Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Dragskärsbor säger nej till exploateringsplaner: De får stöd av Sverigedemokraterna

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Ett tiotal personer från Dragskär besökte fullmäktigemötet i Oskarshamn på måndagskvällen.

Fyra av dem ställde frågor om den kritiserade detaljplanen för Dragskär.

Dragskärsborna vill att kommunen ska säga nej till två privatpersoners planer på att exploatera – eller ”förstöra en idyll”, som en av Dragskärsborna sa – en obebyggd del av ön (tanken är att det ska byggas bostäder där).

Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har goda skäl att säga nej till exploateringen, betonade en av Dragskärsborna, som uppmanar kommunpolitikerna att sätta sig in i de stora olösta hindren som projektet medför.

“Har lyssnat”

– Att ta fram en ny detaljplan tar tid – och det är viktigt att man ger alla en möjlighet att ha synpunkter, så även här. Jag har haft förmånen att få följa med på en vandring, där jag fick höra era åsikter om vilken inverkan en eventuell exploatering skulle ha. Vi har också lyssnat på era synpunkter och argument, då ni närvarade på ett nämndsammanträde, sa samhällsbyggnadsnämndens ordförande Ylva Alexandersson (M).

Ylva Alexandersson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Oskarshamns kommun, sitter och pratar på en pressträff
Ylva Alexandersson (M). Foto: Peter A Rosén

Hon fortsatte:

– Jag tycker att era argument har varit välgrundade, utifrån er situation, hela tiden. Och flera av era frågor har varit så viktiga att vi faktiskt har gjort en hel del nya utredningar och fattat nya beslut. Inom kommunen finns rika möjligheter till friluftsliv. Större delen av kustområdet utgör riksintresse för friluftslivet. Oskarshamn – med sin långa kust – erbjuder många goda möjligheter till bland annat sportfiske, båtsporter, bad och mycket mer. Det finns hur mycket som helst att göra.

“Vi anser inte att vi äventyrar Dragskärs status som turistmagnet och friluftsområde”

YLVA ALEXANDERSSON (M), ORDFÖRANDE I SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

– Vi anser inte att vi äventyrar Dragskärs status som turistmagnet och friluftsområde. Vi kommer däremot, förhoppningsvis, att ge många människor – som älskar Dragskär lika mycket som ni gör – en möjlighet att bygga sitt permanentboende, eller ett fritidshus, där. Jag väljer nog att inte säga vilka som ska bo där eller inte bo där. Alla har en möjlighet, och var de jobbar avgör inte den saken.

“Dragskär kommer även i framtiden att locka massor med besökare till det kommunala badet och till en fin cykelutflykt”

YLVA ALEXANDERSSON

– Dragskär kommer även i framtiden att locka massor med besökare till det kommunala badet och till en fin cykelutflykt. Som besökare i Dragskär dras man troligtvis till vattnet – och alla vägar och stråk ner mot vattnet kommer att finnas kvar. Inga nya bostäder kommer att byggas längs vattnet. Och endast en mindre del av Dragskär kommer att privatiseras. På resterande delar råder, sedan tidigare, allemansrätten, sa Ylva Alexandersson.

“En större byggnation på ön kommer att förändra Dragskärs karaktär på ett mycket, mycket negativt sätt”

JAN JOHANSSON (SD)

Jan Johansson (SD) klev upp i talarstolen:

– Tack till alla Dragskärsbor som har kommit hit ikväll. Det är en lång och krokig väg, om inte annat, att åka. För oss som inte bor i Dragskär är ön både en sommaridyll och en mycket vacker skärgårdsö. Stora områden på ön upplevs som vildmark. Åtminstone gör jag det. Jag är ofta på ön och vandrar. En större byggnation på ön kommer att förändra Dragskärs karaktär på ett mycket, mycket negativt sätt.

“Ska lyssna”

– Vi har begärt återremiss i frågan – eftersom vi anser att ni som bor i Dragskär äger rätten till ärendet. Politiken ska lyssna och ta beslut på era grunder och önskemål. För oss sverigedemokrater är detta en självklarhet. Jag minns när Peter Bohman och jag, för cirka två år sedan, fick information från er om planerna som var på gång i Dragskär. Vi bestämde oss redan då för att stötta er i ärendet. Och vi kommer att fortsätta med detta tills en för er positiv lösning sker, sa Jan Johansson.

Jan Johansson (SD)
Jan Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén

Mathias Karlsson, tidigare ledare för Liberalerna – numera gruppledare för Kustlandspartiet – gick också upp i talarstolen.

“Det är väldigt viktigt att vi löser vägfrågan innan vi går vidare”

MATHIAS KARLSSON, KUSTLANDSPARTIET

Han betonade bland annat hur viktigt det är att man fixar trafiksituationen på ett så bra sätt som möjligt.

– Det är väldigt viktigt att vi löser vägfrågan innan vi går vidare, betonade han.

Mathias Karlsson, partiledare för Kustlandspartiet i Oskarshamns kommun, pratar på en pressträff i Oskarshamn.
Mathias Karlsson, Kustlandspartiet. Foto: Peter A Rosén

Detaljplanen kommer upp på fullmäktigepolitikernas bord senare i höst.

Marie Holmgren (S) är förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Samhällsbyggnadskontoret har gjort ett gediget arbete, med bland annat naturinventering, våtmarksinventering och många andra utredningar. Dialogmöten har genomförts med er som berörs. Tjänstemännen har lyssnat på era åsikter. Och man har bland annat minskat ner på antalet tomter – från 24 till 14. Och dessutom har man tillgodosett markägarens rätt att exploatera sin egen mark, sa hon.

Marie Holmgren (S)
Marie Holmgren (S). Foto: Peter A Rosén

“Detta gör att jag är säker på att Dragskär kommer att fortsätta att vara ett unikt friluftsområde – med stor attraktionskraft, både för oskarshamnare och turister”

MARIE HOLMGREN (S), FÖRSTE VICE ORDFÖRANDE I SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

Marie Holmgren fortsatte:

– Detta gör att jag är säker på att Dragskär kommer att fortsätta att vara ett unikt friluftsområde – med stor attraktionskraft, både för oskarshamnare och turister. Dessutom kommer ytterligare några människor att kunna bo i detta fina område. Jag vill också poängtera att Oskarshamns kommun har en fantastisk och lång kustremsa, som gör att vi som befinner oss här har stora möjligheter att njuta av vår fantastiska natur på många olika ställen – nästan överallt.

Hon betonade också att trafikutredningen bedömer att vägen har kapacitet att klara av den aktuella trafikökningen, som uppstår om Dragskär får fler invånare.

Hjälper gärna till

Detaljplanen stödjer dessutom en breddning av vägen, om det behovet uppstår, underströk hon.

I trafikutredningen står det också att mötesplatser bör anordnas. Det skrivs även om skyltning med väjningsregler, vid en delad fastighet, för att kunna hantera den ökade trafikmängden.

Marie Holmgren sa också att kommunen gärna hjälper till i vägsamfällighetens dialog med Trafikverket gällande en önskad hastighetssänkning, från 70 till 40 kilometer i timmen.

– Men det är inte en fråga som vi, som kommun, styr över, fastslog hon.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS