Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centerpartiet i Oskarshamns kommun varnar för ett nytt KSRR-liknande förbund

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Centerpartiet i Oskarshamns kommun vill inte se ett räddningsförbund, där lejonparten av länets kommuner ingår.

Partiet vill istället att kommundirektören, Rolf Persson, ska utreda hur det befintliga samarbetet med kommunerna Högsby och Mönsterås kan fördjupas.

Centerpartisterna vill inte att frågan kring det eventuella storförbundet ska utredas över huvud taget.

Partiet vill att kommundirektören ska ta fram förslag på ett samverkansavtal med det eventuella storförbundet.

Detta bör också innefatta gemensam upphandling av material, skriver partiet i ett yrkande som lämnades in under kommunstyrelsesammanträdet på tisdagen.

“Gigantiskt stor yta”

Centerpartiet, som även lämnade in en protokollsanteckning, påpekar att ett stort räddningsförbund, med nio kommuner, ska täcka en ”en gigantiskt stor yta där förutsättningarna mellan dessa kommuner skiljer sig väldigt mycket åt”.

“Storskaligheten i detta kommer att innebära en negativ effekt för kommunens medborgare”

CHARLOTTE STERNELL (C)

”Storskaligheten i detta kommer att innebära en negativ effekt för kommunens medborgare, då besluten som rör våra medborgare flyttas allt längre bort från dem”, skriver partiets gruppledare Charlotte Sternell i yrkandet.

Hon skriver också att partiet kan tänka sig att titta på möjligheten att skapa ett räddningsförbund tillsammans med kommunerna i mellanlänet, ”även om detta inte är vårt förstahandsalternativ”.

“En försämring”

”Ett skapande av ett stort räddningsförbund skjuter som sagt besluten allt längre från de medborgare de berör, men vi har också en oro för att detta skulle innebära en försämring – inte minst för våra boende på landsbygden, likt situationen som blev när Oskarshamns kommun gick med i KSRR. I grunden handlar detta om våra kommunmedborgares trygghet och den är inte vi i Centerpartiet beredda att äventyra genom skapandet av ett stort räddningsförbund som skulle svara för räddningstjänst över en yta om 14 484 kvadratkilometer och ansvara för trygghet och säkerhet för 179 574 medborgare”, skriver Charlotte Sternell.

Men de andra partierna i kommunstyrelsen lyssnade inte på Centerpartiet.

Majoriteten i kommunstyrelsen ger räddningstjänsten i Oskarshamn i uppdrag att – tillsammans med räddningstjänsterna i Kalmar, Emmaboda, Torsås, Nybro, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås och Högsby – utreda förutsättningarna för att bilda en gemensam organisation för kommunal räddningstjänst.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS