Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Dyrt samtal: Bedragare ringde till medelålders man och lurade till sig närmare 125 000 kronor

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

MÖNSTERÅS

En man i 45-årsåldern, med adress i Mönsterås, blev blåst på närmare 125 000 kronor i går, tisdag.

Robert Loeffel, pressekreterare i polisregion syd, berättar att mannen blev kontaktad av någon som påstod sig jobba för ett inkassobolag. Personen i fråga påstod att man hade upptäckt oegentligheter på hans konto samt att mannen hade en obetald faktura gällande ett dyrt telefoninköp. Ett vanligt tillvägagångssätt bland bedragare för närvarande. Mannen svarade, precis som de flesta i den situationen, ”nej, det har jag inte”.

Då kontrade bedragaren:

– Ja, men då ska jag vidarekoppla dig till bankens säkerhetsavdelning – vilken bank har du?

“Kontakta din bank”

Samtalet kopplades sedan vidare.

– Men i själva verket lämnades nog luren över till en annan bedragare som satt där. Den personen drog då en historia om att de skulle säkra och skydda de pengar som personen har. Därefter genomfördes ett antal åtgärder, där bland annat bank-id användes. Pengaöverföringar har genomförts i det här fallet och även swish har använts. Mannen skulle sedan få tillbaka pengarna, hävdade de. Vi ska hålla ett bättre förhör med honom, för att få fram närmare omständigheter, säger Robert Loeffel till vår tidning på onsdagsförmiddagen.

En bedrägerianmälan är upprättad.

– Man ska inte göra inloggningar eller genomföra pengaöverföringar på uppmaning av någon annan. Är du osäker, så ska du kontakta din bank via bankens kontaktvägar. Följ inte numren som står i sms:en, säger han.

Bedragarna är skickliga…

– Ja, de är oerhört begåvade. När jag är ute och pratar med folk om bedrägerier, så brukar jag tipsa dem om Uppdrag Gransknings “Bedragarna”, som finns att se på SVT Play. Där ser man hur bedragarna gör när de pratar ner folk. Det är ett bra utbildningsmaterial, säger Robert Loeffel.

Bild på Robert Loeffel, presstalesperson polisregion Syd
Robert Loeffel är pressekreterare i polisregion syd. Foto: Polisen/Anna Hermansson

Genrebild: Freepik (överst)

+1
3
+1
1
+1
0
+1
7
+1
0
+1
2
+1
51

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS