa med flera marscherar in i stadsparken i Oskarshamn
Gustav Vasa med flera marscherar in framför scenen i stadsparken. Foto: Peter A Rosén
Gustav Vasa med frun Margareta i Oskarshamns stadspark
Gustav Vasa och frun Margareta. Foto: Peter A Rosén
Gustav Vasa med dottern Katarina i Oskarshamns stadspark
Gustav Vasa och dottern Katarina i Oskarshamns stadspark. Foto: Peter A Rosén

Oskarshamns Concert Band spelade.

Gustav Vasa tackade bland annat besökarna för att de högtidlighöll minnet av riksdagen som hölls i Strängnäs den 6 juni 1523.

Då blev han vald till kung.

Gustav Vasa håller tal i stadsparken i Oskarshamn
Gustav Vasa håller tal i stadsparken i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

“Dock har, från tid till annan, lumpna upprorsmakare försökt störa denna ordning. Den senaste i raden av dessa förrädare var den illistige smålänningen Nils Dacke”

Gustav Vasa

– Vi har sedan dess givit landet ordning och dess innebyggare ett fast och rättvist styre – efter Guds bud och rättesnöre. Dock har, från tid till annan, lumpna upprorsmakare försökt störa denna ordning. Den senaste i raden av dessa förrädare var den illistige smålänningen Nils Dacke. Men som ni alla vet, så var det vi som rättmätigt segrade även i den fejden. Gud stod på vår sida, sa Gustav Vasa i sitt tal.

Han kallade Dackes frihetskämpar för ”mörkrets makter”.

“Fähunden Dacke”

– Om det, till äventyrs, finns någon i denna församling som ännu hyser sympati med fähunden Dacke – vill vi påminna er om att Guds och vårt straff för sådant förräderi är hårt och skoningslöst. Men i dag ska vi inte strida – utan i stället fröjdas tillsammans med er. Fröjdas över att vårt land, sedan vi blev dess konung, har blomstrat. Så blomstrar också vårt äktenskap med fru Margareta, som står här vid min sida, sa Gustav Vasa.

Han fortsatte:

– Ett äktenskap som också har välsignats med många barn – barn som har tryggat rikets och konungamaktens framtid. I dag har vi vår älskade dotter Katarina vid vår sida. Vid vår sida finns också vår pålitlige rådgivare Georg Norman, som trots sitt tyska ursprung är en man, som liksom vi, alltid ser till Sveriges bästa, sa Gustav Vasa, som tackade för hyllningen och önskade alla en fröjdefull fest.

Nationaldagsfirande i Oskarshamns stadspark
Foto: Peter A Rosén

Sedan lämnade han över ordet till ”socknens högsta fru” Yvonne Bergvall (S), som är ordförande i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun.

“Hedrad”

– Kära nationaldagsfirare och oskarshamnare – jag är stolt, lycklig och hedrad över att få stå här i dag på Sveriges nationaldag, en solig och fin dag. Kärleken till Sverige och Oskarshamn är så stark. I dag samlas vi till strålande gul sol och vacker blå himmel – svenska flaggans färger – i vår fantastiska stadspark, som nu står i full blom. Det doftar så ljuvligt när vi går här. Det är en otrolig oas som vi har i Oskarshamn, sa Yvonne Bergvall.

Yvonne Bergvall (S)
Yvonne Bergvall (S). Foto: Peter A Rosén

Hon fortsatte:

– 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till kung – det har han redan marknadsfört så väl. Vill ni ta ett litet ord med honom, så fångar ni honom i flykten. Utan Gustav Vasa hade det inte funnits något Sverige – men den historiska mytbildningen hör hemma i en annan tid. Huvudtemat i dag, som är Sveriges nationaldag, är att det är din och min dag – en gemensam dag för oss som bor i Sverige och vackra Oskarshamn. Vi firar vårt land, oss själva och den värdegrund som vårt land är byggt på. Vi står upp för demokrati, rättvisa, frihet och jämlikhet. Det handlar om omtänksamhet och att ta hänsyn till varandra. Ensam är inte stark. Det är vi tillsammans som ska lyckas. När vi nu firar vår nationaldag, så tänker jag på stolthet, glädje, gemenskap, värme, hopp, lycka och framtid.

“Jag älskar det här landet – och jag älskar Oskarshamn”

Yvonne Bergvall (S)

– Vi lever i ett fritt land. Sverige som nation och Oskarshamn som kommun utgörs av oss alla. Och i Sverige ska alla få leva precis som de vill, så länge de inte skadar någon annan. Vi ska fortsätta att bygga landet och kommunen på de demokratiska värderingarna som generationer före oss har lagt grunden för. Vi lever i en fantastisk del av Sverige, med underbart fin natur, som vi kan ta del av och hämta kraft och styrka ifrån. Vi har fina kulturmiljöer, vi har många fina vandringsleder och en vacker strandpromenad, som är så otroligt välbesökt och där jag alltid möter folk. Nu när det är så populärt att hemestra, så hoppas jag att många passar på att se allt som finns i vår vackra kommun. Jag vill också önska er alla en solig och varm sommar. Jag hoppas att vi ses nästa år igen, här i stadsparken.

“Lovande framtid”

– Avslutningsvis vill jag säga att jag älskar det här landet – och jag älskar Oskarshamn. Sverige är ett land med en rik historia och en lovande framtid – låt oss ta vara på båda, med gemensamma krafter, och låt oss hylla vårt land och vår kommun i dag på Sveriges nationaldag.

Nationaldagsfirande i Oskarshamns stadspark
Foto: Peter A Rosén

Nationaldagsfirandet i Oskarshamns stadspark var fantastiskt på alla sätt.

Det började med cheerleading bakom scenen.

Cheerleading i Oskarshamns stadspark
Foto: Peter A Rosén
Cheerleading i Oskarshamns stadspark
Foto: Peter A Rosén
Cheerleading i stadsparken i Oskarshamn
Foto: Peter A Rosén

Konferencierer hälsade oss välkomna och vi fick se en dansuppvisning med Kulturskolan.

Oskarshamn Concert Band bjöd på en konsert och sedan var det alltså dags för det traditionsenliga nationaldagsfirandet med inmarsch, parad för fanan, tal, allsång, utdelning av samhällsbyggnadsnämndens stipendier, utdelning av Anérska fondens kulturstipendier, utdelning av studiestipendium och utdelning av stipendium för kulturgärningar.

Kuno Nilsson, Döderhults Naturskyddsförening, får samhällsbyggnadsnämndens stipendium 2023
Kuno Nilsson är ordförande i Döderhults Naturskyddsförening, som fick samhällsbyggnadsnämndens stipendium i år (15 000 kronor, diplom och blommor). Det var Robin Hanzl (M), ordförande i nämnden, och samhällsbyggnadschefen Kristina Erlandsson som delade ut priset på nationaldagen. “Det är Ostkustleden som har satt föreningen på kartan och den leden har vi skött sedan 1977. Att sköta en vandringsled kräver en hel del arbete. Vi är ungefär 60 personer i föreningen som sköter vandringsleden. Det var den första låglandsleden i Sverige. Och Ostkustleden är nog den enda leden i landet som har torpstugor som övernattningsstugor. Så det är lite unikt. Jag ser att det är väldigt mycket folk här och jag tror att de flesta av er har hört talas om Ostkustleden och många av er har varit ute och vandrat på den. Och det hoppas jag att ni fortsätter med. Det känns riktigt bra att vi har blivit uppmärksammade av samhällsbyggnadskontoret och kommunen. Ett stort tack för stipendiet”, sa Kuno Nilsson i sitt tacktal. Foto: Peter A Rosén
Oskarshamn Concert Band
Oskarshamn Concert Band. Foto: Peter A Rosén

Framgångsrika lokalidrottare uppmärksammades och sedan var det dags för medborgarskapsceremonin.

Det hela avslutades förstås med nationalsång och utmarsch.

Därefter kunde man se en föreställning med Teatersällskapet.

På plats under dagen fanns även degbussen, kulturbussen, föreningar, körer och försäljare.

Barnen kunde ägna sig åt ponnyridning och ansiktsmålning.

Barnkör
Barn som bjöd på skönsång. Foto: Peter A Rosén
Nationaldagsfirande i stadsparken
Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS