Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fackförbund i Sverige slår larm: Anställda utsätts för smittorisk

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

Fackförbund i Sverige slår larm.

Anställda utsätts för smittorisk i arbetet.

Det har skapat oro och rädsla, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

”De möter hostande kunder i kassan. Packar upp varor i hyllor. Det är trångt och kunder kommer nära när de klämmer sig förbi. Handelsanställdas förbund tar nu emot vittnesmål från personal inom handeln som känner sig utsatta eller upplever en stor oro för att smittas på sin arbetsplats”, skriver SvD.

”På fackförbundet hör medlemmar av sig som upplever att arbetsgivaren inte tar situationen på allvar”, skriver tidningen.

– Vi tycker att arbetsgivarna har varit sena med arbetsmiljöfrågorna för att skydda de anställda i butikerna, säger Susanna Gideonsson, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund, till SvD.

I tidningsintervjun berättar hon att det här framför allt gäller dagligvaruhandeln, som under den senaste månaden har haft ett uppsving och ett hårt tryck i butikerna.

De anställda kan möta mellan 500 och 1 000 kunder under en och samma dag, fastslår hon.

“Klart utsatt”

– Då är man klart utsatt för en smittorisk och man känner oro. Man jobbar inte mindre, utan mer, säger Susanna Gideonsson, som berättar för SvD att facket har haft samtal med medlemmar som har sagt att arbetsgivaren inte gör någonting.

Även anställda på apoteket och Systembolaget, exempelvis, möter en hel del kunder.

– Det är arbetsgivarens ansvar att skydda personalen. De kan inte komma undan det ansvaret, säger Susanna Gideonsson till SvD.

Hon konstaterar samtidigt att det finns arbetsgivare som nu börjar ta sitt ansvar genom att exempelvis sätta upp plexiglasskivor.

Men det finns mer att göra, betonar Susanna Gideonsson.

Andra fackförbund har också reagerat starkt under de senaste dagarna.

Skyddsstopp kan bli aktuellt

– Vi är inte främmande för att lägga ett skyddsstopp om inte våra medlemmars säkerhet sätts i fokus, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt till Sveriges Radio.

”Bland Visions medlemmar, som arbetar inom välfärden i framför allt kommuner och regioner, finns en frustration över att arbetsgivare inte vidtar tillräckliga säkerhetsåtgärder”, skriver SvD.

”Särskilt handlar det om att personal som skulle kunna arbeta hemifrån inte har fått tillåtelse att göra det.”

”Fackförbundets ordförande Veroncia Magnusson har framför allt fått larm från anställda inom socialtjänsten och administrativ personal inom hälso- och sjukvården, till exempel medicinska sekreterare”, skriver tidningen.

– När fysiska möten minskat eller ställts in finns möjligheten för dem att utföra sitt jobb hemifrån, och det finns goda skäl för det eftersom det minskar smittspridning, säger hon till SvD.

Tidningen har också varit i kontakt med Unionen och LO på central nivå, men de har inte någon överblick av läget.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS