Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

DEBATT: “Stenevis uttalande kan inte få stå oemotsagt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

DEBATTARTIKEL

Nu är måttet rågat, dessa världsfrånvända gröna språkrör

“Att statsministern sprider bilden av att Sverige vid något tillfälle under sin moderna politiska historia skulle varit ‘nära’ fossilfrihet stämmer inte. Detta används för att rättfärdiga en politik som leder till kraftigt ökade utsläpp”, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i ett pressmeddelande.”

Sverige har haft en så gott som fossilfri elproduktion sedan 1985, då Forsmark 3 och Oskarshamn 3 fasade in på stamnätet. Hela utbyggnaden av kärnkraften genomfördes på 70- och 80-talet.

Det är detta som statsministern syftar på. Vi hade tolv reaktorer i drift och tillsammans med vattenkraften utgjorde kärnkraften den fossilfria basen.

Hade vi haft kvar de idag sex nedstängda reaktorerna hade vi kunnat genomföra en snabbare omställning till mera fossilfritt inom industri (HYBRIT etc) och fordonstrafik (elbilar etc).

Snarare är det Miljöpartiets politik som ledde till nedstängning av fyra reaktorer mellan 2014 och 2021 som borde anmälas. Hade det funnits riksrätt i Sverige hade det varit befogat att sätta Miljöpartiets språkrör, såväl dåvarande som nuvarande inför Riksrätten för att allvarligt ha skadat Sveriges elförsörjningstrygghet och bidra till en ökad geopolitisk osäkerhet i Europa tillsammans med främst den tyska nedstängningen av kärnkraften.

Man har också orsakat att utsläppen av koldioxid årligen har ökat med ca åtta miljoner ton (källa: Konjunkturinstitutet) genom stängningen av Ringhals 1 och 2. Snudd på åtalbart.

Torsten Dilot, civilingenjör Teknisk Fysik och specialist säkerhetsanalys kärnkraft

Med den nya regeringens satsning på fossilfri energiproduktion kommer vi kunna ställa om snabbare till ett mera fossilfritt samhälle inom industri, transporter (på land och till sjöss) och jordbruk. Utan en signifikant utbyggd planerbar leveranssäker och fossilfri kraft är det inte möjligt att ställa om.

Vindkraften har nämligen endast en nyttjandegrad på ca 25 %. Det kan liknas vid att man har ström och kraft i tre månader om året och är utan ström och kraft i nio månader om året. Vindkraft kommer att bli en oerhört dyr parentes i historien.

Leveranssäker fossilfri energi i form av elektricitet, värme och kyla 24/7 året om är inte bara en förutsättning för en fossilfri omställning av industrin, fordonsflottan, sjöfarten och jordbruket, det är i allra högsta grad en förutsättning också för bibehållen välfärd och att alla ska kunna få en bättre standard i vardagen. Utan energin fallerar samhällets funktioner, vi går mot armod och det riskeras oroligheter. Blir det en kall vinter kan vi få se upplopp i vinter i speciellt Tyskland.

Det kommer ta några år om man säger så, att återskapa det robusta leveranssäkra och fossilfria elsystem vi hade före 2014. Tyvärr gick det snabbt att rasera. Helst bör den nya regeringen också få med sig Socialdemokraterna för en långsiktig satsning.

Liksom med förtroende, det tar tid att bygga förtroende, det går snabbt att rasera det! Hade det kvinnliga språkröret hållit käft om statsministerns regeringsförklaring om energin hade jag inte skrivit detta. Men Stenevis uttalande kan inte få stå oemotsagt, eftersom Miljöpartiet spridit otroligt många lögner om kärnkraften.

Det var inte Trump’s pressekreterare Kellyanne Conway som uppfann alternativa fakta, det gjorde Miljöpartiet redan när det bildades ur Folkkampanjen mot kärnkraft kring 1980.

Torsten Dilot, civilingenjör Teknisk Fysik och specialist säkerhetsanalys kärnkraft

Torsten Dilot
Foto: Privat

Foto: Miljöpartiet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS