Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

En medborgare som bodde på Solbacka i Oskarshamn dog i sviterna av covid-19

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

­Flera källor, med mycket god insyn, bekräftar för Oskarshamns-Nytt att en medborgare, som bodde på Solbacka i Oskarshamn, dog i sviterna av covid-19 förra veckan.

Frågan är vad länets smittskyddsenhet gör för att undvika att smittan sprider sig till fler?

– Vi har särskilda rutiner gällande hur man begränsar smitta inom kommunal vård och omsorg. Besöksförbud, en hel del allmänna råd om hur man begränsar smitta i dessa miljöer, skyddsutrustning och ökad uppmärksamhet på symtom – både när det gäller personal och brukare, säger Per-Åke Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare och hygienöverläkare i Region Kalmar län.

Smittspårar ni?

– Vi smittspårar alltid vid inträffade fall bland brukare och personal. Smittspårningen utförs numera av den nyinrättade smittspårningsenheten i samarbete med chef på boendet, svarar Per-Åke Jarnheimer.

Testar ni personal och boende på Solbacka, med tanke på det här dödsfallet?

– Ja, om dödsfallet är kopplat till en diagnostiserad covid-19-infektion.

Isolerar ni anhöriga till personal som har en bekräftad smitta?

– Nej, i nuläget sätts inga i Sverige i karantän, men de informeras via den smittade personalen om att inte träffa riskgrupper och vara uppmärksam på symtom, säger Per-Åke Jarnheimer.

Anna Lindquist är socialchef i Oskarshamns kommun. Hon säger att kommunen inte går ut med information om covid-19-dödsfall inom äldreomsorgen.

Varför?

– Av sekretesskäl.

Men flera andra kommuner, som grannkommunen Mönsterås exempelvis, är väldigt öppen med information kring allt som är kopplat till covid-19. Hur ser ni på det?

– Det kan säkert finnas tolv olika sätt att se på det här inom länet (länet har tolv kommuner, reds. anm), svarar Anna Lindquist.

– Vi har tidigare informerat om att personer på äldreboende i Oskarshamns kommun testats positivt för covid-19 och att vi med hänvisning till sekretess inte kommer lämna vidare information om vilket boende det gäller.

– De brukare och anhöriga som är berörda har alla fått information och min upplevelse är att de är trygga med det. Besöksförbudet gäller fortsatt på samtliga äldreboenden så eventuella fysiska besök sker utomhus och då kan plexiglas vara en av de åtgärder som vidtagits för att förhindra smittspridning. Vi har rutiner för hur vi informerar medarbetare, brukare och anhöriga och dessa följer vi. Vad gäller eventuella dödsorsaker på individnivå så hänvisar jag till regionen, säger Anna Lindquist.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS