Centern vill inte att alla pensionärer ska få 15 000

Centern vill inte att alla pensionärer ska få 15 000

2020-03-02 Av av Peter A Rosén

SVERIGE

”Vi tror inte att en höjning av garantipensionerna till 15 000 kronor i månaden är rätt väg att gå”, säger Solveig Zander, som är Centerpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Centerpartiet vill framför allt höja de lägsta pensionerna.

”En del pensionärer har idag inte ens råd med det allra nödvändigaste.”

”Främst är det äldre ensamstående kvinnor som är mest ekonomiskt utsatta. Vi har drivit på i pensionsgruppen för höjda pensioner för de pensionärer som enbart har garantipension eller låg inkomstpension. Vi anser att de som har arbetat ett helt yrkesliv bör premieras, så att det ska löna sig att arbeta.”

”Alla har rätt till en dräglig tillvaro”

”Vi vill även se över nivåer och vad som ingår i försörjningsstödet, existensminimum och förbehållsbelopp för äldre, då det varierar mellan kommunerna. Vi anser att ersättningsnivåerna måste bli mer lika mellan kommuner och att det inte ska variera i lika hög grad som idag. Pensionen är en del, medan andra ersättningar också bör räknas in i en pensionärs inkomst. Centerpartiet anser att alla har rätt till en dräglig tillvaro, och då ska behoven styra”, skriver Solveig Zander i sitt svar till Oskarshamns-Nytt.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Solveig Zander är Centerpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor. FOTO: SVERIGES RIKSDAG
Dela gärna artikeln: