Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Dags för Sverige att sluta larva runt med de kriminella: “Skydda offren – inte förövarna”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Skadestånd – en skitsak?

Veckans nyhetsflöde har väl inte varit så mycket annorlunda än det varit den senaste tiden.

Det är kriget i Ukraina, inflation med höga priser på det mesta som mat, el och drivmedel, förestående räntehöjningar och så kryddar vi det med lite skjutningar, sprängningar och annat elände.

Inget upplyftande precis.

“Man blir så trött på det, fokusera på att lösa problemen i stället”

Thomas Wennerklint, krönikör

Dessutom så är det precis som vanligt ett jäkla tjafsande mellan företrädare från olika ”sidor” i debatterna i nyheterna. Man blir så trött på det, fokusera på att lösa problemen i stället.

Problemen med kriminaliteten i landet fortsätter alltså – och om man nu lyckas få fast och döma de skyldiga så misslyckas man tyvärr med att hålla dem inlåsta.

Fritogs

Ni har väl inte missat att den dömde mördaren Frunze Saghatelyan, enbart 17 år gammal, fritogs när han skulle på ett tandläkarbesök.

I en intervju säger justitieministern Gunnar Strömmer (M) att han kommer att ha ett möte med Kriminalvårdens chefer för att se till att något liknande inte ska kunna ske igen.

Dessutom uppmanar han även till att inrätta särskilda ungdomsfängelser.

”I väntan på ungdomsfängelser måste säkerheten på SIS-hemmen förbättras rejält. Det handlar inte minst om att vägra eller begränsa tillgång till mobiltelefoner osv. för ungdomar som vårdas eller avtjänar sluten ungdomsvård där – en utredning är redan i gång…”

“Hur flata får vi vara i det här landet?”

Jag tycker det intressanta här är att det ens är tillåtet för de intagna att ha och använda mobiltelefoner…

Hur flata får vi vara i det här landet?

Å andra sidan har vi ju inte tillräckligt med plats att hålla folk inlåsta; vad sägs om det här?

Å andra sidan har vi ju inte tillräckligt med plats att hålla folk inlåsta; vad sägs om det här?

En utländsk lastbilschaufför som var misstänkt för narkotikasmuggling satt häktad i en och en halv månad sommaren 2021. Platsbristen på häktet ledde till att han fick sitta i en ombyggd arrestlokal med en toalett utan sits och lock – som inte gick att spola.

Bättre att fixa toan?

Mannen dömdes först men friades i hovrätten och då yrkade försvarsadvokaten på att han skulle få 490 000 kronor i ersättning från Justitiekanslern (JK). Men JK var på ett generöst humör och beslutade om ett ÄNNU högre belopp, 560 000 kronor. Hyggligt ändå. Ungefär 12 500 kronor om dagen…

Man kan i efterhand tycka att det hade varit bättre att fixa toaletten…

Eftersom fler häktade placeras i ombyggda arrestlokaler tror JK att krav på högre ersättning kan komma från fler som suttit frihetsberövade och sedan friats från brottsmisstankar – det kan bli en rejäl utgiftspost för staten – dvs för oss skattebetalare.

Inte klokt.

Och ni kommer väl ihåg den dömde våldtäktsmannen som för några år sedan beviljades 840 000 kronor i skadestånd av Justitiekanslern. Orsaken till utbetalningen var att mannen genom sitt ombud kunde visa nya dokument som styrkte att han bara varit 16 år då övergreppet skedde.

Det innebar då att han suttit 14 månader för länge i fängelset och därmed hade rätt till ersättning från staten.

När sedan SVT:s ”Uppdrag granskning” undersökte fallet så upptäckte man att det fanns flera frågetecken kring mannens ålder som varken polis, domstol eller Justitiekanslersämbetet uppmärksammat.

Man litade mer på mannens uppgifter och betalade ut så mycket pengar…

Den dömde mannen har för övrigt i en intervju meddelat att pengarna tog slut ganska fort, så de är borta…

Pinsamt

Som jämförelse så fick pappan till 11-åriga Ebba som dödades i terroristattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017 initialt ett skadestånd på 60 000 kronor. Det höjdes dock lite senare till 100 000 kronor efter beslut av Svea hovrätt. Nu kan ju naturligtvis inte alla pengar i världen ersätta ett förlorat barn, men summan är ju skrattretande pinsam i förhållande till toalettfallet ovan.

Ett lokalt exempel är att den 28-årige man, som dömdes till livstids fängelse för mordet på Ulf Sandberg, också dömdes till att betala ett skadestånd på sammanlagt 330 000 kronor, i särskild anhörigersättning samt för psykiskt lidande, till Ulf Sandbergs mor och syskon  –  och knappt 50 000 kronor till Ulf Sandbergs dödsbo. En summa som också är betydligt mindre än toalettskadeståndet och ersättningen till en dömd våldtäktsman.

Men som sagt inga pengar i världen gör att Ulf kommer tillbaka. Det finns INGEN summa som kan ersätta en förlust av ett syskon, ett barn, någon annan anhörig eller vän på ett sådant tragiskt sätt.

Tandlöst

Nu säger jag inte att myndigheterna gör fel i förhållande till lagtext, och oskyldiga som blir inlåsta ska ha ersättning, men vi behöver se över både lagar, straffskalor och ersättningsnivåer – både brottslingar och andra länder skrattar ju åt oss och vi som läser om dessa fall bara skakar på huvudet. Förtroendet för rättssystemet urholkas hos gemene man i rasande takt, titta bara på hur tandlöst agerandet varit mot dem som var åtalade för korankravallerna förra året.

“Våra nordiska grannar undrar vad vi håller på med i det här landet”

Våra nordiska grannar undrar vad vi håller på med i det här landet. I Danmark har man Sverige och vår samhällsutveckling som ett varnande exempel, i Norge vill man stärka gränskontrollen och i Finland vann högern röster i valet med genom att proklamera ”vi ska se till att det inte blir som i Sverige”

Sverige är ett fortfarande ett fantastiskt land men vi behöver sluta larva runt och inte fortsätta vara ett drömland för kriminella som naturligtvis hellre blir dömda för brott här än i exempelvis Danmark. Jag minns en artikel för några år sedan där några grovt kriminella trodde att de skulle ställas till svars i Sverige, men det blev i Danmark – just nu minns jag inte varför, men de blev inte glada… Straffen var betydligt hårdare.

Våren är på väg

Skydda offren – inte förövarna. Punkt.

Men vänta lite – det kom en god nyhet också – halleluja, plastpåseskatten försvinner till årsskiftet. Så nu kan vi köpa massa plastpåsar igen så vi sedan kan skicka dem utomlands och se till att de hamnar i vattnet i Indiska Oceanen…

Ha en fortsatt trevlig helg! Våren är i alla fall på väg på riktigt!

/Thomas

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS