Efter sju förluster i följd har IK Oskarshamn spöat Leksand på bortais för allra första gången i SHL:s grundserie

LEKSAND/OSKARSHAMN

Ishockey

SHL

Leksands IF – IK Oskarshamn 2–4 (1–1, 0–0, 1–3)

Mål, IKO: Patrik Karlkvist 2, John Dahlström, Antti Suomela.

Skott på mål: 40–29

Utvisningsminuter: 0–4

Tacklingar: 5–5

Tekningar: 34–32

Efter sju sorger kom det inte en åttonde bedrövelse borta mot Leksand.

IK Oskarshamn vann med 4–2 i Dalarna på lördagskvällen.

Det var IKO:s allra första SHL-vinst i Leksand i grundseriesammanhang.

Dessförinnan hade leksingarna vunnit sju fajter i följd hemma mot ”Bönderna från Småland”.

IKO vann dock borta mot Leksand i slutspelet (åttondelsfinalen) förra året (2–1 i matcher).

Lördagskvällens drabbning inleddes med att hemmalaget gjorde mål på sitt allra första skott (Olle Alsing efter en minut).

John Dahlström kvitterade i slutet av den första perioden.

Och efter en mållös mellanakt gjorde målmaskinen Patrik Karlkvist (bilden) både 2–1 och 3–1 i den tredje perioden.

Jon Knuts reducerade i spel sex mot fem, då Leksand hade plockat ut målvakten i jakten på en reducering och en kvittering.

Men Antti Suomela avgjorde det hela med sitt 4–2-mål i tom kasse. Uret stod på 18:46.

Tre vinster i följd

IKO har därmed tre vinster i följd (obesegrade under 2023) – laget passerade dessutom Leksand i tabellen.

Oskarshamn är åtta på 46 poäng, efter 32 spelade matcher – och parkerar följaktligen på en av slutspelsplatserna (de sex första i serien går direkt till kvartsfinal, lag 7–10 lirar åttondelsfinaler).

– Vi kämpade på bra. Vi gjorde en ganska okej bortamatch. Vi offrar oss för varandra, det är många skottblockningar och vi vet vad vi ska göra. Nu spelar vi på det sättet som vi ska göra, sa Patrik Karlkvist till C More.

IKO möter tabellsjuan Rögle på hemmais nästa lördag.

Ängelholmslaget har bara en pinne ner till Oskarshamn.

Här är SHL-tabellen.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Tim Juel. Tre stormatcher i följd. 38 räddningar och 95.00 i räddningsprocent denna afton.

** Patrik Karlkvist. Målsprutan fortsätter att leverera. Två mål i kväll (17 totalt).

* Antti Suomela. Etta i skytteligan och etta i poängligan i SHL. Han är uppe på hela 40 poäng efter 31 spelade matcher (19 mål). I kväll stängde han matchen med sitt 4-2-mål i tom kasse.