SVERIGE
Få svenskar är beredda att hjälpa sina grannar i krissituationer. Endast fyra av tio skulle rycka in vid akuta situationer som sjukdom eller olycka, enligt en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Wallenstam. Bland unga vuxna är andelen ännu lägre: 25 procent.
Samtidigt som få är benägna att rycka in vid en kris anser nio av tio att grannsamverkan är viktig för tryggheten i bostadsområdet. Den låga hjälpsamheten kan delvis förklaras av att många saknar kontakt med sina grannar. Bara hälften av lägenhetsboende har någon form av grannkontakt, jämfört med tre av fyra i villa eller radhus.
Påtaglig ensamhet
Undersökningen visar också att en tredjedel känner sig ensamma ibland eller ofta. Bland yngre vuxna är ensamheten mer påtaglig – hela 47 procent upplever ensamhet, jämfört med endast 20 procent bland de äldre. En av fyra upplever samtidigt att det blivit svårare att få kontakt med grannar idag än för tio år sedan. Många beskriver ökad anonymitet och att sociala kontakter i allt högre grad sker digitalt.
– Sverige präglas av en hög grad av självständighet och oberoende – både socialt och ekonomiskt. Vi har också en stor andel ensamhushåll, bland de högsta i världen. Genom att skapa förutsättningar för mer kontakt mellan grannar kan vi stärka både gemenskap och trygghet i våra bostadsområden, säger Hans Wallenstam.
Det finns en stark vilja till mer gemenskap. Nästan alla önskar någon form av kontakt med sina grannar, och sju av tio vill prata med dem minst en gång i veckan. Mest efterfrågat är enkla sociala aktiviteter som gårdsfester, grillkvällar eller en fika.
Resultat från undersökningen Ensamma tillsammans:
- 39% erbjuder stöd vid akuta situationer, ex. vid sjukdom eller olycka
- 25% i åldersgruppen 18-34 år erbjuder stöd vid akuta situationer, ex. vid sjukdom eller olycka
- 88% anser att grannrelationer är viktiga för trivsel och säkerhet
- 50% som bor i lägenhet saknar kontakt med sina grannar
- 47% i åldersgruppen 18-34 år upplever ensamhet
- 26% av svenskarna upplever att det är svårare att skapa kontakt med sina grannar i dag än för ett decennium sedan
- 58% menar att det beror på ökad anonymitet och en mer reserverad attityd grannar emellan
LÄS MER: Ta del av hela resultatet från undersökningen
FAKTA / Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel, Sifopanelen, under perioden 22–29 januari 2025. Totalt intervjuades 1 025 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen ärriksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).