Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

EU-valet 2024: Så ser opinionen ut inför söndagens val

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

EU-VALET 2024

Enligt den senaste opinionsmätningen från DN/Ipsos kommer söndagens val att bli en rysare för Liberalerna. I förra valet låg partiet precis över gränsen och enligt den aktuella mätningen så ligger partiet under spärren.

I den senaste mätningen från DN/Ipsos ligger Liberalerna under spärren på 4 procent som gäller för att få vara med och dela på mandaten. Centerpartiet och Kristdemokraterna backar mycket i mätningen men båda partierna ligger strax över spärren.

Många osäkra

Enligt Nicklas Källebring på Ipsos så är mätningen inte är någon prognos för hur det går på valdagen utan visar läget i början på veckan när mätningen genomfördes. Många väljare har ännu inte bestämt sig – 14,5 procent uppger fortfarande att de är osäkra på sitt partival.

Frågan som ställdes av Ipsos var: Om det var val till EU-parlamentet i dag, vilket parti skulle du då rösta på?

PartiOpinions-mätningValet 2019
Vänsterpartiet9,1%6,8%
Socialdemokraterna26,6%23,5%
Miljöpartiet 11,9%11,5%
Centerpartiet6,0%10,8%
Liberalerna3,7%4,1%
Moderaterna17,8%16,8%
Kristdemokraterna5,0%8,6%
Sverigedemokraterna18,1%15,3%
Källa: DN/IPSOS
Riksdagspartier

FAKTA / OM MÄTNINGEN

Ipsos har genomfört 2048 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 2-7 juni. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 328 intervjuer via telefonsamtal och 496 intervjuer via sms-länk till en webbenkät. 1224 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Månaden före val redovisar DN/Ipsos väljarstöd med tiondelar eftersom informationen kan ha betydelse för väljarnas överväganden. Andelen osäkra var 14,5 procent.

Foto: Freepik

+1
8
+1
0
+1
0
+1
6
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS