Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Elever från Östra Småland åker till Yrkes-SM

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

ÖSTRA SMÅLAND

Yrkes-SM går av stapeln den 10-11 maj i Växjö. Teknikcollege Östra Småland har med stöd från Region Kalmar Län och medlemsföretag beviljats medel för att möjliggöra resa till Yrkes-SM för elever i åk 8 samt elever i åk 1 på teknikcollegecertifierade yrkesprogram inom Teknikcollege Östra Småland som innefattar Oskarshamn, Mönsterås, Vimmerby, Västervik och Hultsfreds kommuner.

Inför Yrkes-SM träffade Scania Oskarshamn i samarbete med Teknikcollege Östra Småland elever från årskurs 1 på Industritekniska programmet på Oscarsgymnasiet för att höra deras förväntningar inför Yrkes-SM.

“Det ska bli kul att se hur andra jobbar och att det ser roligt ut och låter roligt”, säger Kevin Krantz som gärna vill se hur andra personer arbetar med sina favoritämnen och vad de kan göra.

Förväntningar på olika yrken

Antonio Gavran ser fram emot att få testa olika och nya saker som finns på Yrkes-SM och att se tävlingarna, särskilt i byggbranschen. Hans förväntningar är att få lära sig mer om de olika yrkena som visas upp och han hade själv kunnat tänka sig att tävla i Yrkes-SM.

“Om det finns svetsningar så hade jag velat tävla i det, för det är grunden här på Industritekniska”, säger Antonio som i framtiden gärna vill driva ett eget företag inom industri.

Yrken för framtiden

Programledare Rickar Müller berättar om varför eleverna besöker Yrkes-SM.

“Vi åker till Yrkes-SM för att visa eleverna på sitt framtida yrke och vi hoppas och tror på att när man får se andra tävla att det kan sporra att ge sitt yttersta under utbildningstiden. Vi tror och hoppas även att man kan bli stolt yrkesman och yrkeskvinna”.

Många olika yrken som kan vara intressanta för framtiden.

“I framtiden vill jag jobba mycket inom industrin och kanske utbilda mig till lackerare”, säger Moa Fält som är särskilt intresserad av lackering och hade gärna sett tävlande i detta.

FAKTA / YRKES-SM

  • Yrkes-SM arrangeras i Växjö 10-12 maj 2022. Evenemanget är öppet för alla och det är fritt inträde.
  • Över 13 000 personer är redan anmälda till evenemanget.
  • På plats kan man följa när Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken.
  • Besökare har möjlighet att upptäcka, utforska och prova på ett 60-tal yrken och yrkesmoment.
  • Exempel på medverkande yrken är målare, träarbetare, plattsättare, it-tekniker, webbutvecklare, automationstekniker, svetsare, frisör, kock, undersköterska, fordonslackerare med flera.
  • Yrkes-SM har arrangerats sedan 2004 på olika platser runt om i Sverige.

Foto: Emma Karsheimer, Scania

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS