Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

S och M sa nej till en äldreboendegaranti för dem som är 85 år eller äldre i Oskarshamns kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Majoritetspartierna i kommunstyrelsen i Oskarshamn, Socialdemokraterna och Moderaterna, avslog på tisdagen Kristdemokraternas motion om att införa en äldreboendegaranti för personer som är 85 år eller äldre.

Kristdemokraterna vill att kommunen ska erbjuda äldre personer, som är 85 år eller äldre, plats i särskilt boende om de själva önskar det – utan att det görs en biståndsbedömning.

”Att erbjuda plats i ett särskilt boende är ett bistånd som beviljas den enskilde utifrån socialtjänstlagen. Bestämmelsen medger inte att bistånd beviljas med enbart ålder som grund”, skrev socialnämnden i ett yttrande.

Nämnden konstaterade också att det måste finnas ett behov hos den sökande som behöver tillgodoses – och som inte kan tillgodoses av den sökande själv eller på annat sätt.

”Beslut om bistånd måste föregås av och bygga på en individuell behovsbedömning av den enskildes behov av insatser. Det är därför inte möjligt att erbjuda äldre plats i särskilt boende utan biståndsbedömning”, skriver nämnden i yttrandet.

I ett tjänsteutlåtande från kansli- och utvecklingsenheten föreslog man att motionen ska anses vara besvarad med hänvisning till socialnämndens yttrande.

Men majoriteten i kommunstyrelsen bestämde sig, som sagt var, för att den ska avslås, med hänvisning till nämndens yttrande.

Ingemar Lennartsson (KD) och Leif Axelsson (SD) och övriga oppositionspartier yrkade bifall till motionen.

Genrebild: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS