Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Ett hot mot demokratin”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Demokratin i Sverige är hotad.

Det understryker riksdagens andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V) i en intervju med Oskarshamns-Nytt.

Vår tidning träffar henne i samband med att hon inviger utställningen ”Fira demokratin” i Kulturhuset i Oskarshamn lördagen den 11 januari.

Hur ser du på demokratibygget i vårt land?

– Hela vårt samhälle är byggt på demokratin – med respekten för alla människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter och rättsstatens idé om att den offentliga makten utövas under lagarna. Allt detta är fundamentet för demokratin.

– Det här är något som vi gemensamt måste värna om, försvara och bygga, och stärka. Vi ser ju att det finns vissa hot mot demokratin i dag – därför är det viktigt att vi alla tar ett gemensamt ansvar för att värna om demokratin, prata om demokratin – och stärka demokratin.

Du anser att demokratin i Sverige är hotad?

– Ja, det gör jag faktiskt. Man kan ju se att hat, hot och våld riktas både mot politiker och journalister – framför allt handlar det om hat och hot på nätet, kanske. Det ser jag som ett hot mot demokratin. Om man blir hotad på nätet, så kan det ju hända att man inte riktigt vågar skriva vad man vill. Man censurerar sig själv. Vi ser att sådant händer. Det är ett reellt hot mot demokratin.

– Vi ser också olika extremistgrupper som hotar demokratin. Det tycker jag att man måste ta på allvar. Det handlar om att försöka vinna den unga generationen för demokratins ideal i dag, säger Lotta Johnsson Fornarve.

Vad kände du till om Oskarshamn innan du kom hit för att inviga utställningen?

– Tidigare har jag bara varit med och åkt förbi Oskarshamn med båten. Men jag visste förstås att Håkan Juholt (Socialdemokraternas förre partiledare) är oskarshamnare. Han är ju ambassadör på Island nu – och jag har träffat honom några gånger där. Han är en trevlig person. Senast var jag där i november och träffade honom.

– Döderhultarn känner jag naturligtvis till också. Och kärnkraftverket, säger Lotta Johnsson Fornarve.

Text & Foto

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072 – 277 89 77

Fakta / Så firas demokratin i Sverige

Mellan åren 2018 och 2022 firar Sveriges riksdag demokratin – i och med att det har gått ungefär 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i vårt land. Jubileet firas med flera olika aktiviteter mellan 2018 och 2022. Ett tidningsmagasin har getts ut, för att medborgarna ska kunna läsa om hur det gick till när Sverige förvandlades till en demokrati. På riksdagens webbplats på nätet kan du läsa mer om folkstyrets historia. En utställning om demokratin turnerar runtom i landet. På varje plats invigs utställningen av en av talmännen i riksdagen. Nyligen kunde man se utställningen ”Fira demokratin” i Kulturhuset i Oskarshamn. Det var riksdagens andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V) som invigde utställningen den 11 januari. Man kunde se den i Oskarshamn fram till den 22 januari. Turnén tog sedan sikte på Västervik, Högsby, Hultsfred, Emmaboda och Kalmar.

Utställningen lyfter givetvis fram några viktiga årtal:

1910 blev de första kvinnorna invalda som kommunpolitiker.

1918 röstade riksdagen för att alla ska få rösträtt.

1921 fick alla myndiga män och kvinnor, som var 21 år eller äldre, rösträtt.

1976 Utländska medborgare, som var varaktigt bosatta i vårt land, fick rösträtt i kommun- och landstingsvalen.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS