Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

BRIS: ”Så pratar du med barn om terrorhotet mot Sverige”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Terrhotnivån mot Sverige har höjts och för en del barn kan det leda till oro och rädsla. Bris ger råd om hur du kan prata med barn om hotet utan att överföra din egen oro på barnet. ”Vid otäcka händelser är det vuxnas viktigaste uppgift att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll”, säger Anneli Öhrling, kurator på Bris.

Säkerhetspolisen har höjt terrorhotnivån mot Sverige från nivå tre till nivå fyra. För en del barn kan medierapporteringen och samtalet om terrorhot mot Sverige innebära oro och rädsla. Barn märker även av om vuxna i deras närhet är oroliga, därför är det viktigt att prata med barn om det som händer och inge trygghet.

– Vid otäcka händelser är det vuxnas viktigaste uppgift att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att kunna göra det måste vi utgå från vad barnet känner och tänker. Det är lätt att vi som vuxna utgår från vår oro och överför den till barnet. Men här måste vi stanna upp, fråga barnet och lyssna till vad barnet själv berättar och sen agera utifrån det, säger Anneli Öhrling, kurator på Bris.

Så pratar du med barn

Bris har tagit fram råd till vuxna om hur man kan prata med barn om det ökade terrorhotet och otäcka händelser:

  1. Kolla läget – Ta reda på hur mycket och hur barnet funderar på krisen och vilka tankar och frågor barnet har.
  2. Ställ öppna frågor – Det är bra att ställa utforskande och öppna frågor och inte utgå från att känner på ett visst sätt. Istället för att fråga: ”Tycker du det här är läskigt?” är det bättre att prova: ”Har ni diskuterat det här som händer i skolan? Hur har ni pratat om det då? Har du pratat med kompisarna om det här? Vad säger ni då?”
  3. Var nyfiken och observant – Utgå inte från att barnet är oroligt. De flesta barn visar på något sätt om de är oroliga. Men var extra uppmärksam och observant på signaler.
  4. Informera – Ge barnet information om vad du vet. Det kan göra att barnet känner en större kontroll och bli lugnad.
  5. Var uppriktig – Var ärlig när du svarar på barnets frågor men ge inte barnet fler läskiga detaljer än vad barnet frågar efter och uppmärksam på hur svaret tas emot. Uppmuntra barnet i frågandet och säg att det är okej att fråga igen.
  6. Inge hopp! – Berätta gärna att det finns människor som arbetar för att vi ska kunna känna oss trygga.

– Tänk också på alla barn är olika och reagerar olika, därför behöver barn också bli bemötta på olika sätt. Du som vuxen kan också behöva hjälp. Om man som förälder är orolig är det bra att prata med någon i sin omgivning och inte överföra den oron till barnet, säger Anneli Öhrling.

FAKTA / MER STÖD

Bris vuxentelefon finns till för vuxna som behöver hjälp och stöd kring frågor som rör barn. Telefonen har öppet vardagar 9.00-12.00. På Lilla Krisinfo finns information som riktar sig till barn och unga. Där finns frågor och svar om vad som händer just nu.

Källa: Bris

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS