Oskarshamns-Nytt ON-logo
Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Bland drakar och dragqueens ger ut sagobok

ANNONS

KULTUR

Bland drakar och dragqueens är Nordens största dragshow-teatersällskap och har mött tiotusentals barn i sagostunder. Nu är de aktuella med den första barnboken av dragshowartister. Bland drakar och dragqueens: Sagobok är en kreativ och lekfull nytolkning av tre klassiska sagor.

– Vi vill göra världen till en lite gladare, mer inspirerande och demokratisk plats. Målet är att väcka läslust och motverka utanförskap genom mötet mellan dragshowens lekfulla förvandling och sagornas förtrollade värld, säger Petter Wallenberg, grundare och regissör av teatersällskapet och sagobokens huvudförfattare.

– Vi är stolta och glada att få ge ut den första barnboken av dragshowartister. Sagorna är härliga att läsa och tack vare illustrationerna blir det här en riktigt smällkaramell till sagobok, säger Marie Augustsson, publicistiskt ansvarig för barn- och ungdomsutgivningen på Natur & Kultur.

Klassiska sagor i ny tappning

I boken förflyttas klassiska sagor till nutid och samtida fenomen skildras. Rödluvan i röd hoodie möter en varg på väg till mormor, men är det verkligen en riktig varg? Askungen drömmer om att bli discostjärna men mobbas av sina bonussyskon. Hans och Gretas nya plastmamma försöker vinna barnens gillande med godis.

Berättarglädjen genomsyrar boken, med färgsprakande illustrationer av Erica Jacobsson och fotografier av Peter Knutson. Ljudboken, inläst och dramatiserad som ljudteater av regissören och artisterna själva, smygsläpps lagom till bokmässan 2023. Boken ges ut 1 november, under läslovet.

Över 150 föreställningar

Bland drakar och dragqueens grundades 2017 i samarbete med Stockholms stadsbibliotek och var först i Sverige med att dragshowartister läser sagor för barn. Sedan dess har de turnerat oavbrutet i Sverige och Finland, och har med över 150 föreställningar om året vuxit till Nordens största dragshow-teatersällskap för barn, unga och vuxna. Deras musikal Lilla jag och drakarnas drottning har sommaren 2023 setts av närmare 6 000 besökare under 16 olika speltillfällen, däribland Oskarshamn, och slog publikrekord med 700 personer i Malmö Folkets Park. 

Ensemblen består av grundaren, regissören och författaren Petter Wallenberg och de tre kända svenska dragshowartisterna Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson). Artisterna är professionella skådespelare från Sveriges största teaterscener som Kungliga Operan och Stadsteatern, och utbildade och yrkesverksamma lärare och pedagoger.

– Vi har i sex års tid framfört sagostunder för tiotusentals barn och den unika erfarenheten tar vi in i skrivandet av vår första egna sagobok. Det är glitter, glädje, spänning och humor, men också allvar i botten. Vi tolkar om de klassiska sagorna till att handla om barn och ungas verklighet idag, med mobbing och utanförskap, men också hopp och försoning – och står alltid på barnens sida, säger Petter Wallenberg.

Utsatts för hot

Teatergruppen har genom åren blivit en måltavla för hat. Bland annat möttes de inför en föreställning i Jönköping i somras av hotfulla budskap och den nynazistiska organisationen NMR:s avspärrningsband.

– Det är fruktansvärt jobbigt att hantera. Man blir nedbruten av hot, hat och uppmaningar till att vi ska utsättas för våld. Men vi har välutvecklade säkerhetsrutiner och har aldrig ställt in en enda föreställning. Publikens kärlek är så mycket större än de få hatiska rösterna. Vi fortsätter att kämpa för ett fritt kulturliv och ett demokratiskt samhälle, där alla barn kan växa upp utan hat och otrygghet, säger Petter Wallenberg.

Källa: Natur & Kultur

Foto: Natur & Kultur

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS