Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Covid-19: Första dödsfallet i Kalmar län

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

KALMAR LÄN

Kalmar län har nu fått sitt första bekräftade dödsfall i covid-19.

Det rör sig om en man i 85-årsåldern.

“Vi känner med de anhöriga och beklagar sorgen”, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin på en pressträff på fredagen.

“Det här dödsfallet, liksom andra – inte bara i Sverige utan runt om i världen – visar hur oerhört viktigt det är att vi inte utsätter våra mest sköra äldre för risken att bli smittade”, understryker hon.

Under torsdagen gick smittskyddsläkaren ut och uppmanade de boende i Torsås kommun att nog följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer eftersom samhällsspridning konstaterats där.

“Vi får nog förutsätta att det finns samhällsspridning också i andra delar av länet. Det gör det än viktigare att hörsamma de rekommendationer som gått ut. Det gäller att i största möjliga mån bromsa smittspridningen”, säger Lisa Labbé Sandelin.

Fram till fredag morgon har länet haft 25 bekräftade fall av covid-19. Tio personer är för närvarande inlagda på sjukhus, varav en patient vårdas på intensivvårdsavdelning.

Sjukvården ställer om

Med en ökad spridning av det nya coronaviruset i samhället ställer nu sjukvården om för att kunna ta emot ett ökat antal insjuknade i covid-19.

Från måndag ställs all icke nödvändig kirurgi in vid Västerviks sjukhus. Samma sak gäller för icke nödvändig mottagnings- och skopiverksamhet i Västervik.

Akutverksamhet, cancer och cancerrelaterad verksamhet ska fortsätta som vanligt liksom stora delar av den dagkirurgiska verksamheten.

Åtgärden som beslutats av den politiska ledningen för Region Kalmar län innebär att Västerviks sjukhus börjar ställa om för att kunna ta emot covid-19-patienter. Hittills är det enbart infektionskliniken i Kalmar som vårdat dessa patienter, men då en ökning av sjuka är att vänta måste fler vårdplatser frigöras.

I förstaläget handlar det om åtta vårdplatser i Västervik, som kan utökas till 20. Det finns sedan tidigare också planer för en utökning av antalet IVA-platser vid sjukhuset.

Bedömningstält

Utanför akutmottagningen finns liksom vid Länssjukhuset i Kalmar ett bedömningstält för att sortera patienter med och utan luftvägssymtom så att smittspridning undviks.

Under den närmaste tiden ska kompetensen kring covid-19 höjas hos vårdpersonalen.

Vid Länssjukhuset i Kalmar har motsvarande förberedelser skett tidigare. Antalet vårdplatser på infektionskliniken har ökat från 18 till 24 och kan snabbt utökas med ytterligare platser

“Det är nödvändiga åtgärder för att vara beredda på en ökning av antalet sjuka de kommande veckorna”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: REGION KALMAR LÄN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS