Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Efter turbulensen: “Vad som än händer, så är i alla fall Chatrine och jag kompisar”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Efter en del turbulens kring nomineringarna till riksdagsvalsedeln i länet lämnade Carl-Wiktor Svensson, från Träthult i Högsby kommun, Moderaterna och hoppade över till Kristdemokraterna, där han nu står som tredjenamn på den föreslagna riksdagsvalsedeln i länet.

Hur har detta påverkat vänskapen mellan M och KD?

– Vad som än händer, så är i alla fall Chatrine och jag kompisar, säger Carl Dahlin, ordförande i Moderaternas nomineringskommitté i länet och vice ordförande i regionstyrelsens personalutskott.

ON tar upp frågan med Carl Dahlin och Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), ledamot i regionstyrelsens personalutskott, i samband med en pressträff vid Kristinebergs hälsocentral i Oskarshamn på fredagen.

“Vi är kompisar. Absolut”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN (KD)

– Vi är kompisar. Absolut, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD). Foto: Peter A Rosén

Men hur ser då Carl Dahlin på Carl-Wiktor Svenssons partibyte?

– Det får stå för honom. Vart fjärde år är det mycket känslor inom politiken. Många poster ska fördelas – och det finns många viljor. Alla kan inte alltid få som de vill. Så är det bara. Det är bättre att det handlar om dem som är kandidater än om dem som inte är det, svarar han när undertecknad frågar.

Carl-Wiktor Svensson. Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

“Det finns ingen skit mellan oss”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN

Men ni inom Kristdemokraterna är nöjda med värvningen av Carl-Wiktor Svensson?

– Ja, vi är jättenöjda. Alla som vill vara kristdemokrater är vi tacksamma för. Men jag är också tacksam för att vi fortsätter att samarbeta med Moderaterna. Det finns ingen skit mellan oss, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Hon fortsätter:

– Vi ska fortsätta att arbeta tillsammans. Om ni inte visste det, så vill vi både ha en ny regering och ett nytt ledarskap i regionen.

“Inte för att vara klyschig – men politiken är större än enskilda ledamöter. Det är bara det att vissa har svårt att inse det”

CARL DAHLIN (M)

Carl Dahlin fyller i:

– Inte för att vara klyschig – men politiken är större än enskilda ledamöter. Det är bara det att vissa har svårt att inse det.

Hur mycket har turbulensen kring toppnamnen på riksdagsvalsedeln skadat Moderaterna i länet?

– Det är mycket internt, framför allt. Väljarna tittar först och främst på vår politik. Om två veckor vet vi vilka våra toppkandidater är. Då är det full sula, säger Carl Dahlin.

– Det finns många individualister inom politiken – inte minst ju längre högerut du kommer, konstaterar han.

Carl Dahlin (M). Foto: Peter A Rosén

När det gäller politiken inom Region Kalmar län, så handlar mycket för närvarande om partiernas budgetförslag.

Carl Dahlin och Chatrine Pålsson Ahlgren sitter i personalutskottet, som sagt var, och de vill givetvis lägga fokuset på de frågorna.

– Vår bedömning är att Länsunionen (de styrande partierna: Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) inte möter upp våra medarbetare på rätt sätt. Under de senaste tio åren har kostnaderna för hyrbemanningen ökat från 40 miljoner kronor per år till cirka 250 miljoner kronor per år, säger Carl Dahlin.

– Regionen har tidigare haft ett mål om att hyrbemanningen ska stå för högst två procent av de totala lönekostnaderna. Majoritetspartierna har ändrat det målet till 5,5 procent. Det handlar om cirka 100 miljoner kronor som man skulle kunna satsa på vår egen personal i stället. Det är vad vi vill göra.

“Därför vill vi se en särskild satsning på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor”

CARL DAHLIN

– Vad är det då för personal som vi behöver först och främst? Alla är viktiga – men tar vi exempelvis och tittar på Oskarshamns sjukhus, så handlar det i första hand om sjuksköterskorna. Där drar kostnaderna i väg. Vi upplever inte att Länsunionen har några specifika lösningar för den gruppen. Därför vill vi se en särskild satsning på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor. Vi vill ha en överenskommelse mellan facket, Vårdförbundet, och arbetsgivaren – med målet att de ska tjäna 10 000 kronor mer i månaden.

Det rör sig om en trestegsraket, berättar Carl Dahlin.

– När den är genomförd, efter totalt tre år, så har de 10 000 kronor mer i månaden. Det är den största enskilda satsningen i Moderaternas och Kristdemokraternas budget, säger han.

“Det här är absolut nödvändigt”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN

– Det här är absolut nödvändigt. Länsunionen satsar också – men vi lägger till de här pengarna (20 miljoner extrakronor) just för det här området, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Hon betonar också att det är viktigt att hyrbemanningen finns.

– Den är vi glada för. Utan den hade vi fått lägga ned vårdplatser. Detta ska inte tolkas som att vi vill lägga ned vårdplatser på grund av personalbrist. Det accepterar inte vi. Man måste faktiskt tänka nytt för att kunna behålla medarbetare och attrahera nya. Vi ska vara en av Sveriges bästa arbetsplatser – och då kräver det något av majoriteten. Men i stället för att ägna sig åt nytänkande, så sitter de och maler och maler.

– Att höja ob-tillägget när man jobbar kvällar, nätter och helger är ett viktigt förslag, tror vi, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

“Vi tror också på en genomlysning av grundbemanningen”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN

Hon fortsätter:

– Vi tror också på en genomlysning av grundbemanningen, precis som man har gjort i andra regioner. Jag har jobbat som sjuksyrra i många, många år – och antalet kollegor var en av de viktigaste frågorna för mig när jag sökte jobb. Men här vägrar man att genomlysa grundbemanningen. ”Det behövs inte – vi ringer in om det behövs mer”, säger de. Det finns inget rekryterande i det tänket, vilket vi har tjatat om i tre år. Och det fortsätter vi med.

– Det som är mest frustrerande med den nuvarande majoriteten är att man skippar våra förslag och säger att de är dåliga. Men föreslå något bättre då, säger jag. Men det gör de inte. De ligger helt still i stället – som om det skulle börja regna manna från himlen – och så kommer det ett lass med 200 sjuksköterskor som vill börja jobba här. Så fungerar det inte. Man måste ha ett nytänkande. Som majoritet är man skyldig att lägga förslag.

“I dagsläget gör inte majoriteten tillräckligt mycket”

CARL DAHLIN

Carl Dahlin fyller i:

– Vi tycker också att man lägger för lite fokus på att behålla medarbetare. Man pratar mycket om att rekrytera – och det är givetvis viktigt, men man måste också fokusera på att behålla medarbetare. Där behövs det fler insatser för att undvika att folk går till hyrbolag.

– I dagsläget gör inte majoriteten tillräckligt mycket, säger han.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS