Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Corona: Halvpanik och rigorösa åtgärder

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN/PANAMA

Halvpanik och rigorösa åtgärder.

Så ser coronasituationen ut i Panama just nu, enligt en person från Kalmar län som bor där permanent sedan några år tillbaka.

Mannen, som inte vill figurera med sitt namn i artikeln, är i 40-årsåldern. Han är egenföretagare – och tillhör de lyckligt lottade som kan arbeta hemifrån, via datorn.

Hans fru är lärarinna, men hon behöver inte gå till jobbet på ett bra tag. Alla skolor i Panama är stängda – och de kommer att vara igenbommade ända fram till den 7 april, till att börja med, enligt myndigheterna.

I skrivande stund finns det åtta bekräftade coronafall i Panama – och tre av dem har dött (dödsfallen rapporterades in under tisdagen).

Rektor och lärare dog

– Det är en lärare, en rektor och rektorns mor som har avlidit. De hade varit sjuka ett tag. Först sades det att de inte hade smittats av corona. Men nu har myndigheterna gått ut och bekräftat att de var smittade – och att alla tre har dött. Man ägnade sig således åt mörkläggning i början. Vi har åtta smittade och tre dödsfall hittills. Det är väldigt höga dödssiffror. Men förmodligen är mörkertalet högt.

– Jag har följt coronarapporteringen från Sverige och andra länder under en längre tid. Vi var sena med att få det här i Panama. Inledningsvis tänkte jag att Sverige förmodligen ligger i framkant – och att det kommer att bli värre i Panama, i och med att det här landet inte är lika utvecklat. ”Här blir det katastrof, precis som i Italien”, tänkte jag. Men nu har jag ändrat mig.

– Jag tror att det är bättre att befinna sig i Panama än i Sverige i det långa loppet. Det första bekräftade coronafallet kom i går (läs: måndag) och myndigheterna här i Panama vidtog rejäla åtgärder redan i dag (tisdag). Det är anmärkningsvärt och imponerande. Alla skolor stängdes direkt – och man har förbjudit större folksamlingar. Man har också gått ut med viktig information. Vi har bland annat fått veta att munskydden som kirurger använder är helt värdelösa. Det är bara byggmasker som hjälper. De har en säkerhet på 95 procent.

Upplever du att folk är rädda?

– Ja, det råder halvpanik i alla fall. Jag hade tur som fick tag i en flaska handsprit i går. Det var den sista på det stället. Handspriten verkar vara slut överallt nu. Och på nätet ser man mobilfilmer, som folk har lagt ut, som visar långa köer utanför matbutiker. En del mataffärer har stängt igen helt och hållet på grund av kaoset.

Har ni hamstrat mat?

– Vi ska göra det i dag. Sedan kommer vi inte att gå utanför dörren på en månad, minst. Jag förstår dem som måste gå ut för att arbeta. Men vi kommer att undvika att gå ut ända in i det sista. Kanske blir det att man gör något bankärende. Jag har en byggmask i en låda, så den kommer jag att ha på mig i sådana fall. Sedan gäller det att ha med sig handsprit också.

– Och att åka buss och taxi är helt uteslutet för mig.

Hur orolig är du?

– Jag är ganska orolig. Vi har försökt lugna varandra med att dödligheten i coronaviruset ändå är ganska låg – men faktum är att dödligheten varierar mellan olika länder. Från sex procent, på vissa ställen, till 0,7 procent på något ställe. Man vet aldrig hur hög dödligheten blir här i Panama. Och det är inte bara gamla människor som dör.

Har du slutat handhälsa på folk?

– Vi var på ett stort kyrkligt möte i söndags – och då handhälsade jag på väldigt många personer, men jag rörde inte ansiktet – och jag tvättade händerna med handsprit. När det första bekräftade fallet kom, så slutade jag handhälsa helt och hållet. Och jag kommer att hålla ett avstånd på minst en meter till andra människor, vilket rekommenderas från myndighetshåll.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: REGION KALMAR LÄN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS