Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Därför har Tyskland färre covid-19-dödsfall än Sverige per miljoner invånare

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE/TYSKLAND

Låt oss titta på Tyskland, som per miljoner invånare har betydligt färre coronarelaterade dödsfall än Sverige.

Svenska Dagbladet, SvD, har plockat fram de bakomliggande förklaringarna.

– Orsaken till att vi har så få dödsfall i förhållande till antalet smittade kan med tillräcklig säkerhet förklaras med att vi sätter in extremt mycket testverksamhet i laboratorierna, sa på torsdagen chefsvirologen Christian Drosten från sjukhuset Charité i Berlin som är regeringens coronarådgivare, rapporterar SvD.

”Tyskland hade på torsdagen närmare 40 000 smittade och nästan 230 dödsfall. Sverige hade vid samma tidpunkt drygt 2 550 smittade och 70 avlidna coronapatienter”, skriver SvD.

”Per miljoner invånare har Sverige mer än dubbelt så många dödsfall som Tyskland”, konstaterar tidningen.

Under en pressträff på torsdagen sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell att det framför allt handlar om ett statistiskt fenomen.

– Ju fler tester man gör desto fler hittar man med väldigt lindriga symptom. Och paradoxalt ser då dödligheten ut att gå ner. Man ska inte tro att det visar någon sorts sanning, sa han, rapporterar SvD.

Tyskland var tidigt ute

”Tyskland var tidigare ute än de flesta andra länder i Europa med att testa och smittspåra, sade Heyo Kroemer som sitter i ledningen för universitetssjukhuset Charité”, skriver tidningen.

”För närvarande kan Tyskland, enligt Kroemer, genomföra drygt en halv miljon coronatest i veckan. De reguljära labben har tidigare sagt att de klarar av 12 000 prover om dagen, men har nu dragit upp takten. Dessutom utnyttjas veterinärmedicinska labb”, rapporterar SvD.

Annika Linde, som var statsepidemiolog i Sverige tidigare, har sagt att vårt lands förmåga att testa begränsas av både personalbrist och tillgången på de reagenser som krävs för att utföra testerna. Reagenser är nödvändiga för att man ska kunna extrahera fram virusets arvsmassa.

– Sverige har jobbat i uppförsbacke, säger hon till SvD, ”och pekar på uppgifter om att tillverkare av reagenser prioriterat de stora länderna och att beställningar från Kina aldrig har anlänt till Sverige”.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS