Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centerpartiet i länet undrar: ”Vad gör ni?”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Centerpartiet kräver nu svar från Tidöpartiernas företrädare i Kalmar län?

”Vad gör ni?”, skriver Centern i ett pressmeddelande på onsdagen.

Skattebefrielsen för biogas ogiltigförklarades i EU-tribunalen i december. Sedan dess har priset för biogasen vid pump ökat väsentligt, med minskad efterfrågan och därmed ökade utsläpp som följd. Prisökningen påverkar både privatbilismen, företagen och den offentliga verksamheten. Kostnaden för till exempel kollektivtrafiken har ökat med miljontals kronor”, skriver Centerpartiet.

– Att biogasen har positiva effekter på klimatet är tydligt och i ett lantbrukslän som Kalmar län är förutsättningarna för produktion extra goda. Rötad gödsel blir en bättre gödning. Därmed minskar behovet av konstgödsel och vi får en mindre utlakning av växtnäring till våra sjöar, vattendrag och hav, säger Stihna Johansson Evertsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län.

Stihna Johansson Evertsson (C)
Stihna Johansson Evertsson (C). Foto: Centerpartiet

– Det säkerhetspolitiska läget i vår omvärld innebär också att vi behöver göra oss mindre beroende av utländsk olja och istället tanka svenskt. Det är heller inte bara fordon som kan ställa om, det finns även möjlighet för industrin att ställa om från naturgas till biogas. Det gör våra företag mer konkurrenskraftiga och mindre sårbara, säger Erik Ciardi, kommunalråd i Kalmar kommun. 

– Branschen väntar nu på besked! De producerande företagen har gjort stora investeringar och fler betydande investeringar är på väg i vårt län. Det rör sig om arbetstillfällen och tillväxt, ofta på landsbygden. Nu är dessa viktiga miljösatsningar hotade, säger Karin Helmersson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden i region Kalmar län.

Karin Helmersson (C)
Karin Helmersson (C). Foto: Peter A Rosén

”Branschen har själva påpekat möjligheten att gå via GBER istället. Detta har också föreslagits i skatteutskottet men röstats ned. Nu undrar vi i Centerpartiet i Kalmar län – vad händer? Kommer det några besked? Besked som är viktiga för länets företag, för klimatet och vår utveckling framåt. Vad gör företrädare för Tidöpartierna i länet för att lösa frågan? Det är total tystnad”, skriver Centern.

Grafik: Centerpartiet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS