Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Debatt: Nu är det dags att ta fighten för Kalmar län

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

DEBATTARTIKEL

Under de senaste åren har vi gång på gång fått erfara att staten valt att inte göra stora satsningar i Kalmar län. Det mest talande exemplet är statliga medel till infrastruktursatsningar på järnvägar och större vägar. Kalmar län fick 2 700 kronor per invånare samtidigt som Kronoberg fick över 15 000 kronor. Något län fick över 50 000 kronor per invånare. 

Men det är inte bara vägar och järnvägar som är viktig infrastruktur för vår landsända. Tillgången på snabbt och tillförlitligt bredband är helt avgörande för om företag ska kunna satsa, länsborna jobba överallt, trygghetslarm inom omsorgen vara tillförlitliga och den nya vården på distans, e-hälsan, ska kunna utföras överallt.

Inga pengar alls

När Post- och Telestyrelsen (PTS) meddelade hur det statliga bredbandsstödet ska fördelas i år, var beskedet chockartat: Kalmar län får inga pengar alls. Trots att vårt län har enorma behov och vita fläckar på bredbandskartan valde PTS att tilldela endast fyra län stöd. 

Ett stort problem är att behovet av offentlig finansiering för att bygga ut bredbandsnätet i hela landet har beräknats till 22 miljarder kronor, samtidigt som regeringen valt att avsätta endast 650 miljoner kronor.

Det indikerar att regeringen överhuvudtaget inte har någon förståelse för bredbandsutbyggnadens betydelse för att digitalisera även glesbygden. Nu väljer PTS att lägga den kraftigt begränsade resursen på att bygga ut mer tätbefolkade områden, vilket kommer medföra att glesbygden blir än mer isolerad från digitaliseringen.

Kräver en omprövning

Vi är trötta på att Kalmar län gång på gång blir styvmoderligt behandlade i dessa frågor. Därför har vi lämnat en skrivelse till regionstyrelsen där vi kräver att regionen skickar in en begäran om omprövning av PTS-beslutet så att fördelningen kan förändras och länet ta del av de statliga resurserna. 

Det är dags att vi i Kalmar län tydligt visar vårt missnöje med de beslut som fattas på nationell nivå. Regionstyrelsen måste börja agera mer kraftfullt när det gäller de statliga insatserna. Kalmar län förtjänar att få en rättvis del av den statliga kakan!

Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen
Jimmy Loord (KD), vice ordförande hälso- och sjukvårdsberedningen 
Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande regionala utvecklingsnämnden

Malin Sjölander (M). FOTO: PIERRE STJERNFELDT
Jimmy Loord (KD). FOTO: PETER A ROSÉN

  

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS