Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) är säker: “Vi kommer att vinna valet i regionen”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

HÖGSBY

Max 1 000 listade patienter per läkare.

Det taket har införts på prov på hälsocentralen i Högsby sedan en vecka tillbaka.

– Vi välkomnar detta, säger regionrådet Jimmy Loord (KD).

Han och hans partivänner – Chatrine Pålsson Ahlgren, Madeleine Rosenqvist och Per-Eric Ohlsson – fikade och pratade med hälsocentralspersonal i Högsby under fredagsförmiddagen.

Jimmy Loord (KD), Madeleine Rosenqvist (KD), Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Per-Eric Ohlsson (KD)
Jimmy Loord (KD), Madeleine Rosenqvist (KD), Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Per-Eric Ohlsson (KD) vid hälsocentralen i Högsby. Foto: Peter A Rosén

– Vi informerade oss och lyssnade in. De har börjat titta på Borgholmsmodellen – och det är otroligt spännande. Max 1 000 listade patienter per läkare är också ett övergripande mål som Kristdemokraterna har. Och det finns med i den gemensamma handlingsplanen som vi har tagit fram tillsammans med Moderaterna och Liberalerna, säger Jimmy Loord på en pressträff utanför hälsocentralsentrén i Högsby.

“Vi kristdemokrater vill också ha en fast, namngiven, läkarkontakt”

JIMMY LOORD (KD), REGIONRÅD

– Vi kristdemokrater vill också ha en fast, namngiven, läkarkontakt. Regionen har under en längre tid jobbat med en fast vårdkontakt – och vi har bra siffror på det. Men det är viktigt att få till kontinuitet i verkligheten också. Det får inte bara bli en pappersprodukt.

– Om man frågar gemene man om vem som är deras fasta vårdkontakt, så kan ingen svara på det. Det är något som sker administrativt, säger Jimmy Loord.

Jimmy Loord (KD)
Jimmy Loord (KD). Foto: Peter A Rosén

Han berättar att KD vill att alla länsbor ska ha en fast läkarkontakt – och en läkare ska alltså inte ha fler än 1 000 listade patienter.

“Vårt långsiktiga mål”

– Det är vårt långsiktiga mål. Visar det sig att det ger bra resultat, och man bestämmer sig för att införa detta i hela regionen, så kommer det att ställa krav på bemanningen såklart. Då kommer vi att behöva fler läkare, säger Jimmy Loord, som är förstanamnet på KD:s regionvalsedel i kommunerna Hultsfred och Vimmerby.

– Det handlar även om personalens arbetsmiljö. Har man för många patienter på varje person, så kan man kanske inte alltid räkna med den kvaliteten på vården som man önskar. Intresset för att jobba i Kalmar län kan öka när man vet att man inte har lika många patienter som man kanske har i andra regioner, säger Madeleine Rosenqvist, som är tvåa på regionlistan i mellanlänet (kommunerna Högsby, Mönsterås och Oskarshamn).

Chatrine Pålsson Ahlgren, som är etta på regionvalsedeln i mellanlänet, berättar om skillnaden mellan Borgholmsmodellen och Högsbymodellen:

– I Borgholm handlar det om de äldre. Här är hela åldersspannet med – från de yngsta till de äldsta – från dem som inte har så stora vårdbehov till dem som har väldigt stora vårdbehov, säger hon.

“Det här kommer att påverka inflödet till akuten”

JIMMY LOORD

– Du har en fast läkarkontakt – du är listad hos en läkare som du vet att du kan kontakta. Det skapar en trygghet som gör att man kanske inte åker till akuten i lika stor omfattning. Det här kommer att påverka inflödet till akuten, säger Jimmy Loord.

– Vi kristdemokrater tycker dessutom att öppettiderna borde utökas på hälsocentralerna. Det är också något som påverkar inflödet till akuten. Man skulle, exempelvis, kunna ha öppet vissa kvällar varje vecka – för att underlätta för dem som jobbar dagtid, säger Madeleine Rosenqvist.

Behövs det inte mer personal, då?

– Jag vet inte. På Folktandvården i Mönsterås, och på flera andra ställen, jobbar man redan så. Så vi tycker att man ska prova det här i alla fall, svarar Madeleine Rosenqvist.

– Det hade varit spännande att testköra det här med utökade öppettider på några hälsocentraler, säger Jimmy Loord.

– Sedan är det jätteviktigt att fortsätta att utveckla Oskarshamns sjukhus, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, som konstaterar att det känns tryggt för Högsbyborna och alla andra i mellanlänet att veta att sjukhuset finns i Oskarshamn.

“Fulspela och ljuga”

Jimmy Loord påpekar att Socialdemokraterna ”i brist på egna reformer” har ägnat hela valrörelsen åt att ”fulspela och ljuga om andra partier, Kristdemokraterna och Kristdemokraternas politik”.

– ”Kommer Oskarshamns sjukhus att läggas ned?”. Den frågan har man ställt flera gånger. Man har undrat om Moderaterna vill sälja ut Oskarshamns sjukhus, eller något annat sjukhus.

Jimmy Loord tycker att Socialdemokraternas politik är ”ganska destruktiv”.

“Vi står upp för Oskarshamns sjukhus”

JIMMY LOORD

– Med anledning av det är det viktigt för oss att slå fast att vi står upp för Oskarshamns sjukhus. Vi vill utveckla det – och vi vill stärka det ytterligare. Det fyller en viktig funktion, säger han.

Hur vill ni utveckla Oskarshamns sjukhus?

– Ortopedverksamheten i Oskarshamn är känd i hela Sverige. Men jag skulle vilja se geriatriska vårdplatser också, under den kommande mandatperioden – gärna tillsammans med kommunen. Vi har många sköra äldre, som får åka hem för tidigt i dag – enligt min bedömning. Geriatriska vårdplatser, med geriatrisk kompetens, skapar trygghet, svarar Chatrine Pålsson Ahlgren.

“En geriatriker – en läkare för äldre – är lika viktig som en barnläkare, anser jag”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN (KD)

– En geriatriker – en läkare för äldre – är lika viktig som en barnläkare, anser jag, tillägger hon.

Per-Eric Ohlsson, som är fyra på regionvalsedeln i mellanlänet, lyfter fram hälsocentralsfrågan i Högsby.

– Här har vi sedan lång tid tillbaka fått ett löfte om en ny hälsocentral. Och regionen har tagit ett beslut om det. Men ärendet har överklagats ett antal gånger. Personalen vet fortfarande inte när den kommer att vara klar. Enligt det löftet som gavs skulle den ha varit färdig i början av oktober i år. Det här är en fråga som måste prioriteras – de nuvarande lokalerna är inte roliga. De är trånga. Arbetsmiljön är dålig, säger han.

Tanken är att den nya hälsocentralen ska ligga ett stenkast från den befintliga hälsocentralen.

Chatrine Pålsson Ahlgren avslutar med en ständigt återkommande fråga – sjuksköterskebristen.

Vill höja lönerna

– Det är likadant här, i Högsby. Jag är helt övertygad om att vi måste vara flexiblare. Vi vill höja lönerna. 10 000 kronor extra, per månad för särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor, har vi sagt. Det har vi haft med i våra budgetar under två-tre år, säger hon.

– Sedan handlar det om att skapa en attraktiv arbetsmiljö. Där tror jag att det här som man provar nu, med en fast läkare, kommer att betyda mycket. Patienterna ska till och med kunna ringa till doktorn. Det är arbetsmiljöbefrämjande.

“Jag är så trött på att majoriteten hela tiden har rackat ner på våra förslag”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN

– Jag är så trött på att majoriteten hela tiden har rackat ner på våra förslag under mandatperioden. ”Racka ner på oss – men kom med något bättre, då”, har jag sagt. Men det har man inte gjort. Nu, i elfte timmen, har personalutskottets ordförande, Mattias Adolfson (S), sagt att det här med OB-tillägget (ersättning för obekväm arbetstid) kan vara något att titta på. Jag har jobbat med den frågan i tre år, säger personalutskottsledamoten Chatrine Pålsson Ahlgren.

Personalen tjänar väldigt dåligt på att jobba kvällar, nätter och helger, fastslår hon.

– Ta bort skygglapparna, säger jag. Och försök hitta lösningar. Men då måste man vilja göra det. Då gick ändå regionen med 800 miljoner kronor i vinst. På Scania får alla anställda en bonus när det går bra för företaget.

Moderaterna och Kristdemokraterna har även arbetat för att få till en genomlysning av grundbemanningen i regionen, påpekar Chatrine Pålsson Ahlgren.

– När du söker ett jobb, så vill du förstås veta hur många kollegor du har.

“Vi tror stenhårt på det här”

JIMMY LOORD

– Om vi tittar på Borgholmsmodellen, så kan vi slå fast att det är attraktivt att jobba där. Det kommer att bli attraktivt att jobba i Högsby också. Vi tror stenhårt på det här, säger Jimmy Loord.

Hur ska ni finansiera era satsningar?

– Det är något som ska arbetas in i budgeten. Överskottet på 800 miljoner kronor var kanske något tillfälligt – med tanke på att vi fick enormt mycket statsbidrag under pandemin, säger Jimmy Loord.

Han fortsätter:

– Regionen har en pengapott – den kan man styra med skattehöjning eller skattesänkning. Vi planerar inte att höja skatten – men däremot behöver vi intensifiera arbetet gentemot statsmakten. Den största delen av hälso- och sjukvården finansieras via statsbidrag – och de är villkorade. Det är väl bra att de är villkorade till viss del, men jag tror att man måste släppa på en del av villkoren och ge oss möjligheten att använda statsbidragen till löner och arbetsvillkorsförbättringar. Samtliga regioner i hela landet brottas med samma utmaningar.

– Här behöver vi statens draghjälp för att kunna vända på det, säger Jimmy Loord.

“Nu vet du det”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN

Chatrine Pålsson påpekar att regionen lägger omkring en kvarts miljard, cirka 250 miljoner kronor per år, på hyrbemanningspersonal.

– Och den kostnaden budgeteras inte. Den kommer utöver. ”Det här duger ju inte”, säger vi till majoriteten. ”Nej, men det här ska egentligen inte finnas”, svarar de. Men ändå måste vi räkna med det på sista raden. Tar vi bara hälften av de 250 miljonerna, så kan vi göra oerhört mycket för vår egen personal. Jag tycker att majoriteten lurar folk när det inte lägger in det i budgeten, säger hon.

Chatrine Pålsson Ahlgren är dessutom segerviss.

– Vi – Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna – kommer att vinna valet i regionen. Det lovar jag. Nu vet du det, säger hon och skrattar.

Med stöd av Sverigedemokraterna…

– Ja, de kommer nog med oss också, svarar Chatrine Pålsson Ahlgren.

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS