Covid-19: ”På måndag står vi mellan svärdet och väggen”

Covid-19: ”På måndag står vi mellan svärdet och väggen”

2020-03-28 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMNS KOMMUN

Familjen bor i Oskarshamns kommun och allihop ingår i en av riskgrupperna nu under den pågående covid-19-krisen – men barnen, som har förkylningssymptom, får ändå inte vara hemma från skolan.

– Vi ser det som att skolan inte tar oss på allvar, säger mamman till Oskarshamns-Nytt.

Mamman berättar att skolan ifråga gång på gång hänvisar till skolplikten – och att familjen riskerar att bli anmäld om den bryter mot skolplikten och håller barnen hemma.

– Vi vill vara försiktiga, vi vill inte vara oroliga, men vi misstolkas av vården som inte tycks kunna så mycket om sällsynta diagnoser. Och skolan lyssnar inte, säger mamman, som inte vill figurera med sitt namn i artikeln.

”Vill undvika riskerna”

– Skolan har inte accepterat det sällsynta tillståndet och därför ställer den samma krav på oss som på alla andra.

– Vi vill undvika riskerna – men på måndag står vi liksom mellan svärdet och väggen ännu en gång. Det märkliga är att vi som tillhör riskgrupperna har högre krav på oss när det gäller våra barns skolnärvaro, jämfört med fullt friska människor, säger mamman.

Kan ni inte sjukanmäla barnen? Regeringen och myndigheterna har ju sagt att alla ska stanna hemma nu vid minsta lilla symptom…

– Jag har sjukanmält dem – men vi har två barn med en sjukfrånvaro som redan är hög. Vi får en anmälan på oss om skolan tolkar frånvaron som ogiltig. Är man halvsjuk, så är man inte sjuk, säger skolan.

– Skolan har pressat barnen att komma trots att de är halvsjuka. Skolan säger att de inte får godkänt annars. Det är en lång historia. Vi kan gå över till distansundervisning istället – det är inga problem. Vi vill få möjligheten att följa skolplikten så gott det går.

– Vi vill ta vårt ansvar och vi följer gärna regeringens och myndigheternas rekommendation om att man ska sitta i karantän vid minsta symptom, men skolan tillåter inte det, säger mamman.

Här kan du läsa mer om sällsynta diagnoser:

Hem

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
Dela gärna artikeln: