Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Dackarna har seriepremiär i augusti

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

MÅLILLA

Speedwaylubbarna har genom sin intresseorganisation, ESS, bestämt startdatum för årets elitserie.

Elitserien kommer att köras som en enkelserie, alltså åtta omgångar. Därefter ett slutspel.

Tävlingsförbudet upphävs från och med den 14 juni men speedwayen tar det lugnt med att köra igång. Anledningen är det begränsade publikinsläppet på 50 personer.

Publik är vad speedwayklubbarna bygger en väsentlig del av sina inkomst på. Ungefär 40 procent kommer från publik och publikarrangemang som restaurang och VIP-platser. Övriga intäkter är från sponsorer och reklam. TV-intäkterna från, numera, Cmore är en försvinnande liten del.

“Skulle kanske räcka till en bortamatch”

– Skulle vi försöka leva enbart på TV-intäkterna så kanske det skulle räcka till en bortamatch, säger Dackarnas Jon Lindberg som en bra illustration.

Elitklubbarna kommer att planera för en verksamhet som ska gå att genomföra även om publikförbudet står kvar.

Det innebär att kostnaderna i klubbarna måste sänkas kraftigt och att en grundläggande finansiering av verksamheten måste säkras.

Främst är det förarlönerna som klubbarna kan kapa kostnader och det innebär i sin tur att i princip alla klubbar måste göra om i sina nuvarande trupper, ta in billigare svenska förare och försöka pressa ner lönerna för de mer namnkunniga förarna.

– Ingen klubb kommer att riskera sin existens genom att starta säsongen ofinansierad och riskera konkurs. Men samtidigt är det i princip omöjligt att få några intäkter alls utan att starta vilket i än större utsträckning riskerar klubbarnas existens och dessutom sätter våra svenska förare i en mycket besvärlig situation, med risk att ett flertal inte finns kvar nästa år. Givetvis kommer årets laguppställningar se väldigt annorlunda ut och klubbarna kommer första och främst arbeta för att ge så många svenska förare som möjligt chansen att köra, säger ESS:s vice ordförande, Mikael Holmstrand.

Klubbarna kommer också att ta fram ett protokoll för att vara redo att möta eventuella krav från myndigheter för att kunna ta emot publik, t.ex. gällande hantering av köer, läktare och kiosker.

“Kommer arbeta stenhårt”

– Vi kommer arbeta stenhårt för att vara redo att genomföra en säsong utan publik. Men samtidigt tror och hoppas vi på att nästan steg i lättnaderna av restriktionerna snart kan komma. Det är inte rimligt att vi nu får tillbringa en semester bredvid varandra på campingplatser, stränder och restauranger, men inte ska kunna sitta utomhus på varannan rad på en läktare i höst. Vi hoppas att myndigheterna inom kort ser det ologiska i detta och tar beslut som räddar idrottsrörelsen i Sverige, avslutar Mikael Holmstrand.

TEXT

Conny Blomander

conny@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: DACKARNA
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS