Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Bedragarna som köpte guld och silver av folk utan att betala beskrivs som två trevliga män

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Hittills har polisen fått in 28 bedrägerianmälningar efter de omskrivna bluffmakarnas besök på Hotel Post i Oskarshamn förra måndagen, den 8 april.

Bedragarna, som påstod att de värderar och köper guld och silver, hade skickat ut lappar till folk i Oskarshamnsområdet inför besöket på hotellet, där de hade bokat en konferenslokal.

Ett okänt antal personer kom dit och sålde olika föremål.

Hotellpersonal, som kunde konstatera att bluffmakarna tog en springnota – de smet därifrån utan att betala räkningen, berättade att folk sedan kom in och sa att de inte hade fått betalt för de sålda föremålen.

Kort därpå registrerades den ena polisanmälningen efter den andra.

Förlorade 16 000 kronor

Det började med en person som hade sålt föremål för 1 600 kronor till bedragarna. De ville inte betala med Swish, de sa att de i stället skulle göra en banköverföring lite senare. Men pengarna lyser med sin frånvaro.

Robert Loeffel – pressekreterare i polisregion syd berättar att en medelålders kvinna sålde smycken för 16 000 kronor. Men pengarna kom inte.

En kvinna i 70-årsåldern, som lämnade in mynt och klockor som värderades till cirka 4 000 kronor, har inte heller fått betalt av företaget i fråga.

Detsamma gäller även i följande fall:

En kvinna i 60-årsåldern lämnade in silverbestick, som hon skulle få 500 kronor för.

En man i 60-årsåldern skulle få cirka 10 000 kronor för ett antal mynt.

En kvinna i 70-årsåldern skulle få 1 800 kronor för ett antal bestick.

En kvinna i 75-årsåldern lämnade in guldsmycken som värderades till 3 900 kronor.

En kvinna i 75-årsåldern skulle få 1 100 kronor för smycken och äldre mynt.

En man i 85-årsåldern skulle få 8 600 kronor för klockor och mynt.

En man i 80-årsåldern lämnade in mynt som värderades till 23 000 kronor.

En kvinna i 80-årsåldern skulle få 8 900 kronor för silver- och guldföremål.

En man i 80-årsåldern skulle få 500 kronor för silvermynt.

En man i 75-årsåldern skulle få 400 kronor för äldre mynt.

Polisen har även fått in anmälningar, mot de aktuella bedragarna, i Trelleborg, Karlskrona och Kalmar.

”Det kommer säkert in fler anmälningar”

Robert Loeffel, pressekreterare i polisregion syd

– Det kommer säkert in fler anmälningar. På Hotell Scandic i Karlskrona kunde man se att äldre människor kom till hotellet i god tid – kön var lång. Bedragarna träffade alltså sina offer ansikte mot ansikte, säger Robert Loeffel.

Bild på Robert Loeffel, presstalesperson polisregion Syd
Robert Loeffel är pressekreterare i polisregion syd. Foto: Polisen/Anna Hermansson

De var iskalla…

– Iskalla, ja, precis. De hade upplägget klart för sig, noggrant förberett. De valde ut några städer och sedan var det ett kort och intensivt race i regionen som gällde – innan medierna började skriva om bedrägerierna. Då var de redan klara med sitt brottsupplägg. I det här fallet sägs det att företaget i fråga utgick ifrån Göteborgstrakten. Men man vet inte om företaget finns eller om man har kapat ett riktigt företags namn. 

Har ni sett det här upplägget tidigare?

– Nej, inte i så stor omfattning när det gäller sådant här.

Ditt råd i det här fallet?

– Lämna aldrig ifrån dig något utan att få kontanter eller betalt via Swish. Det gäller att vara väldigt skeptisk till det här med att okända personer ska föra över pengar i efterhand till folks konton, svarar Robert Loeffel.

Uppdatering, fredag:

Robert Loeffel berättar att en man i 80-årsåldern lämnade in silvermynt och äldre sedlar, som värderades till 950 kronor av de ovannämnda bluffmakarna – men mannen har inte fått några pengar.

Och en kvinna i 70-årsåldern lämnade in guld, smycken och silvermynt, som värderades till 11 000 kronor – men betalningen lyser med sin frånvaro.

En man i 70-årsåldern lämnade in silversmycken, som värderades till 7 500 kronor, men några pengar har han inte fått.

”Vi har fått in anmälningar från Oskarshamn, Kalmar, Karlskrona, Alvesta, Ljungby, Trelleborg, Eslöv, Ängelholm och Kristianstad”

Det regnar in anmälningar…

– Ja, vi har fått in anmälningar, mot det här företaget, från Oskarshamn, Kalmar, Karlskrona, Alvesta, Ljungby, Trelleborg, Eslöv, Ängelholm och Kristianstad.

– De började i Ljungby den 3 april – och den 13:e var de i Alvesta. De har även varit på västkusten. De har kört intensivt, då de visste att de har en vecka eller cirka 14 dagar på sig innan folk börjar göra polisanmälningar och det kommer ut i medierna. Men då var de redan klara med sin brottsturné.

Har ni fått några signalement att gå på?

– Ja, det har vi. Sedan ska vi bevisa vilka som var på de olika platserna vid de olika tillfällena. Vi jobbar med detta och försöker ta in övervakningsfilmer från de olika hotellen.

Hur beskrivs personerna i fråga?

– De beskrivs som två medelålders, vältaliga och trevliga män.

Ni har förhoppningar om att kunna lösa detta?

– Ja, men det är ett omfattande utredningsarbete. Det leds av bedrägerisektionen, som jobbar i hela regionen. De samarbetar även med region väst.

Hur mycket pengar har bedragarna kommit över?

– Vi har ingen totalsumma – men den största summan har rapporterats in från företagets besök i Kalmar, där man uppgav att något var värt över 100 000 kronor. Men det var ju vad företaget uppgav – det verkliga värdet på de här sakerna är osäkert.

Sedan ska företaget kunna sälja sakerna…

– Det hade de nog gjort klart med innan. Det mesta smälts ner, säger Robert Loeffel, som konstaterar att det är lätt att bli lurad med tanke på att det finns seriösa aktörer på marknaden, som Guldbrev, som köper den här typen av föremål av folk.

– Ja, detta är en affärsidé.

Guldbrev betalar ju via Swish, exempelvis…

– Ja, och även det här företaget skrev om det på sina lappar, att de betalar via Swish och att de hade bra guldpris och att de samarbetar med myndigheter.

Sedan påstod de att Swish inte fungerade…

– Ja, när folk väl kom dit, så sa de att de hade tekniska bekymmer med Swish. Och då sa de att de skulle sätta in pengar på folks konton i stället, inom tre eller fyra arbetsdagar, säger Robert Loeffel.

– Men man ska aldrig lämna ifrån sig något förrän man ser att man har fått in pengar på kontot, betonar han.

Vad vet ni om företaget i fråga?

– Det är en enskild firma som är registrerad i Göteborgsområdet, så misstankarna går däråt. Men det kan ju röra sig om en målvakt, det vet vi inte än.

Uppdatering, måndag:

Robert Loeffel berättar att polisen har fått in två anmälningar till, efter bedragarnas besök på Hotel Post i Oskarshamn.

En kvinna i 80-årsåldern lämnade in mynt, bland annat, och detta värderades till 800 kronor. Pengarna lyser med sin frånvaro och en bedrägerianmälan är upprättad.

Detsamma gäller i ett fall där en kvinna i 75-årsåldern lämnade in guld- och silversmycken som värderades till 18 000 kronor.

Vidare lämnade en man i 85-årsåldern in silverföremål som värderades till 1 600 kronor. Han har inte fått några pengar.

Inget nytt i ärendet?

– Nej, det jobbas för fullt och vi får fortfarande in många anmälningar från de olika platserna, säger Robert Loeffel.

Uppdatering, tisdag:

Robert Loeffel berättar att en kvinna i 80-årsåldern lämnade in föremål som bedragarna på Hotel Post i Oskarshamn värderade till 500 kronor. Men några pengar har hon inte fått.

Och en man i 65-årsåldern lämnade in föremål som värderades till 1 300 kronor. Pengar som lyser med sin frånvaro.

En kvinna i 60-årsåldern lämnade in föremål som värderades till 3 700 kronor. Hon har inte heller fått några pengar.

Detsamma gäller för en kvinna i 70-årsåldern, som lämnade in föremål som värderades till 5 000 kronor, samt för en kvinna i 70-årsåldern som lämnade in föremål som värderades till 600 kronor.

En kvinna i 70-årsåldern lämnade in föremål som värderades till 3 000 kronor.

En man i 70-årsåldern lämnade in föremål som värderades till 4 000 kronor.

– Vi närmar oss lätt 100 anmälningar i vårt område, säger Robert Loeffel, som berättar att bedragarna även tycks ha varit på flera orter i Halland.

Uppdatering, onsdag:

Robert Loeffel berättar om en kvinna i 75-årsåldern som lämnade in föremål, på Hotel Post, som värderades till 400 kronor. Hon har inte fått några pengar.

En kvinna i 60-årsåldern lämnade in föremål som värderades till drygt 8 000 kronor och en kvinna i 75-årsåldern lämnade in smycken som värderades till 25 000 kronor.

– Anmälningar fortsätter att strömma in från alla håll och kanter. Vi har lätt passerat 150 anmälningar i vår region, säger Robert Loeffel.

Uppdatering, torsdag:

Robert Loeffel berättar att anmälningarna fortsätter att strömma in.

Ytterligare tre fall registrerades på torsdagen, och de är kopplade till bedragarnas besök på Hotel Post.

En man i 50-årsåldern lämnade in guldföremål som värderades till 13 000 kronor, och hon har inte fått några pengar.

Detsamma gäller för en kvinna i 30-årsåldern som lämnade in föremål som värderades till 2 600 kronor, samt för en kvinna i 70-årsåldern som lämnade in föremål som värderades till 6 200 kronor.

Genrebild: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
6
+1
2
+1
0
+1
26

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS