Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

EU-val 2024: Så röstar du i valet på söndag

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

Söndagen den 9 juni är det val till Europaparlementet i Sverige. För att rösta ska du ha fyllt 18 år, vara medborgare i Sverige eller i ett EU-land och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige.

Som svensk eller EU-medborgare röstar du på valdagen i en vallokal i det valdistrikt som står på ditt röstkort. Platsen för din vallokal står på röstkortet. Du som är röstberättigad ska ha fått ett röstkort på posten för ungefär tre veckor sedan.

Om du tappat bort ditt röstkort så kan du beställa ett nytt röstkort och få det levererat digitalt till din e-post för egen utskrift. Leveranstid till e-post är cirka en arbetsdag. Sista dag för beställning till din e-post är valdagen den 9 juni, klockan 19:00

Förtidsröstningen har pågått sedan den 22 maj och kan göras till och med valdagen den 9 juni. Vilka lokaler du kan förtidsrösta i hittar du på Valmyndighetens webbplats. Välj kommun eller en lokal nära dig för att få fram tillgängliga röstningslokaler, adresser och öppettider.

Osäker på vad du ska rösta på?

Om du inte riktigt bestämt dig för vad du ska rösta på så kan du göra en valkompass för att hitta rätt parti och kandidat att kryssa. I valkompassen får du svara på ett antal frågor om politiska ställningstaganden och får då veta vilket parti eller kandidat som ligger dig närmast. Det kan vara värdefullt att göra några olika valkompasser. Räkna med att varje valkompass tar cirka 5-10 minuter att genomföra.

ON har samlat länkar flera olika valkompasser från public service, media och olika intresseorganisationer.

Valkompass EU-valet 2024, SVT

EU-valkompass, Sveriges Radio

Valkompassen EU-valet 2024, Aftonbladet & Göteborgs universitet

Företagarnas Valkompass, TT Nyhetsbyrå på uppdrag av Företagarna

Valkompass för klimat och natur, Naturskyddsföreningen

Valkompassen, Aktuell Hållbarhet

Läsarfråga

Ska du rösta i EU-valet?
63 röster

Foto: Freepik

+1
3
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS