Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centerpartiet vill att det ska serveras mer viltkött inom Högsby kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

HÖGSBY

Centerpartiet i Högsby kommun har, genom Martin Joelsson, skrivit en fullmäktigemotion om att man bör ta reda på hur kommunen kan börja upphandla mer lokalt viltkött.

Partiet vill att inköp och upphandling ska ske på ett sätt som inte leder till negativa följder för kommunens lokala köttproducenter.

”Viltkött på menyn är något som blir mer och mer vanligt och fördelarna är många. Enligt bland andra Världsnaturfonden (2019) beskrivs viltkött som klimatneutralt, hållbart och att framtagningen av köttet inte påverkar den biologiska mångfalden negativt. I vår egen kommun har kanske framför allt vildsvin varit ett problem för lantbrukare som sett sina åkrar bökas sönder”, skriver Martin Joelsson.

“Genom att servera mer viltkött i våra kommunala verksamheter bidrar vi till att hålla viltbalansen i schack”

MARTIN JOELSSON (C)

Han fortsätter:

”Även många villaägare ser också vildsvinen som ett hot mot deras trädgårdar. Både Jägareförbundet och LRF är eniga i att stammen bör regleras. Varför då inte kombinera nytta med ännu mer nytta? Genom att servera mer viltkött i våra kommunala verksamheter bidrar vi till att hålla viltbalansen i schack, samtidigt som många av våra invånare erbjuds en alternativ klimatneutral och näringsrik kost. Flera andra kommuner, däribland Norrköping och Växjö, har redan börjat upphandla närproducerat vildsvinskött.”

Centerpartiet vill således att Högsby kommun ska göra detsamma.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

PIERRE STJERNFELDT

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS